TDK'ya göre mahmur kelimesinin iki farklı anlamı vardır: 1- Çok fazla içtiği için dengesini yitirmiş ve sersemlemiş olan kişi. 2- Henüz yeni uyanmış olan kimse.
Mahur adı Kur'an'da yer almamaktadır. Kız ve erkek çocuklar için ortak şekilde kullanım imkanı sağlayan Mahur ismi, klasik Türk müziği için büyük bir öneme sahiptir. Eğer çocuğunuz için hala bir isim arayışı içerisinde iseniz, Mahmur adını değerlendirebilirsiniz.
(Tekili: Hemheme) Üzüntüler, kederler, dertler, tasalar.
Mahzur sözcüğü TDK tarafından “sakınca” ve “engel” şeklinde tanımlanmıştır. Mahzur sözcüğü “-kalmak” fiilinin eklenmesiyle birlikte kullanılmamaktadır. Yani, “bir yerden çıkamamak, kuşatılmak, sarılmak, çevrilmek” anlamı için “mahsur kalmak” fiili kullanılmalıdır.
TDK'ya göre mahur kelimesi, klasik Türk müziğinde bir makamı ifade etmektedir. Mahur makamı neşeli, şen bir makamdır. Mahur kelimesi aynı zamanda farklı kaynaklara göre kumarhane ve meyhane anlamlarında da kullanılabilmektedir.
İlgili 22 soru bulundu
Mahmur Kelimesinin TDK Sözlük Anlamı Nedir? TDK'ya göre mahmur kelimesinin iki farklı anlamı vardır: 1- Çok fazla içtiği için dengesini yitirmiş ve sersemlemiş olan kişi. 2- Henüz yeni uyanmış olan kimse.
Türk Dil Kurumu açısından mahrum kelimesine Türkçe üzerinden karşılık olarak, 'Yoksun' kelimesi ön plana çıkıyor. Aynı zamanda cümle içerisinde bu kelime sıfat olarak kullanılmaktadır.
Mahsur ve mahzur
“Mahsur” sözcüğü Arapça “kuşatılmış” anlamına geliyor. “Hisar” ve “muhasara” sözcükleriyle ortak kökenden… Yine aynı dilden gelen “mahzur” ise “sakınca, engel” demek. Yani bir yerde “mahsur kalmak” mümkün veya bir şeyin “mahzuru yok” denebilir.
Mahsur Kalmak Ne Demektir? Özellikle ne yaparsa yapsın kişinin bulunduğu yerden bir türlü çıkamadığı ve sıkıştığı yer olarak da anlatmak mümkün.
Resmî makamlara şikâyet, talep, teşekkür vb. hususlar için sunulan çok imzalı arzuhal.
Mah kelimesinin tek bir anlamı vardır. Ay anlamına gelen mah kelimesinin bundan başka manası yoktur. Bu bakımdan da Türk dil kurumunda sadece ay şeklinde tanımı yer almaktadır.
Mahcur; Arapça kökenli bir kelimedir ve “kısıtlı” anlamına gelir. Emlak ve gayrimenkul terimi olarak ise mahcur; kendi adına işlem yapabilmesi mümkün olmayan, fiil ehliyeti sınırlanmış kişileri ifade eder. Örnek olarak vesayet altındaki kişiler, mahcur kabul edilir.
Yok olmak, heba olmak ve yararsız duruma gelmek gibi anlamlara gelen mahvolmak kelimesi, konuşma yani telaffuzda dahi yanlış dile getirilen kelimelerden birisidir. Mahvolmak kelimesinin en doğru şekilde örnek yazımı ''mahvolmak'' olarak görülmektedir.
Dilimize Arapçadan geçmiş mahmur kelimesi, bayılmak üzere olan kişi anlamında kullanılır. Mahmur-ı Ayn şeklinde kaleme alınan tamlama ise, süzgün bakışlı yar anlamında kullanılır.
Farsça māhūr ماهور “İran ve Türk musikisinde bir makam” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük özel isim māhūr “Şiraz yakınında bir ilçe” sözcüğünden türetilmiştir.
Bu kelime öbeğinin anlamı ise "yumuşak, süzgün olan bakış" olarak karşımıza çıkmaktadır.
Daha çok ''mazur görmek'' şeklinde kullanılan mazur kelimesi, ''uzr'' sözcüğünden türetilmiştir. Uzr, birine karşı hatalı davranmak ve kabahatli olmak anlamına gelir. Mazur ise, özrü olan ve affedilmeyi hak eden kişi demektir. Kelimenin fiil hali ''mazuriyet'' şeklinde yazılır.
mahsur kalmak, 13 karakter ile yazılır. Ayrıca, m harfi ile başlar, k harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'm', 'a', 'h', 's', 'u', 'r', ' ', 'k', 'a', 'l', 'm', 'a', 'k', şeklindedir. mahsur kalmak kelimesinin tersten yazılışı kamlak rusham diziliminde gösterilir.
“Mahsur” çevrilmiş, kuşatılmış, etrafı sarılmış demek. Evde mahsur kaldı yani kapalı kaldı, çıkamadı dışarıya. Ya da yangında mahsur kaldı. “Mahzur” ise sakınca demek.
Hem edebiyatta hem de günlük hayatta sıklıkla kullanılan ''beylik laflar'' terimi, daha önce birçok kişi tarafından söylenmiş olan, sıradan söz manasına gelir.
Noksan kelimesi anlam olarak, herhangi bir şeyde olmayan bir durumu belirtmek için kullanılan bir kavram olmaktadır. Noksan kelimesi halk arasında eksik olan eksiği bulunan şeklinde ifade edilmektedir. Bu kelime bazen bilgi eksikliğini bazen de insan davranışlarındaki eksikliği belirtmek için kullanılmaktadır.
MÜP kısaca şu demek: İki nokta arasındaki yayım süresi, yani başlama ile bitiş süresindeki yayılımdır. Bu kaslarda bir tutulum gözlenmişse o zaman o kası tutan patolojinin ne olduğunu bulmak gerekiyor -ki bu da bir uzman ile mümkün olabilir.
1. Mühürlenmiş, mühürlü: Bûs eder nâme-i a'mâl-i esîmi Cibrîl / Hâtem-i yâd-ı kerîminle olunca mahtûm (Yenişehirli Avnî'den).
(ﻣﺤﺮﻭﻣﻴّﺖ) i. (Ar. maḥrūm'dan yapma mastar eki -iyyet ile maḥrūmiyyet) Mahrum olma, mahrumluk, yoksunluk: Kim ki bir şeyi vaktinden evvel istîcal eyler ise mahrûmiyetle muâtep olur (Cevdet Paşa). İşte bu mahkûmiyet, bir delikanlıya açlıktan daha derin bir mahrûmiyet hissi verir (Cenap Şahâbeddin).
Özellikle maruz kelimesi 'maruz kalmak' sözcük grubu üzerinden ele alınmakta ve daha çok ifade edilmektedir. Bu doğrultuda maruz kalmak kelime grubu, 'Bir olay ya da duruma uğramak,' biçiminde ele alınmakta ve amaca uygun olarak kullanılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri