Lahika kelimesi zeyl, ilave etmek ya da bir şeyin üzerinde ekleme yapmak, eklemek olarak ifade edilmektedir. Kelimenin kullanım alanına uygun cümle kurulmaktadır. Zeyl etmek, ilave etmek ya da eklemek terimlerinin tamamı için lahika kullanılmaktadır.
Lahika kelimesinin kökeni Arapça dilidir. Lahika kelimesinin Arapça dilindeki karşılığı lāḥiḳa şeklindedir.
"Lahika" terim olarak ise, evrakların ya da teliflerin sonunda bilgilendirici nitelikteki eklerden bir kısmına verilen isim oluyor. Ve bu Üstad'a has bir durum değildir. Mesela, Risale-i Nur bir teliftir, bir eserdir; lahikalar ise, bu telifin bu eserin açıklayıcı ilaveleri niteliğindedir.
Zamanın bölünemeyecek kadar kısa bir parçası lahza olarak biliniyor. Diğer bir ifadeyle bu kelime, 'an' olarak da değerlendirilebilir. Yani herhangi bir yaşanan olayın bir anlık durumu şeklinde anlatmak mümkündür.
Rayiha kelimesi anlam olarak, herhangi bir şeyin güzel ve hoş kokması olarak ifade edilmektedir.
İlgili 38 soru bulundu
15. yüzyılda literatüre girmiş olan nefha kelimesinin ilk anlamı güzel kokudur. Bu kelime divan şairleri tarafından birçok mazmunda kullanılmıştır. Örneğin nefha-i semen, yasemin çiçeğinin güzel kokusu demektir. Nefha sözcüğünün diğer anlamı ise rüzgardır ve nefestir.
İlk anlamı adım adım, yavaş yavaş anlamına gelmektedir. Rüveyda isminin ikinci anlamı ise; nazik, ince ve hoş anlamlarına gelmektedir.
Türk Dil Kurumu açısından mahza kelimesi yalnız, ancak, tam, salt ve katıksız gibi ifadeler üzerinden ele alınır.
Türk Dil Kurumu açısından bakıldığı zaman Sükut etmek kelimesinin anlamı, 'susmak veya sessizlik' şeklinde ifade edilmektedir. Özellikle sessizlik istenen bazı yerlerde bunun gerçekleşmesi için sükut kelimesi kullanılır.
Bu kelimeyi grubu var olan bir hükmü ortadan kaldırmak, lağvetmek ya da geçerliliğini sonlandırmak şeklinde ifade edilir. Özellikle eski dönemlerde konulmuş olan bazı kanunları ve hükümleri tamamen ortadan kaldırmak için değerlendirilirdi.
lahika / lâhika / لاحقه / لَاحِقَه
Eklenen, katılan.
Eklere ek yapmak gerektiğinde, bu ekler LAHİKA olarak isimlendirilir ve LAHİKA-1, LAHİKA-2 şeklinde rakamla numaralanır. Lahikaların ekleri de, CETVEL-1, CETVEL-2, ... şeklinde isimlendirilir.
Türk Dil Kurumuna göre müptela bağımlı, tutulmuş, aşık ve vurgun demektir. Arapça dilinden Türkçe diline geçmiş olan bu kelime bahsedilen anlamıyla dilimizde sıklıkla kullanılmaktadır. Müptela kelimesinin kullanıldığı atasözü ve deyimler de mevcuttur.
Münzevi kelimesine Türk Dil Kurumu üzerinden bakıldığında, 'İnsanlardan kaçan ve tek başına yaşamayı tercih eden kişiler' olarak tabir edilmektedir.
Sözlükte “durmak, beklemek” anlamındaki vakf kökünden türeyen tevakkuf, hadis terminolojisinde teâruz halinde olan hadisler arasındaki ihtilâfı gidermek amacıyla başvurulan yolların son aşamasını ifade eder.
"Adalet-i izafiye" ise, “küllün selâmeti için, cüz'ü feda eden adalet tarzı.” “Cemaatin menfaati için, ferdi feda eden adalet şekli.”dir. Mahz; “sırf, halis, katıksız, tam” gibi mânâlara geliyor. Buna göre, adalet-i mahza, “tam ve katıksız adalet, mükemmel adalet,” demek olur.
Mehpare ismi, güzel bir manaya sahip olduğu için birçok anne ve baba tarafından çocuklarına verilen bir isim olarak tercih edilmektedir. Mehpare kelime anlamı olarak ay parçası ve çok güzel kadın manalarına gelmekte olan bir isim olarak bilinmektedir.
İzafiyet kelimesi Türk Dil Kurumu açısından, 'görelilik' anlamı taşımaktadır. Herhangi bir duruma ya da konuma bağlı olarak bakış açısını anlatır.
Meyra, Arapça kökenli bir isimdir ve dilimize de Arapça dilinden geçmiştir. Meyra isminin anlamı parlayan ışık anlamına gelir. Aynı zamanda erdem, doğruluk ya da fazilet gibi anlamlara da gelmektedir.
MEHLİKĀ (ﻣﻬﻠﻘﺎ) sıf. ve i. (Fars. māh > meh “ay” ve Ar. liḳā “yüz, çehre” ile meh-liḳā) Yüzü ay gibi olan, ay yüzlü güzel kadın: Gehî toprağa eyler hikmetin bin mehlikā pinhan / Gehî sun'un kılar topraktan bin mehlikā peydâ (Fuzûlî).
Azra ismi Arapça kökenli bir kelime olarak bilinmektedir. Arapça bir kelime olmasına rağmen ise Kur'an'da geçmeyen isimler arasında yer almaktadır.
mahi / mâhi / mâhî / ماهى
(Mahv. den) Yok eden, mahveden, perişan eden.
Birinci üfleme, üfürüş, İsrafil (a.s)'ın Sur'a birinci üflemesi.
İkinci üfürüş, İsrafil (a.s)'ın Sur'a ikinci defa üfürmesi. İsrafil (a.s) Sur'a iki defa üfürecektir. 2- Nefha-i Sâniye (ikinci üfürüş).
Teveccüh, yönelmek demektir. Bir tasavvuf terimidir. Tasavvufta teveccüh, şeyhin, bütün manevî gücünü adeta bir aşılama sebep olacak şekilde müridin kalbi üzerine yöneltmesi ve aktarmasıdır. Camide toplanıp sırt sırta oturulur ve mürşit, sufilere tek tek teveccüh eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri