Bir bitki ismi olduğu için ayçiçeğinin doğru yazımı bitişik şekilde olmalıdır. Bu kelime ayrı olarak yazılırsa yazım yanlışı yapılmış olur. Türkçede birleşik bir kelimenin ayrı ya da bitişik yazılması gereken durumlar farklıdır. Ayçiçeği doğru yazılışı bitişik kabul edilmiştir.
Tuncer Gülensoy'un Köken Bilgisi Sözlüğü'nde ay çiçe- ği=(günebakan) şeklinde ayrı yazılan kelime için “< ay+çiçek+i / gün (<kün)+e+bak-an, Kırg.
Çiçek kelimesi ise bir bitki olan güzel kokulu şeydir. Ama bu iki kelime birleştiği zaman kendi anlamları gibi bir anlam olmuyor. Tamamen farklı bir bitki olan ayçiçeğine dönüştürüyor bu iki kelime birleşince. İşte böyle kelimelerde kelimeler anlamını kaybedince bu iki kelime bir birine bitişik bir biçimde yazılır.
UYARI: Çiçek dışında anlamlar taşıyan baklaçiçeği (renk), narçiçeği (renk), suçiçeği (hastalık); ot dışında anlamlar taşıyan ağızotu (barut), sıçanotu (arsenik); ses düşmesine uğramış olan çöreotu ve yazımı gelenekleşmiş olan semizotu, dereotu bitişik yazılır.
Ayçiçeğinin Anlamı
Ayçiçeği dürüstlük, sadakat, mutluluk, iyimserlik gibi birçok anlama gelmektedir. Hatta ayçiçeği, Çin kültüründe kalıcı mutluluk ve iyi şans gibi anlamlara da gelmektedir. Bu doğrultuda mezuniyetlerde, törenlerde ya da yeni bir iş başlangıçlarında da çokça tercih edilen çiçek arasındadır.
İlgili 21 soru bulundu
Ayçiçeği doğru yazılışı bitişik kabul edilmiştir. Bir kelimenin bitişik ya da ayrı yazılması Türkçe yazım kurallarına göre belirlenir. Ayrı yazılmasının doğru kabul edildiği kelimeler ve durumlardan bazıları şunlardır: Etmek, olmak, eylemek, olunmak gibi yardımcı fiiller kullanıldıysa.
Ayçiçeği (Helianthus annuus), papatyagiller (Asteraceae) familyasından çekirdekleri ve yağı için yetiştirilen sarı çiçekli bir tarım bitkisidir.
Konu ile ilgili başvurmanız gereken en önemli kaynak TDK sözlüğüdür. Bu sözlükte kelimenin yazımı "birebir" şeklindedir. Yani söz konusu kelime birleşik yazılmalıdır.
TDK'ya göre bilinçaltı kelimesinin doğru yazılışı "bilinçaltı"dır.
Birçok sınavda da dilbilgisi konuları içinde olağanüstü kelimesinin yazımı ile ilgili sorular karşınıza çıkar. Kelimenin doğru yazımı birleşik şekildedir. Yani "olağanüstü" şeklinde yazım doğrudur.
Ayçiçeği kelimesi TDK güncel yazım kılavuzuna göre bitişik bir şekilde yazılması gereken kelimeler arasında yer alır. Bu kelimenin “ay çiçeği” şeklinde ayrı yazılması ise yanlıştır. Bu nedenle yazım yanlışı yapmamak için de bu kelimeyi bitişik yazmak oldukça önemlidir.
Bu kelime grubunun doğru yazımı, 'Su çiçeği' şeklinde ayrı halidir.
Bu Kelimenin doğru şekilde yazılış hali 'zeytinyağı' olarak öne çıkar. Yani bitişik olarak ele alınması ve buna paralel olarak kullanılması gerekir.
Çok dağınık ve karışık, darmadağınık, tarumar anlamlarında kullanılan bir kelimedir. Bu kelime genellikle darma dağınıklık şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı darmadağınıklık şeklinde olmalıdır.
Çünkü siyah zeytin zaman zaman bitişik şekilde yazılmaktadır. Ancak bu yanlış olarak bilinmelidir. Bunun nedeni ise siyah zeytin ayrı bir şekilde yazılır. Bundan dolayı siyah zeytin kesinlikle ayrı yazılmalıdır ve buna dikkat etmek önem arz eder.
Sıfat veya zarf görevindeki pekiştirmeli sözler bitişik yazılır: apaçık, apak, büsbütün, çepeçevre, çırılçıplak, dümdüz, düpedüz, gömgök, güpegündüz, kapkara, kupkuru, masmavi, mosmor, paramparça, sapasağlam, sapsarı, sırılsıklam, sırsıklam, sipsivri, yemyeşil vb.
Yüz Üstü Kelimesinin Doğru Yazımı
Bu kelimenin doğru şekilde yazımı yüzüstü olarak bitişik halidir.
Önsöz kelimesi halk arasında bitişik yazılan ancak doğru yazım biçimi ayrı olan bir kelimedir. Önsöz kelimesinin doğru yazılışı ''ön söz'' şeklindedir. İlk söz gibi iki anlamı taşıyan bir kelime olduğu için ön söz ayrı yazılmalıdır.
Bu kılavuzda kelimelerin doğru yazılış biçimleri yer alıyor. Ülkemizde en çok araştırılan ve yazılışı en çok merak edilen kelimelerden birisi de “gözyaşı” kelimesidir. Dilimizde bu kelime bitişik bir şekilde “gözyaşı” şeklinde yazılır. Bu kelimeyi “göz yaşı” şeklinde ayrı yazmak doğru değildir.
Bitişik ya da ayrı yazılıp yazılmayacağı açısından merak edilen kelime grupları içerisinde saçma sapan gelmektedir. Bu doğrultuda Türk Dil Kurumu açısından ele alındığı vakit bu kelime grubu, 'Saçma sapan' biçiminde yazılmaktadır.
Hemen hemen, sanki anlamına gelir. Bu kelime genellikle adeta şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı adeta şeklinde olmalıdır.
Baştan aşağı (Baştan ayağa) DEYİMİ AÇIKLAMASI
Başından sonuna kadar; bütünüyle; tepeden tırnağa.
Türk Dil Kurumu'na göre bu kelimenin doğru yazımı ''ayçiçeği'' olarak yazılır. Aşağıda cümle içerisinde doğru örnekleri görebilirsiniz. Ayçiçeği çekirdeğini ailecek çok seviyoruz. Yeni açacağı dükkâna 'ayçiçeği' adını verecekmiş.
Ayçiçeği dünyada ve ülkemizde en önemli yağ bitkilerinden biri olup, ülkemizde çoğunlukla yağlık olarak yetiştirilir. Dünya ayçiçeği üretimi son yıllarda 23 milyon ton civarında olup, Türkiye üretimde ve ekim alanlarında ilk on ülke arasında yer almaktadır.
Ayçiçeği Diğer İsmi
Ayçiçeği kelimesi de onlardan biridir. Ayçiçeği kelimesi halk dilinde yaygın olarak kullanılan bir bitki tanımlamasıdır. Ancak diğer isimlerini de bilmek size bu oyunlarda üstünlük sağlayacaktır. Ayçiçeğinin diğer isimleri: Günebakan, şemşamer, günetapan, gündöndü, günâşıktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri