Evliyken kızlık soyadını geri almak, 2015 yılında Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nun verdiği kararla mümkün hale gelmiştir. Evlendikten sonra kızlık soyadını kullanmak isteyen birçok kadın, nüfus müdürlüklerine başvuruda bulunmaktadır. Nüfus müdürlüğüne başvuru ile evlendikten sonra kızlık soyadını kullanmak mümkündür.
Evlilik ile birlikte kadının soyadı değişir. Kendi soyadının yanına evlendiği kişinin soyadını da alabilme şansı söz konusudur. Evliyken kızlık soyadını geri almak mümkündür.
Yargıtay görüş ve uygulamaları soyisim değiştirme hakkının 1 kez kullanılacağı,özellikle dava ile değiştirilen ilk soyismine geri dönmek üzere ikinci kez dava açmanın mümkün olmadığı yönündedir.
Bunun için nüfus idaresine yazılı başvuruda bulunmak yeterli olacaktır. Böylelikle kadının evlendikten sonra dahi çift soyadı kullanmasının önü açılmıştır. Konuyla ilgili olarak “Soyadı Değiştirme Davası” adlı makalemizi okuyarak detaylı bilgi alabilirsiniz.
Şayet kendi soyadını kullanmak istiyorsa evlendirme memuruna ya da daha sonra nüfus idaresine yazılı başvuru yaparak kocasının soyadının önünde önceki soyadını da kullanabilir. Kanun metninden anladığımız üzere kadının tek başına kızlık soyadını kullanması kanunen mümkün değildir.
İlgili 30 soru bulundu
Kendi soyadını kullanmaya devam etmek isteyen gelin adaylarının, evlilik müracaatı esnasında ilgili formu doldurarak bunu beyan etmesi gerekiyor. Hem bekarken kullandıkları soyadını hem de eşinin soyadını kullanmak isteyen bireylerin ise yeni kimlik başvurusu sırasında bir dilekçe ile bunu bildirmeleri gerekiyor.
EVLİLİKTEN SONRA KIZLIK SOYADINI KULLANMA İSTEĞİ
-Evlilikten sonra eşinin soyadı ile birlikte kendi kızlık soyadını da kullanmak isteyenler evlilik esnasında ilgili evlendirme memurluğuna veya evlilikten sonra ilgili Nüfus Müdürlüğüne dilekçe ile başvuracaklardır.
Boşanma sonrası soyadı değiştirmek için yasanın öngördüğü süre iki haftadır. Ancak bu süreyi kısaltmak mümkündür. Boşanma kararı kesinleştikten sonra ilgili boşanma evrakları Aile Mahkemesi Nüfus Müdürlüğü´ne verilir ve nüfus kaydı düzeltilir. Boşanma kararları ortalama bir hafta içinde nüfusa işlenir.
NASIL BAŞVURU YAPILIR? Söz konusu başvurular e-Devlet aracılığı ile alınmaktadır. Aşağıda yer alan bağlantıya tıklayarak e-Devlet'e giriş yapın. Ardından; arama kısmına "Ad ve Soyadı" yazdıktan sonra "İl / İlçe İdare Kurulu Kararı ile Ad veya Soyadı Düzeltilmesine İlişkin Başvuruların Alınması" seçeneğine tıklayın.
Evlendikten sonra soyadı değişikliği nedeniyle kimliğini yenileyecek kadınların en çok sorduğu sorulardan biri de nikahtan sonra kimlik değiştirme süresinin olup olmadığıdır. Evlendikten sonraki 10 gün içinde, kadının soyadı değişikliği, nüfus kayıtlarına otomatik olarak yansır.
Dava harç ve giderleri senelik olarak güncellenmekle birlikte maktu olarak belirlenir. 2023 yılında isim ve soyisim değişikliği davalarına ilişkin mahkeme ücretleri toplam 1050 TL'dir.
2023 Ağustos sonrasında yapılan güncellemelerle birlikte, isim değiştirme davalarında harçlar ve mahkeme masraflarının toplamda 1.638,60 TL olduğunu görüyoruz.
Peki isim ve soy isim nasıl değiştirilir? Özellikle son zamanlarda kişiler soy isim ve isim değişimi için birçok araştırma yapmaktadır. Soyadını değiştirmek zor değildir. Gerekli mahkemeye başvuru sonrasında bu istek yerine gelir.
Haklı sebebi olan, 18 yaşından büyük ve ayırt etme gücünü haiz herkes soyadı değiştirme davasını bizzat veya özet yetkili vekaletname ile yetkilendirdiği bir avukat aracılığıyla açabilir. 18 yaşından küçük çocuklar, ancak veli ya da vasisinin izniyle bu davayı açabilir.
İsim ve soyisim değişikliği, kanunda kişiye sıkı sıkıya bağlı haklardandır ve ancak kişinin kendi talebi ile gerçekleşebilmektedir. Bu işlemin Nüfüs Müdürlüğü'nce halledilebilir şekilde pratik bir yolu maalesef bulunmamaktadır. Bu işlem için bir prosedür olmadığından tek yol dava açılması gerektiği şeklindedir.
İsim ve soyadı değiştirme davası, gerekli prosedürler hızlı bir şekilde yerine getirildiğinde ilk celsede veya en geç ikinci celsede tamamlanır. Dava mahkemeden mahkemeye değişmekle birlikte 3 ay – 5 ay gibi bir sürede tamamlanır.
Başvuru yaptıktan sonra kurul kararı en geç 30 gün içinde sonuçlanır. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nün sosyal medya hesabından yapılan duyuruya göre ad ve soyadı değişikliği başvuruları 24 Aralık 2022'ye kadar e-Devlet aracılığıyla da yapılabilecek.
Buna göre İl/İlçe İdare Kurulu kararı ile ad veya soyadı düzeltilmesine ilişkin başvurular e-Devlet'ten yapılabilecek. Mahkemenin aldığı kararla genel ahlaka uygun olmayan ve toplum tarafından gülünç olarak karşılanan isimlerde mahkeme kararı şartı aranmaksızın il veya ilçe idari kurulu tarafından değiştirilebilecek.
Şifre aldıktan sonra T.C kimlik ve şifrenizle birlikte e devlet uygulamasına giriş yaparak soyadı değişikliği gibi işlemlerinizi buradan daha hızlı bir şekilde yapabilirsiniz. E-devlet vatandaşların işlemlerini daha kolay bir şekilde yapması için geliştirilmiş olan bir sistemdir.
Hazine ve Maliye Bakanlığınca belirlenen evlendikten sonra kimlik değiştirme ücreti 2023 yılı için 83 TL. Kayıp nedeniyle düzenlenen kimlik kartı için 75 TL. Uluslararası aile cüzdanı içinse 200 TL değerli kağıt bedeli alınıyor.
Evlenme durumunda kadınlar kocalarının soyadını almaktadır. Bu aşamada yeni evli bireylerin yeni soyadı için SGK'ya bildirmesi gerekmektedir. Soyadı bildiriminde bulunan kişilerin yanında Nüfus kayıt örneği, evlilik cüzdanı fotokopisi ve soyadı değiştirme talebi ile ilgili dilekçe bulundurması gerekmektedir.
Vukuatlı nüfus kayıt örneği almak için, e-Devlet sistemine PTT'den aldığınız şifreniz ile giriş yapıyorsunuz. Ardından e-Hizmetler sekmesinden Kişisel Bilgiler kısmına tıklıyor, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü bölümünde yer alan Nüfus Kayıt Örneği Belgesi Sorgulama ya da Doğrulama kısmını seçiyorsunuz.
Anayasa Mahkemesi (AYM), Türk Medeni Kanunu'nda yer alan ve kadının soyadı olarak yalnızca evlenmeden önceki soyadını kullanmasını engelleyen hükmü eşitliğe aykırı bularak iptal etti. Böylelikle kadınlar, evlenmeden önceki soyadını, tek soyad olarak evlendikten sonra da kullanabilecek.
Bu belgeler şunlardır: 1 adet biometrik fotoğraf, eski nüfus cüzdanı ya da kimlik kartı, evlilik cüzdanı ve kimlik kartı değişimi için yatırdığınız ücretin makbuz ya da dekontu. Bunlara ek olarak da nikahınızı kıyan kişinin nikah evraklarınızı nüfus müdürlüğüne iletmiş olması gerekmektedir.
Güncel düzenlemelere göre e-devlet sistemi (ve nüfus müdürlüğü) aracılığıyla isim değişikliği yapmak artık 2023'den itibaren mümkün değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri