Laktoz 2 tane şeker molekülünden oluşan bir disakkarittir. 1 molekül glukoz 1 molekl galaktozdan oluşur. Bağırsaklardan kan dolaşımına emilebilmesi için laktozun laktaz enzimi tarafından glukoz ve galaktoza ayrıştırılması gereklidir.
Laktoz sadece doğada sütte bulunur ve sütün tek karbonhidratıdır. Laktoz bugün süt teknolojisi ge- lişmiş Ülkelerde peyniraltı suyundan elde edilmektedir.
Laktoz, doğada memeli hayvanların sütünde bulunan süt şekeridir. Dolayısıyla söz konusu sütten elde edilen süt ürünleri de laktoz içerir. Vücut laktozu değerlendirmek için doğal laktaz enzimi üretir. Bu enzim laktozu glikoz ve galaktoza parçalayarak vücudun kullanmasını sağlar.
İçine belirli ölçüde eklenen laktaz enzimi sayesinde, sütte bulunan laktoz, sindirimi daha kolay olan glukoz ve galaktoza çevrilir.
Bugün, tüm insanların yüzde 90'ından fazlası, çeşitli seviyelerde laktoz toleransına sahiptir; ancak mutlak bir şekilde laktoz toleransına sahip olan, yani laktozu tamamen sindirebilen insanların oranının %35 civarında olduğu düşünülmektedir.
İlgili 26 soru bulundu
Laktoz içeren besin sindirim sistemine ulaştığında, ince bağırsakta üretilen laktaz enzimi tarafından parçalanarak glukoz ve galaktoza çevirilir.
Laktoz enerji kaynağıdır. Bebek beslenmesinde, özellikle bebeklerde beyin ve sinir dokularının oluşumu ve gelişimi için önemlidir. Laktoz kemik ve diş gelişiminde önemli rol oynar. Ayrıca karaciğerde yağlanmayı önleyici etkisi vardır.
Laktoz sindirilmediği zaman, kalın bağırsakta bulunan bakteriler tarafından fermente edilir. Bunun sonucunda hidrojenin de aralarında bulunduğu çeşitli gazlar açığa çıkar. Oluşan hidrojen gazı bağırsaklardan emilip kana geçerek akciğerler yolu ile atılır.
Laktoz intoleransı belirtileri kişiden kişiye değişir, ancak genellikle gaz , ishal , şişkinlik, karın ağrıları ve / veya mide bulantısını içerir. Laktoz intoleransının tedavisi yoktur, ancak semptomlar diyet değişiklikleri ile yönetilebilir.
Laktozun özellikleri
Laktoz sadece hayvan hücrelerinde üretilir. Yani bitki ve mantar hücrelerinde laktoz bileşiği gözlenmez.
Laktozsuz sütün tadının diğer sütten daha tatlı ve şekerli gelmesinin nedeni, sütteki laktozun glikoz ve galaktoz bileşenlerine ayrıştırılmasıdır. Laktozun basit şekerlere parçalanması, laktozsuz sütün normal sütlere kıyasla daha şekerli bir tada sahip olmasına yol açar.
Çiğ sütte bulunan amilaz, bakteri tarafından üretilen laktaz, lipazlar ve fosfatazlar sırasıyla nişasta, laktoz (süt şekeri), yağ (trigliseritler) ve fosfat bileşiklerini parçalayarak sütü daha sindirilebilir hale getirir ve önemli mineralleri serbest bırakır.
Süt ve süt ürünlerini sindirebilmek için ihtiyacımız olan laktaz enzimi vücutta eksik olduğunda ya da hiç olmadığında laktoz şekerini parçalıyamayız. Bu durumda ince bağırsaklar laktozu sindiremez.
Laktaz, bağırsaklarımız tarafından laktozu sindirmek için sentezlenen doğal enzime denir. Laktaz enziminin az salgılanması veya yeteri miktarda olmaması sonucu sindirim sisteminde bozukluklar meydana gelir. Bu da laktoz intoleransı olan kişilerde gaz, şişkinlik, mide krampları ve ishale sebebiyet verir.
Laktoz, sadece sütte değil diğer tüm süt ürünlerinde de bulunur. Süt ürünleri içinde yer alan yoğurtta da laktoz bulunur. Ama içinde bulunan laktoz oranı, süte göre çok daha daha azdır.
Peki, laktozsuz süt ne işe yarar? Parçalanan laktoz bağırsaklardan kolayca emildiği için mide bulantısı, gaz, şişkinlik, ishal ve aşırı gaz problemlerini ortadan kaldırır. Laktozsuz süt besin değeri açısından diğer sütlerle aynı özellikleri taşır ancak içimi ve sindirimi daha kolaydır.
Laktoz, doğada yalnız sütte bulunan süt şekeri de denilen bir disakkarit. Sütün en önemli karbonhidratıdır.
Sadece memelilerin sütünde bulunan laktoz, süt ve süt ürünlerinin ana karbonhidratıdır. İnce bağırsaklarımız bu şekeri sindirebilmek için “laktaz” adı verilen bir enzim üretir. Laktaz enzimi bu şekeri parçalar ve vücut tarafından emilmesini sağlar.
Hayvansal sütler, süt şekeri olarak bilinen "laktoz" içerirken, bitkisel sütler içermezler. Ancak laktozun "şeker" olarak nitelendirilmesi sizi yanılsamaya düşürmesin; laktoz intoleransı olan bireyler dışında laktoz kaçınılması gereken bir besin öğesi değildir.
Laktozsuz sütün, normal sütten besin değeri olarak hiçbir farkı yoktur. Protein, kalsiyum ve vitaminler bakımından diğer sade sütlerle aynıdır. Laktozsuz sütün üretim sürecinde, sütün besin değerleri olduğu gibi korunur. Laktozsuz süt ürünlerini tereddütsüz tüketebiliriz.
Laktozsuz süt, Dünya genelinde ve özellikle Akdeniz ülkelerinde nüfusunun yaklaşık %70'inde görülen "laktoz duyarlılığı"ndan dolayı, süt içemeyen veya içmekten hoşlanmayanlar için üretilmiş, süt çeşididir.
Laktaz, özellikle insanlarda olmak üzere birçok organizma tarafından üretilen bir organizmadır. Memeli hayvanlar ve insanların ince bağırsağında üretilen bu enzim, sinidirim sistiminin kolay çalışması için oldukça önemlidir.
Laktoz intoleransı olarak adlandırılan bu hassasiyeti laktozsuz süt tüketerek aşmak rahatlatıcı bir çözümdür. Laktozsuz süt, sütün besin değerleri korunarak, içeriğindeki laktoz yani doğal süt şekerinin ayrıştırılmasıyla elde edilir. Yani bağırsaklarda parçalanamayan laktoz, parçalanmış halde tüketilir.
Laktozsuz süt tüketiminin vücuda bir zararı yoktur. İçerisinde şeker ilavesi veya katkı maddesi bulunmamaktadır. Laktoz intoleransı olan bireylerin tüketimi için oldukça uygundur. Aynı zamanda normal süt tükettiğinde sindirim sorunu yaşayan bireyler de laktozsuz süt tercih edebilirler.
Laktoz intoleransı belirtileri nelerdir? Uygun olarak tedavi edilmediğinde laktoz intoleransı ciddi sindirim şikayetlerine yol açar. En sık görülen semptomlar şişkinlik, abdominal kramplar, ishal ve gazdır. Bazı hastalarda acil tuvalete gitme isteği, bulantı, kusma, bel ağrısı ve bazen de kabızlık görülebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri