Havayla uzun süre temas eden lokum, sertleşir ve özel formunu kaybeder. Lokumu aşırı sıcak ortamda bırakmak ise, çok fazla yumuşamasına ve formunu kaybetmesine neden olur.
Her türlü gıdanın tazeliğinin korunması gibi lokumun da tazeliğini korumak gerekir. Lokumun taze kalmasındaki ilk şart hava ile temasının kesilmesidir. Hava almayan ortamlarda bulunan lokumun tazeliğini her zaman yakalayabilirsiniz. Lokumun hava ile uzun süre temas etmesi sertleşmesine neden olur.
Lokum alırken bazı özelliklerine dikkat edilerek lokumun kalitesi anlaşılabilir. Örneğin lokum kaliteli ise ele yapışmaz ve uzar. Ayrıca yenildiğinde dişe yapışmamış olması da lokumun kalitesini göstermektedir. Bunun yanı sıra çiğ nişasta tadı geliyorsa buradan da lokumun iyi olmadığı anlaşılır.
Lokum üretiminde; şeker, nişasta, su ve sitrik asit(limon tuzu) kullanılmaktadır. Çeşitli kuruyemiş ve meyveler kullanılarak da çeşnili lokum üretilmektedir. Yine aroma ve boya kullanımı ile lokum çeşitliliği artırılmaktadır. Lokum üretiminde önce şeker kazanlarda kaynatılır.
Lokum, su, şeker, nişasta ve sitrik asit veya tartarik asit veya potasyum bitartarat ile hazırlanan lokum kitlesine gerektiğinde çeşni maddeleri, kuru veya kurutulmuş meyveler ve benzeri maddelerin ilavesiyle tekniğine uygun olarak hazırlanan geleneksel bir Türk tatlısıdır.
İlgili 26 soru bulundu
Krem tartar kullanmadan da yapabilirsiniz fakat; 3/4 saat sonra hafif sulanmaya müsait olduğundan; hemen ikram edip, tüketmenizi tavsiye ederim.
3 su bardağı su, şeker ve limon tuzunu ocağa alın ve kaynamaya bırakın. Başka bir kapta 1. 5 bardak suyu mevsimi olduğu için sıkılmış portakal suyunu ve nişastayı karıştırıyoruz, nişastası erisin.
Lokum satın alan kişiler; ürünün elastikiyetine, ağırlığına ve parlaklığına mutlaka bakmalıdırlar. Taze olan lokumun rengi canlı ve parlaktır. Bayat olan lokum ise, solgun ve mat bir görüntü verir. Bayat lokum, daha elastiki bir yapıdadır.
Sığır jelatini, helal jelatin adıyla bilinen bir tür katkı maddesidir. Lokum, çikolata, içecek ve tatlı gibi gıda ürünlerinde kullanılmaktadır. Türkiye'de kullanılan sığır jelatini ithal olarak temin edilir ve helal hayvanlardan elde edilir.
Taze lokumun rengi parlak ve canlıdır. Bayat lokum ise mat ve solgun görüntüsünden anlaşılır. Ayrıca lokumun elastiki bir yapıda olması gerekir.
Kutusunda ve ağzı kapalı olarak oda sıcaklığında muhafaza edilebilir. Lokumlarımızın raf ömrü ortalama 2~2,5 aydır. Bu süre zarfında tüketilmediği taktirde lokumda bir bozulma olmaz ama lokum kıvamını yitirmeye başlar.
Ocağın altını tekrar yakıyoruz orta ateşte kaynayana kadar tahta kaşık yardımı ile hafif hafif karıştırarak pişiriyoruz. Kaynama gerçekleşince ara ara sık sık karıştırmaya devam edin. Yaklaşık 35 – 40 dakika boyunca kaynayacak.
Lokum, kuru, serin, hava almayan ve güneş görmeyen ortamlarda saklanmalıdır. Kendi ambalajı açıldıktan sonra, hava almaması için cam kavanoza aktarılır ve kavanozun kapağı kapatılır. Cam kavanoz gölge ve serin bir yerde muhafaza edilir. Lokum, buzdolabında ağzı kapalı bir şekilde 15 güne kadar saklanabilir.
Krem tartar muadili olan limon suyu, her zaman taze kullanılmalıdır. Kek ya da diğer unlu yiyecekler için önerilen krem tartar yoksa; kabartma tozunun üzerine birkaç damla limon suyu sıkarak tarifinize devam edebilirsiniz.
Susam serpilir. 170 derece ısıtılmış fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir. Çıkarmadan önce altı mutlaka kontrol edilir. Kalınca bir hamur olduğu için alt üst iyice pişirilmelidir. Yaklaşık 40 dakikayı buluyor pişmesi.
Lokumun Faydaları
Örneğin bademciklerde iltihap oluşmasını önler ve aynı zamanda oluşmuş olan iltihabın daha hızlı bir şekilde vücuttan atılmasına yardımcı olur. Vücutta birikmiş olan ödemi kontrol altına alır.
Lokumu elinize alıp sıktığınız zaman tekrar aynı şekli alması gerekiyor. Bu lokumun iyi piştiğini ve kaliteli olduğunu gösterir.
Eğer jelatin içeren gıda maddesinin jelatini, inek, sığır ve koyun gibi şer'an tüketilmesi caiz olan hayvanlardan üretilmiş ise, bu gibi jelatini ihtiva eden gıda maddelerini tüketmek şer'an caizdir; ”helal damgasını“ taşıyan bazı şekerlemeler gibi. Nitekim üretildikleri ana madde de zaten şer'an caizdir.
Vejetaryenler ve veganlar jelatini katmayıp, ancak agar gibi hayvansal olmayan jeller kullanmayı tercih etmektedirler. Buna ek olarak, marshmallow genellikle Müslümanlık ve Yahudilikte jelatinin koşer veya helal hayvanlardan elde edilmemesi (örn. domuz) halinde koşer veya helal olarak kabul edilmez.
Safranbolu, evleri kadar lokumu ile de meşhurdur. Safranbolu lokumu, coğrafi işaret belgeli olup; standartlara uygun olarak üretilmektedir. Lokumlar her dem taze ve lezzetlidir. Safranlı, fındıklı, çifte kavrulmuş antep fıstıklı, güllü, sade sakızlı, hindistan cevizli gibi çeşitleri vardır.
Glikozlu tatlının ayrımının nasıl yapılacağını açıklayan Bilmez, “Glikozlu tatlı, yerken boğazı yakar. 2 ile 3 gün içinde eğer tatlı şekerlenmezse o tatlı glikozludur. Glikozlu tatlı ise 10 güne kadar şekerlenmeden ilk günkü parlaklığını korur” dedi.
Serin, kuru, hava almayan ve gölge ortamlar, lokum için ideal saklama ortamlarıdır. Kendi ambalajı/ kutusu, açıldıktan sonra hava almayan bir ortam sunamıyorsa, lokumları ağzı kapanabilen bir cam kavanoza aktarmanızda yarar var. Bu kavanozu da gölge ve serin bir yerde bulundurun.
Derin bir tencerede un, süt ve şekeri kısık ateşte sürekli karıştırarak pişirin. 2. Kaynadıktan sonra ocaktan alın. 3. İçine tereyağı ve vanilyayı ekleyin ve mikser yardımıyla 10 dakika çırpın.
şöyle bir alıntı yapayım: --- lokum; şeker, mısır nişastası ve suyun uygun oranlarda karıştırılması ve meyve ya da kuruyemiş eklenerek belirli bir sıcaklık ve sürede açık kazan veya buhar ceketli, otomatik karıştırıcılı kazanlarda pişirilmesi sonucu elde edilen bir gıdadır.
anadoluda bazı yörelerde pudra şekeri yerine kullanılan sözcük.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri