müfid / müfîd / مفيد İfâde eden, meramı güzel anlatan. Mânalı, mânidâr. Faydalı, faydayı mucib olan. Mütâlâsından istifade olunan.
مستعد ... (مُ تَ عِ دِّ) [ ع . ] (اِفا.) آماده ، مهیا، دارای قابلیت و استعداد. enik(izah: (< enmək).)
Arapça fsd kökünden gelen müfsid "fesat sokan" sözcüğünden alıntıdır. Lügâtte bozucu veya fesad eden gibi mânâlara gelir. Müfsid kelimesi, İslam kelâmında imanı (inanç), İslam fıkıhında ise başlanmış bir ibâdeti bozarak geçersiz kılan durumlar için kullanılan bir terimdir.
müfreze / مفرزه
Ordudan ayrılmış bir kol asker.
(Edâ. dan) Mânâ, anlam, mefhum, kavram. Eda olunmuş.
İlgili 35 soru bulundu
mülhid / مُلْحِدْ
Dinden çıkan, dinsiz, kâfir, imânsız. Haşir ve âhirete inanmayan.
Sürekli, devamlı. Uzanmış, çekilmiş, imtidâd etmiş.
müfarakat / müfârakat
Ayrılık. Bir yere bırakıp gitmek.
Müfrez; kelime olarak bir bütünden ayrılmış anlamına gelir. Tapu kayıtlarında taşınmazın tipi ve büyüklüğüne dair bilgilere yer verilir. Ayrıca tapu üzerine arsa, arazi gibi bilgiler yazılarak taşınmazın cinsi de belirtilir. Bazı tapuların üzerinde ise “müfrez tarla" yazar.
münafık / münâfık / منافق / مُنَافِقْ İki yüzlü, araya nifak sokan. Fitnekâr. Ahdini bozan, yalan söyleyen, hıyanet eden.
müstaid / müstaîd / مستعد / مُسْتَعِدْ
İstidadı olan, kabiliyetli, uyanık, anlayışlı, akıllı.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan mütenahi kelimesi, bir yerin sonu ve sonu olan zaman anlamına gelir. Farsçada ''na'' eki ise başına getirildiği eklere olumsuz anlamı katar. Na ve mütenahi kelimelerinin birleşmesiyle oluşmuş olan bu kelime sonsuz manasına gelir.
Arapça kökenli bir sözcük olan müteakip, ek olarak kullanıldığında sonrasında ve devamında anlamına gelir.
Tekaüt kelimesi, Osmanlı bürokrasisinde devletten maaş alan veya maaş karşılığı farklı tahsisatı bulunan görevlilerin hizmet yapamayacak duruma gelmesini ifade eden bir terim anlamı kazanmıştır. Tekaüt olan kimseye mütekāid denir.
Kazanılmış olan, istifade edilmiş. Mâna, mefhum.
Sözlükte “hakkın ödenmesini isteyen kimse” anlamındaki müstevfî kelimesi, terim olarak devletin malî işleriyle ilgili divanın başkanını ve buna bağlı memurları ifade eder.
Müsrif, sahip olduğu her şeyi düşünmeden boşa harcayan, israf etmekten rahatsız olmayan ve savurganlık yapan kimselere verilen isim olmaktadır.
Takım ya da müfreze, Kısımdan büyük, bölükten küçük, ihtiyaçlara ve koşullara göre sayısı değişmekle beraber genel olarak 35-55 personelden oluşan askeri birim. Takım komutanı Astsubay (çoğunlukla Kıdemli Üstçavuş ve üstü), Asteğmen, Teğmen veya Üsteğmen rütbesindedir.
(ﻣﻔﺮﺯﻩ) i. (Ar. mufrez'den mufreze) asker. Büyük bir birlikten ayrılıp geçici olarak meydana getirilen askerî kol: Bu nârayı, te'mîn-i inzibat için dolaşmakta olan süvâri müfrezesi işitir (Fâik Reşat).
5- Dilber: Dilber ismi, kendisine aşık eden, güzel ve alımlı kadın demektir.
Kelime bazında Türk Dil Kurumu üzerinden ele alındığı vakit Müfteri kelimesi, 'Karalamacı' biçiminde ifade edilmektedir. Aynı zamanda iftiracı veya yalan söyleyen kişi ya da kişiler biçiminde de bu kelimeyi ele almak mümkün.
MÂFÎHÂ (ﻣﺎﻓﻴﻬﺎ) i. (Ar. mā “şey” ve fі-hā “onda, onun içinde” ile mā-fі-hā) “Dünya ve dünyânın içinde olan her şey” anlamına gelen Dünya ve mâfihâ söyleyişinde geçer: Hâşâ ikbâl-i âlem-gîr-i şer'î kim safâsından / Olur dünyâ vü mâfîhâ serâser hurrem-i tevfîk (Leskofçalı Gālib).
müşahid / müşâhid
Gören, şahid olan.
Arapça kökenli sözcüklerden biri olan mütereddit, tereddüt kelimesinden türetilmiştir. Tereddüt, bir şeyi yapıp yapmama konusunda emin olamamak ve bocalamak anlamına gelir. Mütereddit kelimesinin sözlük anlamı ise kararsız ve tereddütlüdür. Bu kelime kaygılı anlamında da kullanılır.
müsmir / مثمر / مُثْمِرْ
Hayır veren, meyve veren, faydalı netice veren.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri