Cümle içinde farklı kullanılan kelimelerden olan kelimenin yanlış ve doğru yazımını sizlerle paylaşmak istiyoruz. Bu kelime genellikle lakayt, lakayit, lağkayıt şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı lakayıt şeklinde olmalıdır.
Arapça lā ḳayd لا قيد “kayıtsız, bağlı olmayan” deyiminden alıntıdır.
Lakayıt kelimesi ilgisiz ve ciddi konulara alaka göstermeyen kişi demektir.
LÂKAYTLIK. i. Lâkayt olma durumu, ilgisizlik, kayıtsızlık: Bu sûretle lâkaytlığını tehevvüre tahvil eyledi (Nâmık Kemal).
lakayıt. İlgisiz, aldırmaz, umursamaz, kayıtsız bir biçimde. Wanton.
İlgili 30 soru bulundu
Bu kelime genellikle lakayt, lakayit, lağkayıt şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı lakayıt şeklinde olmalıdır.
Lakayıt kelimesinin ilk kelime anlamı ilgisiz, umursamaz ve olaylar karşısında kayıtsız durma hali gelmektedir. Yani lakayıt kelimesi, tepkisiz, umursamaz kişiler için kullanılan bir tabirdir.
Arapça lā ḳayd لا قيد "kayıtsız" deyiminden alıntıdır.
lakayt / lâkayt
Kayıtsız, duyarsız, ilgisiz.
Dirençsiz, güçsüz kimse. 2. Çok sık hastalanan, sağlıksız kimse. 3. Üşengeç, bir iş yapmaktan kaçınan.
[1] Herhangi bir nedenle sözünü bitirememek.
Liyakat sahibi olmak, bir işe uygun olmak, yeterli olmak ve layık olmak anlamına gelir. Aynı zamanda bu kelime yaraşıklık anlamında da sıkça kullanılır. Bu söz özellikle de devlet ve şirket içinde işine bağlılık, yeterlilik gibi konuları nitelemek için sıkça kullanılır.
Güzellik, nezaket, yumuşaklık, hafiflik.
Eski Türkçe boş “serbest, salık, kayıtsız” sözcüğünden evrilmiştir. Özgün anlamı olan "hür, serbest, bağsız" anlamı boşanmak, boş vermek, boşlamak gibi deyimlerde korunmuştur.
Alakok kelimesinin kökeni Fransızca dilidir. Alakok kelimesinin Fransızca dilindeki karşılığı à la coque şeklindedir.
lakayt kalmak ne demek? Ilgisiz davranmak, aldırmamak.
ebu / ebû Peder, baba, ata, eb.
lakayd / lâkayd / لاقيد
Kayıtsız. Alâkasız. Karışmayan. Kıymet ve ehemmiyet vermeyen.
TDK'ya göre şımarık kelimesi, arsız, bencil ve lakayt kimse demektir.
Arapça riyâ (göründüğü gibi olmama, ikiyüzlülük) kavramından Türkçeye geçmiştir. Riya yapan kişiye riyakâr veya mürai denir. Riyakâr bir kimse, din bilgisi varsa münafık, yoksa yobaz olarak adlandırılır. Riyanın zıddı olan İslam dinî kavramı ihlastır (samimiyet).
Fakat bu kelime 20. yüzyıldan ilk yıllarından itibaren ''çok da matah bir şey değil'' kalıbında kullanılır. Bu kalıplaşmış ifadede de matah, çok kıymetli ve pek nadir anlamına gelir.
Cümleye 'Bununla birlikte' anlamı kazandırabilmek için kullanılan bir kelimedir.
Cıvık kelimesi tarihte bilinen ilk kez "sulu ve bulaşık (yumurta, çamur, kişi)" Ahmet Rasim, Şehir Mektupları (1899) : çarşı içinde cıvık çamur olduğu görülmüş olmakla eserinde yer almıştır.
Türk Dil Kurumu'na göre Elegan kelime anlamı olarak 'seçkin, zarif' anlamlarına gelmektedir. Elegan genel olarak giyimi konusunda dikkat eden ve özen gösteren insanlara karşı kullanılmaktadır. Sade ve zarif şekilde doğru parçaları kullanarak az renkle sağlanılan uyum karşısında elegan kelimesi kullanılabilir.
Kelime grubu noktasında mukabil sözcüğü daha çok buna mukabil şeklinde kullanılmaktadır. Karşılık olarak kullanılan buna mukabil kelimesi, daha çok 'buna rağmen ya da buna karşın' biçiminde ele alınmaktadır. Herhangi bir durumu anlatırken kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri