Malzemeler: 500 gr kuzu kıyma (orta yağlı olacak) 200 gr dana kıyma.
Lahmacunun iç harcını hazırlamaya en uygun etlerin başında kaburga etinden elde edilen kıyma geliyor. Özellikle de bu kıymayı evde kendini et çekme makinenizden (varsa) elde edeceğiniz kıymayla daha da güzel.
Kuzu eti (Kıyma) Zırhta çekilmiş olmalı 1 adet lahmacunun en az kütlece yüzde 50 sine karşılık gelmelidir. Antep Lahmacunu için kullanılan harcın yüzde 11-14 ü maydanoz, yüzde 10-12 si domates, yüzde 9-11' i sarımsak, yüzde 8-10' u biber, yüzde 0.75-0.90'ı Karabiber ve Kırmızı pul biber (isteğe göre) olmalıdır.
kuzu eti daha yumuşak ve lezzetli olurken dana eti daha serttir ve dişlerin arasına girer. ızgarada mangalda kuzu, yemeklerde dana veya sığır makbuldür. migros dana pirzola fırın torbasında iyi gider.
Lahmacun içi hazırlarken yağlı bir kıyma seçtiyseniz yağ miktarını belirlerken daha dikkatli olmanız gerekir. Kıymanız yağlıysa ekleyeceğiniz yağ miktarını azaltmalı, kıymanız yağlı değilse yağ miktarını arttırmalısınız. Lahmacun içinin olmazsa olmaz malzemeleri elbette ki kuru soğan ve taze maydanozlardır.
İlgili 29 soru bulundu
500 gr yağlı kıyma. 2 adet yeşil biber. 100 gr kuyruk yağı 1 yemek kaşığı domates salçası
Lahmacun harcı; kıyma, baharatlar, tuz, soğan temelinde şekillenen bir harç. Olmazsa olmazları arasında çok kaliteli kıyma kullanımı geliyor. Kıymanın lezzetini arttırmak için ise içerisine yan roller giriyor. Genellikle içerisine soğan mutlaka konuluyor.
Bu bağlamda değerlendirildiğinde kuzu eti, dana etine göre daha besleyici bir özelliğe sahiptir. İçerdiği yağ sayesinde enerji verici bir et olan kuzu etinin 100 gramı 250 kaloriyken, 100 gram dana eti ise 150 kalori olmaktadır. Tabii bu diyette olanların dana eti tercih etmesi gerektiğini de göstermektedir.
Her etten kıyma olmaz
Ağızda dağılan, yağıyla insanı kendine aşık eden köfteler için kıyma mutlaka hayvanın döşünden veya kaburgasındaki etlerden çekilmelidir. Bu etler yağlarını kendi içlerinde barındırdıkları için kıymanın yağı dengeli dağılır.
Araştırmacılar kırmızı etin protein, B-12 vitamini ve demir gibi önemli besin bileşeni içerdiğini söylüyor. Bununla birlikte, çok fazla kırmızı et yemenin bir kişinin belirli kanser, kalp hastalığı ve diğer sağlık sorunları riskini artırabileceğini gösteren kanıtlar vardır.
Kuzu eti, kas işlevi için gerekli bir madde olan karnosinin üretilmesi için gerekli aminoasit olan beta-alanini içerir. İnsan kaslarındaki yüksek karnosin seviyeleri, yorgunluğun azalması ve egzersiz performansının artmasıyla ilişkilendirilmiştir. Kuzu eti, özellikle B12 vitamini bakımından zengindir.
Koyun eti, kuzu eti ile karşılaştırıldığında çok daha sert bir yapıdadır. Kuzu eti ise oldukça hafif ve yumuşaktır.
Açtıktan sonra hazırladığınız kıymalı harcı bir kaşık yardımıyla hamurun üzerine iyice sürelim. Her tarafına kıyma gelecek şekilde. Yaklaşık bir yemek kaşığı dolusu yada bir buçuk yemek kaşığı dolusu kıyma yeterli geliyor. Hamurun büyüklüğüne göre değişebilir.
Ancak Şanlıurfada kuru soğan ve etle yapılır. Urfa'daki lahmacunun özelliği soğanlı olmasıdır. Lahmacunda biz kuzu eti kullanırız.
LAHMACUN SAKLANIR MI? Evet saklanır. Lahmacunu ortadan ikiye katlayınız. Ortadan ikiye katlı bir şekilde buzdolabına koyarak 1 hafta muhafaza edebilirsiniz.
urfa lahmacunu yuvarlak şekilli, antep lahmacunu ise ince uzun dikdörtgenimsi bir şekilde olur. aradaki temel fark antep lahmacunu sarımsakla yapılır, urfa ise soğanla. zaten urfa ve antep mutfağı arasındaki temel fark da bu. urfa mutfağı soğan üzerine antep mutfağı ise sarımsak üzerinedir genel olarak.
Köftelik kıyma için ideal karışım yüzde 70 yağsız dana, yüzde 30 kuzu döş kısmının karışımı. Kuzu döş orta yağlı olmalı. Kuyruk yağı konulmamalı.
Kuzu kıyması, hafif yağlı yapısı, yumuşacık lezzeti ile özellikle köftelere ve köfteli yemeklere çok yakışır. Fırın kebapları, ev yapımı lahmacunlar, mangal lezzeti sunan köfteler derken genelde dışarıda yenen yemeklerin ev yapımı hallerine nefis tatlar katar.
Ağızda dağılan, yağıyla insanı kendine aşık eden köfteler için kıyma mutlaka hayvanın döşünden veya kaburgasındaki etlerden çekilmelidir. Bu etler yağlarını kendi içlerinde barındırdıkları için kıymanın yağı dengeli dağılır. En iyi kıymanın, satır kıyması olduğunu ömrünü kaliteli yemeğe adayan herkes bilir.
Yüksek kaliteli ve yumuşak etler arasında bonfile, kontrfile, antrikot, T-Bone steak ve Porterhouse bulunuyor. Yağsız etleri tercih eden misafirlerin için bonfile, yağlı et sevenler içinse antrikot daha uygun bir seçim olabilir.
Etin lezzeti hayvanın yaşı ile orantılıdır. Kuzu ne kadar küçük ise eti o derece yumuşak ve lezzetlidir. Kuzu, 30 veya 40 günlükken kesildiğinde “süt kuzusu” olarak tanımlanır.
– B12 vitamini bakımından oldukça zengindir. – Antioksidan açısından güçlüdür. – Bağışıklık sistemini önemli oranda güçlendirir. Yukarıda sayılan faydaları ile beraber kuzu eti mutlaka düzenli olarak tüketilmesi gerekir.
Süzgece aktardığınız soğanları soğuk suyla iyice yıkayıp elinizle sularını sıkın. Maydanoz, biber, sarımsak, domates, soğan, salçalar, kıyma ve baharatları yoğurma kasesinde karıştırın. Son olarak sıvı yağı da ilave edip hepsini güzelce harmanlayın. Lahmacun içiniz hazır, afiyet olsun!
Urfa (Şanlıurfa) Lahmacunu (Kıymalı Ekmeği)
Günümüzde Urfa Lahmacunu ev dışında da yapılan, lokantalarda tüketilen geleneksel bir yemektir. 1960'lardan sonra Urfa Lahmacunu'nun ünü Güneydoğu Anadolu Bölgesinden tüm Türkiye'ye yayılmıştır.
"ORTALAMA İYİ BİR LAHMACUN 40 TL VE ÜZERİ OLABİLİYOR"
Normal ortalama bir lahmacun 30-40 lira arasında olması lazım.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri