Sürülebilir tip peynirlerde, ambalajı açıldıktan sonra kase içerisinde kalan kısım ile kapak arasında kalan oksijen yüzünden aynı tat ve tazelik yakalanamaz ve ürün bozulur. Bu sebepten dolayı bu tip sürülebilir kıvamdaki peynirler açıldıktan sonra 2 ila 3 gün içerisinde tüketilmesi gerekmektedir.
Süzme işlemi sonrasında Labne peyniri hazır. Saklama kasesine alarak ağzı kapalı halde buzdolabında 1 hafta tazeliğini korur.
Labne peynirinin bozulmaması için diğer süt ürünleri gibi paketinin hava almayacak şekilde kapatılıp serin bir ortamda saklanması gerekmektedir. Buzdolabında saklanabilir ancak derin dondurucuda sulanıp lezzetini kaybedeceği için dondurucuda saklanması önerilmez.
Ilık fırına kapakları açık mayalanmış sütü yerleştirin ve 7-8 saat mayalanmaya bırakın. Bu elde ettiğiniz yoğurda benzer ürünü, ince süzgeç veya tülbent yardımıyla 3-4 saat süzülmeye bırakın. Buzdolabında 1 gün dinlendirdikten sonra labne tüketime hazırdır. 5-6 gün içinde tüketebilirsiniz.
Yumuşak kıvamı ve sürülebilir yapısıyla en sevilen peynir çeşitleri arasında yer alan labne, kahvaltı sofralarının gözdesidir.
İlgili 16 soru bulundu
Labne, Meksika mutfağına özgü fermente süte dayalı bir süt ürünüdür.
Geleneksel fermente süt ürünü olan labne, yoğurttan peynir altı suyunun bir kısmının uzaklaştırılmasıyla elde edilir. Bu yüzden konsantre yoğurt olarak da anılmaktadır. Asidik bir tada sahip olan labne; yumuşak, pürüzsüz ve sürülebilir bir yapıya sahiptir.
- Peynirin bozulduğunu tadından da anlayabilirsiniz. Tadı kötüyse bozulmuş demektir. - Renk ve koku da peynir için önemli bir kriter. Rengi sarıya dönen peynirin yapısı bozulmuştur.
Genel olarak beyaz peynirler ambalajı açıldıktan sonra buzdolabında 1-2 hafta dayanmaktadır.
Labne peyniri de diğer süt ürünleri gibi hava almayacak bir biçimde ambalajının kapağı kapatılarak güneş ışığı almayan, serin bir ortamda saklayabilirsiniz. Labne peyniri ürünlerini sağlıklı bir şekilde muhafaza etmek istiyorsanız ambalajının kapağını kapatarak buzdolabında güvenli bir şekilde saklayabilirsiniz.
Tadı kötüyse bozulmuş demektir. Renk ve koku da peynir için önemli bir kriter. Rengi sarıya dönen peynirin yapısı bozulmuştur. Yumuşak peynir ise açıkta kaldığında sertleşir ve lezzeti gider.
Peynirde pembeleşme nedeni: bakteriler
Daha sonra yapay olarak üretilen mikroorganizmayı deneme amaçlı olarak bir peynire ilave eden araştırmacılar, söz konusu pembe rengi tekrar elde etmeyi başardı. Araştırma sonucunda, Thermus türünün peynirde pembeleşme sorunundaki rolü belirlenmiş oldu.
Labne peynirinin üretimi süt ve kremadan yapılan, yağ oranı düşük, tuzsuz bir peynir çeşididir. Sürülebilir olmasıyla krem peynir ile karıştırılabilmektedir fakat krem peynir değildir. Aksine krem peynir çok tuzlu ve yağlı bir peynirdir.
Evde peynir yapılamayan durumlarda yağı- tuzu azaltılmış peynirler akşamdan suda bekletilerek 8. ay itibariyle verilebilir ya da tuzsuz lor- labne peyniri tercih edilebilir.
Beyaz peynir, iki hafta içerisinde tazeliğini ve lezzetini kaybeder. Kaşar peyniri veya tulum gibi sert peynirlerde birkaç hafta dayanıklıdır. Gravyer gibi oldukça sert peynirler ise bir aya kadar dayanıklılık göstermektedir. Kaşar peyniri vb. peynirleri sülfürlü kâğıda sararak saklayabilirsiniz.
🔅Buzdolabında kapalı bir kapta veya orijinal ambalajında muhafaza edilmelidir. 🔅Vakum ambalajındaki peynirlerimiz 6 ay süre içerisinde tüketilmesi tavsiye edilir. Vakum ambalajı açılmış ürünlerin maksimum 1 ay içerisinde tüketilmesi gerekmektedir. Derin dondurucuda 1 seneye kadar saklanabilir.
En ideal peynir saklama koşulları
Peyniri cam, metal veya seramik bir kap içerisinde saklamalısınız. Derin dondurucuda muhafaza edilmemelidir. Peynir hemen tüketilmeyecek ise, kendi ambalajında saklanmalıdır. Ambalajı açıldıktan sonra ise mutlaka saklama kabında veya ambalaj malzemelerine sararak korunmalıdır.
Gıda uzmanlarına göre, peynirin, özellikle +2/4 C de, ışıksız ortamda yani buzdolabında saklanması gerekiyor. Peynir hemen tüketilmeyecek ise kendi ambalajında saklanmalıdır.
-Peynirler mutlaka buzdolabında (+2° ile +4°C arasında) muhafaza edilmelidir. -Orijinal ambalajından çıkarılan peynirler ortam koşullarına maruz kaldıkları için hava, rutubet, sıcaklık ve ortamdaki mikroorganizmaların etkisi ile bozulmaları hızlanır. Peynirleri dilimlemek de bozulmalarını hızlandırır.
Labne gibi yumuşak peynirlerin dondurucuya atılmaması tavsiye ediliyor. Bu peynirler sulandığı için tadı eskisi kadar lezzetli olmayabilir. Peyniri ufak porsiyonlar şeklinde dondurmak işinizi kolaylaştırabilir.
Süzme Peynir
İnek sütünden elde edilen ve birçok farklı versiyonu bulunan süzme peyniri besin değeri en yüksek peynirlerden biri. Yapılan araştırmalar 200 kalori değerindeki bir kase süzme peynirde ortalama 26-28 gram protein bulunduğunu gösterirken bu peynir türü güçlü bir kalsiyum, selenyum ve fosfor kaynağı.
Orta bir boy tencereye İçim süt, İçim Labne, irmik, toz şeker ve vanilyayı koyun. Orta ısılı ateşte, sürekli karıştırarak kaynatın. Koyulaşınca altını kısıp 5 dakika daha karıştırarak pişirin ve ocaktan alın.
Muhallebi için. 3 bardak süt şeker un karıştırıp muhallebi yapıyoruz. Ocaktan alıp mikserden hızlıca geçiriyoruz. Daha sonra 1 paket kremşantiyi döküp tekrar hızlıca mikserden geçiriyoruz. (ben pastada labne peynir sevmediğim için koymuyorum. Onun yerine kremşanti döküyorum hiç bir farklı yok. )
Labne peynirinin 1 porsiyonu ( 30 gr) 60 kaloridir. 1 tatlı kaşığı ( 5 gr) labne peyniri 10 kaloridir. Labne peynirinin 100 gramı 5.5 gram karbonhidrat, 5 gram protein, 18 gram yağ içermektedir. Labne peynir, protein, A vitamini, folik asit, kalsiyum, fosfor açısından iyi bir kaynaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri