Cevap ise laktoz duyarlılığınız varsa sanılanın aksine süt içebilirsiniz. Kendinizi sütten tamamen mahrum etmenize gerek yok.
Glikoz ve galaktoz adlı iki karbonhidratın bir araya gelmesiyle oluşan laktoz, yani süt şekeri; süt, ayran, kefir, peynir ve yoğurtta bulunur. Tabi bu gıdalar haricinde dondurma, krema, tereyağı ve kaymak gibi yiyeceklerde de bol miktarda laktoz vardır.
Bağırsakta şişkinlik, gaz ve ishal gibi sorunlara yol açan laktoz intoleransının hayatı olumsuz etkilediğine dikkat çeken Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Vedat Göral, "Yoğurt yaparken sütün içerisinde bulunan laktozun yüzde 70'i parçalandığından laktoz intoleransı olanlar süt yerine yoğurt tüketmelidir" dedi.
Buna bağlı olarak, süt ve süt ürünleri içeren her türlü besin laktoz intoleransı olan kişiler için risk teşkil etmektedir. Süt, yoğurt, peynir, tereyağı, dondurma, süt tozu, işlenmiş gıdalar, sucuk, sosis, patates cipsi, çikolata, pasta, krema, bisküvi, kurabiye gibi gıdaların tümünde süt ve süt ürünleri bulunmaktadır.
Laktoz, sütte bulunan doğal bir şekerdir ve parçalanması için laktaz enzimi gerekir. Vücutta laktaz enziminin yetersiz oluşu bu şekerin parçalanmasını engeller ve sindirim şikayetleri oluşur. İçim Rahat Laktozsuz Yoğurt, içindeki laktoz parçalandığı için şişkinlik oluşturmaz ve rahatlıkla tüketilebilir.
İlgili 38 soru bulundu
Doğumsal laktoz intoleransı çok nadir görülür ve alerji değil, genetik geçişli metabolik bir rahatsızlıktır. Genellikle doğumu takip eden birkaç gün içinde ortaya çıkar ve ciddi ishal, kusma, dehidrasyon ve büyüme güçlüğü ile kendini gösterir. 6. aydan sonra düzelir.
Laktoz, başta süt ve süt ürünleri olmak üzere çeşitli çorba, sos ve diğer hazır gıdalar içerisinde de yer alabilen bir şekerdir. Bazı kişilerde bu şekerin sindiriminde görev alan laktaz enziminin eksikliğine bağlı olarak laktoz intoleransı ortaya çıkabilir.
Laktoz sindirilmediği zaman, kalın bağırsakta bulunan bakteriler tarafından fermente edilir. Bunun sonucunda hidrojenin de aralarında bulunduğu çeşitli gazlar açığa çıkar. Oluşan hidrojen gazı bağırsaklardan emilip kana geçerek akciğerler yolu ile atılır.
Laktoz intoleransı; süt ve süt ürünlerinin içerisindeki şekeri (laktoz) tamamıyla sindiremiyor olmanızdır. Genellikle tehlikeli değildir fakat belirtileri pek de katlanılır bir şey değildir.
Sindirime yardımcı olan bakteriler içerdiğinden özellikle sindirim problemi yaşayan kişiler tarafından düzenli olarak tüketilebilir. Süte göre kıyaslandığında laktoz miktarı çok daha az olan kefir, laktoz intoleransı olan kişiler tarafından da doktora danışıldıktan sonra tüketilebilir.
Özellikle primer laktoz intoleransınız var ise bu bes,nlere ek olarak krema, yoğurt, kaymak, tereyağı, margarin, süt tozu, dondurma, salep, sütlü tatlılar, hazır çorbalar, hazır paketli gıdalar, kek, pasta, soslar, mayonez tüketilmemelidir.
LAKTOZ İNTOLERANSI SÜT ALERJİSİ DEĞİLDİR
Ama laktoz bütün hayvan sütlerinin içinde kendiliğinden var olan şeker olduğu için laktoz intoleransı olan bireyler hiçbir hayvan sütünü tüketemezler.
Süt ürünleri içinde yer alan yoğurtta da laktoz bulunur. Ama içinde bulunan laktoz oranı, süte göre çok daha daha azdır. Hatta içinde yer alan faydalı bakteriler sayesinde laktozun parçalanmasını sağlayarak intoleransı bulunan kişiler için daha doğru bir tercih haline gelir.
Laktoz intoleransı belirtileri nelerdir? Uygun olarak tedavi edilmediğinde laktoz intoleransı ciddi sindirim şikayetlerine yol açar. En sık görülen semptomlar şişkinlik, abdominal kramplar, ishal ve gazdır. Bazı hastalarda acil tuvalete gitme isteği, bulantı, kusma, bel ağrısı ve bazen de kabızlık görülebilir.
Lactobacillus ve Bifidobacterium laktozu fermente ettikleri için, laktoz intoleransı üzerine etkili olan bakteriler genellikle bu cinslere ait türlerdir. Ancak daha çok en yüksek laktaz aktivitesine sahip olan Lactobacillus türü üzerine yoğunlaşılmıştır.
Süt ve süt ürünlerinde bulunan laktoza karşı hassasiyeti olan kişilerde, laktoz içeren besinlerin sindirimini kolaylaştırır. Bu sayede laktoz tüketimi sonrasında oluşabilecek şikayetlerin (gaz, şişkinlik, kabızlık, karın ağrısı vb…) giderilmesine yardımcı olur.
Beslenme ve diyet uzmanı Prof. Chong Lee 'ye göre, laktoz intoleransı olan kişiler tükettikleri süt içerisine yarım çay kaşığı kadar kakao ilave ederek, gaz ve mide kramplarını önlemektedir.
Düşük laktozlu peynirler arasında parmesan, gravyer ve çedar bulunur. Bu peynirlerin az porsiyonları genellikle laktoz intoleransı olan insanlar tarafından tolere edilebilir.
Hidrojen nefes testi
Bu testle nefeste hidrojen gazı ölçülerek laktoz intoleransı tespit edilir.
Laktoza etki eden gen eksikliğinden kaynaklanan laktoz intoleransı doğuştan olabildiği gibi vücutta sonradan oluşan enzim eksikliğinden kaynaklı da görülebilir. Aynı zamanda vücutta görülen çölyak hastalığı gibi diğer sağlık sorunları da laktoz intoleransının görülme riskini arttırabilir.
Sık görülen gıda intoleransları şunlardır: Laktoz, fruktoz, gluten, kafein ve yumurta. Elbette ki bunların dışında da gıda intoleransına neden olan besinler mevcuttur. Gıda intolerans testi hangi bölüm yapar ve nerelerde yapılır sorularının birden çok cevabı vardır. Diyetisyen kliniklerinde bu testler yapılabilir.
Laktoz içermeyen besinler ise balık, tavuk, yeşil sebzeler, enginar, kuşkonmaz, soğan, sarımsak, yumurta, tahin, badem, soya sütü gibi besinlerdir" sözleriyle anlattı.
Laktoz içermesi muhtemel diğer gıda ürünleri şunlardır: ekmek ve diğer un mamülleri, işlenmiş kahvaltılık tahıl ürünleri, kahvaltı içecekleri, margarine, etler, salata harcı, şekerlemeler, gözleme, bisküvi, kurabiyeler ve bu çeşit gıdaları tüketmemelisiniz. Gıdaların etiketlerini dikkatlice okumalısınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri