Labne'nin peynir altı suyu ve laktozun çoğunu nihai üründen alan, süzme ve fermantasyon süreci nedeniyle diğer peynirlere göre daha az laktoz barındırdığı düşünülmektedir. Bu nedenle, labne, diğer peynir türlerinden laktozu tolere edemeyenler için güvenli ve sağlıklı bir gıda olarak kabul edilir.
Labnenin, peynir altı suyu ve laktozun çoğunu nihai üründen uzaklaştıran süzme ve fermantasyon süreci nedeniyle diğer peynirlerden daha az laktoz barındırdığı düşünülmektedir. Bu nedenle labne, diğer peynir türlerinden gelen laktozu tolere edemeyen kişiler için güvenli ve sağlıklı bir gıda olarak kabul edilir.
Düşük laktozlu peynirler arasında parmesan, gravyer ve çedar bulunur. Bu peynirlerin az porsiyonları genellikle laktoz intoleransı olan insanlar tarafından tolere edilebilir.
Sürülebilir peynir kategorisinde yer alan labne, pastörize süt ve yoğurt kültürünün birleşimiyle elde edilir. Sofraların vazgeçilmezi olan, yediden yetmişe her yaştan tüketici tarafından tercih edilen labne peyniri, zengin kalsiyum ve protein içeriği sayesinde besleyici bir peynirdir.
Süzme peynir yapımında kullanılan sütün içerisindeki laktoz, sütün kaseye dolumu aşamasında eklenen laktaz enzimi ile, yapı taşları olan glikoz ve galaktoza parçalanmaktadır. Başka bir deyişle laktozsuz süzme peynir yapımında herhangi bir katkı maddesi ya da ilave şeker kullanılmaz.
İlgili 21 soru bulundu
Labne peyniri kanserli hücrelerin vücuttan uzaklaşmasını sağlamaktadır. Bu sebeple vücut direncini yükselten besinler arasında yerini alır. Protein kaynaklarından biri olan labne peyniri, kemik sağlığını korumaktadır. B vitamini içeren labne peyniri kansızlıkla mücadele konusunda başarılı sonuçlar verir.
Türkiye'de de labne ürünü gıda sektöründe üretilen bir fermente süt ürünüdür. Bu ürünün üretimi yağ ve kurumadde standardizasyonu yapılarak ve yoğurt kültürü kullanılarak yapılmaktadır.
Labne peynirinin üretimi süt ve kremadan yapılan, yağ oranı düşük, tuzsuz bir peynir çeşididir. Sürülebilir olmasıyla krem peynir ile karıştırılabilmektedir fakat krem peynir değildir. Aksine krem peynir çok tuzlu ve yağlı bir peynirdir. Sağlığınız ve vücudunuz için krem peynirleri tüketmemenizi tavsiye ederim.
Labne peyniri, kahvaltılarda ve çeşitli tariflerde kullanılan popüler peynir çeşitlerinden biridir. Beyaz renkli ve az tuzlu bir peynirdir. Sürülebilir bir kıvama sahiptir ve kreme benzer yumuşak ve pürüzsüz bir yapısı vardır.
Bu nedenle, büyük miktarlarda laktoz içeren süt, yoğurt, ayran, krema, tereyağı ve dondurma tüketmek, kramp ve ishal ile birlikte artan gaz üretimine yol açabilir.
Evde peynir yapılamayan durumlarda yağı- tuzu azaltılmış peynirler akşamdan suda bekletilerek 8. ay itibariyle verilebilir ya da tuzsuz lor- labne peyniri tercih edilebilir.
Pınar markasının en çok tercih edilen ve bilinen ürünlerinden bir tanesi olan Labne Peynir içinde; pastörize inek sütü, laktik asit, tuz, bakteri kültürü bulunmaktadır.
Soya sütü gibi Laktoz içermeyen süt ürünlerini de tercih edebilirsiniz. Laktozsuz peynir, laktozsuz yoğurt, laktozsuz kaşar peyniri tüketebilirsiniz. Ayrıca kefir içeriğinde çok az oranda laktoz içerdiği için kefiri de gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz. Laktozsuz peynirleri yiyebilirsiniz.
Peynirde süte kıyasla çok daha az olsa bile bir miktar laktoz bulunmaktadır. Bu sebeple yüksek laktoz hassasiyeti/intorelansınız varsa kaşar peyniri tüketmemelisiniz.
Yaklaşık olarak 100 gram kaşar peyniri, 353 kcal enerji, 26,99 gram protein, 26,06 gram yağ, 2,56 gram karbonhidrat ve 0,15 gram laktoz içerir.
Cheesecake yapımında daha iyi sonuç verdiği için krem peynir tercih edilse de siz beyaz peynir ya da labne de kullanabilirsiniz. Bunun yanı sıra kullanacağınız krem peynir miktarını düşürerek San Sebastian cheesecake'inizi lor peyniri ile de yapabilirsiniz.
Kas ve kemik gelişimi için önem arz eden labne peyniri yumuşak kıvamlı az tuzlu krem gibi akışkan bir peynirdir. Peynir alt suyundan elde edilen bu peynir, peynir altı suyundan daha yoğun bir kıvama sahiptir. Yoğurdun süzülmesiyle de hazırlanan labne peynirinin tuz oranı da çok düşüktür.
Nedir Quark? Labne peynir formunda olan ve görüntüsü süzme yoğurda benzeyen quark aslında kefirden elde edilen, besin değeri yüksek bir peynir türü.
Laktozsuz labne, sütün içerisinde yer alan laktozun laktaz enzimi ile parçalanmasıyla oluşur. Laktaz enzimi ürünün işlenmesi sırasında son aşamada etkinliğini kaybederek ürünün içerisinde yer almaz. Bunun sonucunda laktozsuz labne peyniri oluşur.
Buna bağlı olarak, süt ve süt ürünleri içeren her türlü besin laktoz intoleransı olan kişiler için risk teşkil etmektedir. Süt, yoğurt, peynir, tereyağı, dondurma, süt tozu, işlenmiş gıdalar, sucuk, sosis, patates cipsi, çikolata, pasta, krema, bisküvi, kurabiye gibi gıdaların tümünde süt ve süt ürünleri bulunmaktadır.
Sadece memelilerin sütünde bulunan laktoz, süt ve süt ürünlerinin ana karbonhidratıdır. İnce bağırsaklarımız bu şekeri sindirebilmek için “laktaz” adı verilen bir enzim üretir. Laktaz enzimi bu şekeri parçalar ve vücut tarafından emilmesini sağlar.
Peynir içerisinde laktoz bulunur ancak düşük miktardadır ve peynir çeşitlerine göre içeriğindeki laktoz oranı değişmektedir. Eski kaşar, çedar peyniri, parmesan gibi sert ve eski peynirlerdeki oran, yumuşak peynirlere oranla daha düşüktür.
Süt ürünleri arasında yer alan yoğurtta da laktoz bulunmaktadır. Ancak elbette süte göre daha azdır. Hatta içinde bulunan faydalı bakteriler sayesinde laktozun parçalanmasını sağlayarak intoleransı olan kişiler için daha doğru bir tercih haline gelmektedir.
Geleneksel olarak labne üretimi, tam yağlı yoğurttan istenilen katı kıvama gelene kadar süzülmesiyle elde edilmektedir. Bu süzme işlemi evlerde ince bir bez yardımıyla yapılmaktadır. Bu yüzden evlerde labne yapımı yaygın durumdadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri