İngilizcede zaman zaman Türk pizzası, veya Ermeni pizzası, olarak adlandırılsa da Orta Doğu kökenli bir yemektir. Pizzadan farklı olarak peynir kullanılmaz ve hamur daha incedir. Lahmacun; Türkiye, Azerbaycan, Ermenistan, Lübnan, Suriye, İsrail ve dünyadaki Türk topluluklarında popüler bir yemektir.
Lahmacun'un Kökeni
İlk lahmacunun yapıldığı yer ve tarih tam olarak bilinememekle birlikte, çeşitli kaynaklarda lahmacunun Levant kökenli olduğu geçmektedir. Konu hakkında bir başka görüşe göre de lahmacunun kökeninin Babilliler'e kadar gittiği düşünülmektedir.
Lahmacunun tarihi çok eskilere, babillere kadar dayanır. Doğuya özgü bir yemektir ve yaklaşık olarak 5000 yıllık bir geçmişe sahiptir. Lahmacuna kimi yerlerde Türk Pizzası adı verilir. 1960 yıllardan sonra ülkemizin doğu bölgelerinden tüm ülkeye yayılmış ve büyük ilgi görmeye başarmıştır.
Topluluğumuz tarafından sevilenler. Geleneksel yemeklerimizden biri olarak bilinen lahmacun daha çok Doğu Anadolu Bölgesinde yaygındır. Urfa'nın yöresine aittir. *Doğu Anadolu Bölgesinde yapıldığını anadoluda yetiştirilen hayvancılıktan ve lahmacunun içinde bulunan ettende anlayabiliriz.
Türkiye genelinde ana yemeklerden önce atıştırmalık olarak ikram edilen, Mersin'in Tarsus ilçesinde ise lahmacun denildiğinde tek akla gelen çeşit olan "fındık lahmacun", bir porsiyonda 12-15 adet servis ediliyor.
İlgili 20 soru bulundu
Bir Arap yemeği olan lahmacuna şimdi Kürtler de sahip çıkıyor. Lahmacun Kürt kentlerinde ilk olarak Urfalı Araplar tarafından yapılmış. Fakat şimdi tüm restoranlarda bulunan yaygın yemeklerden biri haline gelmiş.
nasıl çiğköfte şanlıurfa mutfağının bir yemeğiyse lahmacun da gaziantep mutfağının bir ürünür. ikisinin arasındaki fark ise urfa lahmacunu soğanlıdır. antep lahmacunu ise maydonoz ve sarımsaklıdır.
Herkes biliyor lahmacun Şanlıurfa'ya aittir. Geçmişe ait bir kültürümüzdür. Bu bizim atadan gelen bir yemek kültürdür" dedi. Başka illerden gelen vatandaşlar da en güzel lahmacunun Şanlıurfa'da yapıldığını belirterek, "En güzel lahmacunu burada yedik.
Gazianteplilerin lahmacunu sarımsaklı tercih ettiğini ve kullanılması gerekenin sarımsak olduğunu ifade eden Aşçı Cebrail Hasgül, "Gaziantep lahmacunun en önemli özelliği etin zırt yardımı ile çekilmesi ve sarımsaklı olmasıdır. Ayrıca mevsiminde domates ve biberinin kullanılması ve hamurunun mayasız olması lazım.
Adana Lahmacun: Çok meşhur olmasa da yerel mutfağın önemli lezzetlerindendir. Güneydoğu lahmacunlarına göre (Urfa ve Antep) daha küçük, Tarsus fındık lahmacuna göreyse daha büyüktür. 15-18 cm çaplı sunulan lahmacunun içeriği, kıymasının kalitesi ve et bolluğu kadar hamurunun yarı kalın ve yumuşak açılması da önemlidir.
Arapça lḥm kökünden gelen laḥm ˁacīn لحم عجين "(hamur gibi) yoğrulmuş et" deyiminden alıntıdır.
1 adet lahmacun kaç gram? Bir porsiyon lahmacun ortalama 80 gram ağırlığındadır. 120 gramlık lahmacun 177 kalori değerindedir.
bildiğimiz lahmacun boyutunun literatürdeki adı. en küçüğü fındık lahmacun olarak bilinenin bir büyüğü ceviz lahmacun, bildiğimiz tabak boyutunda olanı ise başpınar olarak adlandırılır.
Lahmacun, Arapça et anlamına gelen “lahm” ve macun anlamına gelen “hamur” kelimelerinden gelmektedir. Bu “et ezmesi”, sebzelerle birlikte ince kıyılmış, neredeyse bir macun haline gelen ve hamurun üzerine yayılan karışımı ifade eder. Alternatif yazımlar “lamejun”, “lahmajin” ve “lahmajun”dur.
Cevizli lahmacun kış lahmacunu olarak da bilinir. Gaziantep yöresine ait olan ceviz lahmacun Türk mutfağının eşsiz lezzetlerinden biridir. Antep'te özellikle kış mevsiminde yapılır ve cevizde bu lahmacuna ayrı bir lezzet katar. Etlerimiz helal kesimdir.
Adana Kebabının servisi, tamamlayıcı unsurlar olan yeşillik, sumaklı soğan salatası ve salatayla yapılır. Urfa kebap ise, Şanlıurfa ve çevre illere özgü kebap türüdür. Urfa kebabı acısız, zırhta çekilmiş sade kebaba verilen isimdir.
normal lahmacundan daha kalın bir hamura sahip, bir tanesi nerdeyse normal lahmacunların 3 tanesine denk gelecek büyüklükte ve lezzetli bir lahmacun türüdür. evde hazırlanan iç ile yapılırsa da şükela olur.
Lahmacunlarının tane fiyatının 15 lira olduğunu belirten Tatlıses, satmamaları durumunda bayilere de lahmacun göndermeyeceklerini belirterek, şunları söyledi: "Lahmacun, Bodrum'da 15 TL'dir. Yiyene de, yemeyene de teşekkürler.
Yemek sepeti ya da getir yemekte de görebileceğiniz gibi her restoran ayrı bir fiyat tarifesi sunar tüketiciye. O nedenle lahmacun fiyatı 2023 yılına gelindiğinde yaklaşık olarak 28 TL ila 45 TL arasında değişiklik gösterir.
Yöresel yemekler arasında çok beğenilen lahmacun; hem kolay yapımı, hem de lezzetiyle adını duyurmayı başaran bir yemektir. Açılmış hamurun üzerine kıyma, soğan, maydanoz, sarımsak ve baharatlar eklenerek hazırlanır. Kökeni Orta Doğu'ya dayanan bu yemek, Ermenistan, Azerbaycan, Lübnan, Suriye ve İsrail'de de tüketilir.
Özellikle turistler, Antep lahmacununu tercih ediyor. Lahmacun, Gaziantep'in tescilli ürünü.
Lahmacunumuz soğanlı olduğu için tekrardan yanında soğan vermeyiz. Onun yanında maydanoz, nane, limon, domates ve pişmiş patlıcan servis ediyoruz" diye konuştu. Şanlıurfa'da ana malzemenin soğan olduğunu ifade eden kasap Reşit Kahkeci ise, "Lahmacun Gaziantep'te sarımsaklı ve bol maydanozlu olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri