Lahana turşusundaki probiyotikler, antibiyotik sonrası bağırsağınızdaki bakteri dengesini iyileştirmeye yardımcı olabilir. Bu, antibiyotikle tetiklenen ishali azaltmaya veya önlemeye yardımcı olabilir.
Lahana turşusu bağırsaklar için iyidir ve bağırsak florasının genel durumunu iyileştirir. Lahanayı fermente eden bakterilere probiyotik denir. Aynı bakteriler bağırsaklarımızda bulunur ve toksinlere, iltihaplanmaya ve zararlı mikroorganizmalara karşı ilk savunma hattında rol oynarlar.
Şekeri düzenliyor. C vitamini ve minerallerce güçlü olan lahana, soğuk algınlığının giderilmesine yardım ediyor. Lifli ve düşük kalorili olması ile hem tok tutuyor hem de ödem atmaya destek oluyor. Turşu mayalanırken oluşan fermantasyon esnasında antioksidan fitokimyasallar üretiliyor ve detoks etkisi sağlıyor.
Bağırsaklar için oldukça faydalı olan turşu iyi bir probiyotik olarak yer almaktadır.
Bağırsaktaki yararlı bakteriler konusunda da olumlu etkileri olduğu biliniyor. Bu özelliği sayesinde de lahana, sindirim sisteminin sağlıkla çalışmasına yardımcı oluyor. A vitamini içerdiği için düzenli olarak tüketildiğinde göz sağlığını olumlu yönde etkiliyor.
İlgili 29 soru bulundu
Lahana turşusundaki probiyotikler, antibiyotik sonrası bağırsağınızdaki bakteri dengesini iyileştirmeye yardımcı olabilir. Bu, antibiyotikle tetiklenen ishali azaltmaya veya önlemeye yardımcı olabilir.
Keza lahana turşusu hem kabızlığa etki eder hem de ilaç kullanımına bağlı olarak ortaya çıkan ishal problemlerine çözüm üretebilir.
Turşu bolca lif ve fermente maddeler içerir. Probiyotikler sayesinde metabolizmayı hızlandırır ve bağırsakları çalıştırır. Bağırsaklarınız son günlerde durgun ise; sebzeli turşuları tüketerek kabızlık gibi problemleri çözebilirsiniz.
{C}Sindirimi zor sebzeler arasında başı çektiği açık durumdadır. {C}Rafinozlu olarak ifade edilen lahanada kompleks şeker bulunuyor. {C}Şeker oranından kaynaklı sindirmesi zor ve gaza neden olan sebzelerden bir tanesidir.
Bağırsak florasının sağlığı bağırsak hareketlerinin düzenli olması açısından elzem. Aynı zamanda yüksek lifli sebze ve meyvelerden yapılan turşular bu yolla da dışkı hacmini artırarak, metabolik atıkların vücuttan daha rahat atılmasını sağlayıp kabızlığa iyi gelir.
Lahana turşusunda bulunan probiyotikler, vücudun içinde yaşayan yararlı bakterileri dengeler ve sindirim sisteminize yardımcı olur. Bilim insanlarının yaptığı araştırma sonucunda, fermente lahananın mide iltihabına karşı savaşabileceğini keşfettiler.
1. Bağışıklığı Güçlendirir
C vitamini yönünden birçok sebzeye göre içeriği çok daha kuvvetli olan beyaz lahana enfeksiyonlara karşı korur, bağışıklığı güçlendirir.
Elma sirkesi fermente bir ürün olmasından dolayı diğer fermente gıdalar gibi bağırsak dostu probiyotik bakteriler içerir. Bu durum sindirim sisteminin sağlıklı olmasına yardımcı olur.
Özellikle bağırsak problemi olan kişiler, turşu suyu içerek bu sıkıntıları giderebilirler. Bundan dolayı kabızlık yaşayan kişiler, turşu suyu içerek bağırsak rahatsızlıklarını düzeltebilirler.
Gastrit diyeti
Gastrit diyetinde Helicobacter pylori bakterilerini yok eden yiyeceklerin düzenli olarak tüketilmesi önerilir. Bu amaçla ev yapımı yoğurt, lahana turşusu, tarhana gibi probiyotikler tüketilebilir.
Eğer lahana suyu tükettiğiniz günlerde ishal problemi ile başınız dertteyse lahana suyu kürünü uygulamaya bir süre ara vermelisiniz. İshalin ve lahana suyunun etkisi ile çok yoğun şekilde sıvı kaybı görülebilir. Ayrıca lahana suyunda kükürt bulunduğu için kişide gaz problemi yaşanabilir.
Turşu tüketimi sonrası karın ağrısı, bulantı, kusma ve ishale dikkat! Doğru hazırlanmayan turşu tüketimi sonrası nadiren toksin kaynaklı karın ağrısı, bulantı, kusma, ishal gibi klasik besin zehirlenmesi bulguları bildirilmiştir.
Salatada kullanacağınız mor lahananın gaz yapmaması içinse doğradıktan sonra tuz ve limonla bir süre ovabilirsiniz. Ovduktan sonra lahanayı durulamadan salataya ekleyebilirsiniz. Aman dikkat, salataya ekstra tuz atmayın sakın, yoksa fazla tuzlu olur ve yiyemezsiniz.
Bu besinler ayran, yoğurt, turşu, bitter çikolata, peynir ve kefirdir. Hem ishalden korunmak hem de ishali kesmek için tüketilmesi önerilir.
Lakto bakteriler, bu besinlerin fermente hale gelmelerini sağlıyorlar ve bağırsaklarımıza da çok faydalılar. Probiyotik turşular bu bakteriler açısından oldukça zengin oldukları için özellikle sindirim sistemimize fazlaca destek oluyorlar.
Bu durumda sürekli turşu yemek zarar verebilmektedir. Ayrıca posalı ve lifli gıdalar tüketilmelidir. Kişide aşırı tuz yeme isteği neden olur denildiği zaman akıllara ilk olarak potasyum eksikliği ile beraber yorgunluk, stres ve can.
Bu, son zamanlarda popülerliğinde artış görülen başka bir lahana turşusu şekli olan kırmızı lahana lahana turşusu da çok sayıda iyi bakteri ve yüksek C Vitamini içerir. Bu sayede kırmızı lahana turşusu tüketimi, güçlü bir bağışıklık sistemi için mükemmel bir seçimdir.
Zengin lif kaynağı olması sayesinde mide ve bağırsak hastalıklarına karşı koruyor, hem tok kalmayı hem de bağırsakların sağlıklı çalışmasını sağlıyor.
Severek yenilen ve genellikle yemeklerin yanında tercih edilen turşu, insan vücuduna oldukça faydalıdır. Kalorisi az olan bu besin, diyet listelerinde de yer alır. Vitamin ve mineral açısından zengin olan turşu, aşırıya kaçmadıkça kilo vermenize destek olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri