Usulsüz Tebligat Şikayetine İlişkin Yerel Mahkeme Kararının İnfazı İçin Kesinleşmesine Gerek Bulunmamaktadır. Usulsüz Tebligat Şikayetine İlişkin Yerel Mahkeme Kararının İnfazı İçin Kesinleşmesine Gerek Bulunmamaktadır.
Usulsüz tebliğ durumunda, tebligatın ve tebliğ konusu ödeme emrinin iptali kararı verilemez. Sonuç olarak, tebliğin usulsüz olduğunu ileri sürebilecek kişi sadece muhatap olup, başvuru yapılacak yer ilgili mercidir. Usulsüz tebliğin tespiti için ayrı bir tespit davası açılamaz.
Usulsüz tebligat, daha önce de belirttiğimiz üzere mutlak geçersiz tebligat değildir. Muhatap, usulsüz yapılmış olsa da tebligatı bir şekil- de öğrendiyse tebligat geçerli olacaktır. Muhatabın usulsüz tebligatın içeriğini öğrendiğini beyan ettiği tarih tebliğ tarihi olacaktır (Tebligat Kanunu m. 32/II).
Şikâyet bu muamelelerin öğrenildiği tarihten yedi gün içinde yapılır.” Tebligatın usulüne uygun yapılmaması da kanuna uygun değildir. Dolayısıyla icra ve iflas dairelerinin çıkardığı tebligatın usulsüz olması halinde başvurulacak makam icra mahkemesi olacaktır.
Usulsüz tebligata ilişkin şikayetle birlikte icra takibinin tedbiren durdurulması da talep edilmiş ise İcra Mahkemesince şikayet hakkında bir karar verilinceye kadar icra takibinin durdurulmasına karar verilebilir.
İlgili 19 soru bulundu
Usulsüz tebligat direkt olarak geçersiz değildir. Usulsüz tebligat muhatap tarafından öğrenilirse bu andan itibaren tebliğ edilmiş kabul edilir. Muhatabın usule uygun yapılmayan tebliği öğrenme tarihi tebliğ tarihi sayılacaktır. Ancak usulsüz tebliğ muhatap tarafından öğrenilmedikçe herhangi bir sonuç doğurmaz.
Usulsüz tebligat halleri örnek olarak; Birlikte oturmayan aile efradı ve hizmetçiye,dış görünüşe göre 15 yaşından küçük olanlara,vekil varken asile yapılan tebligat,tebliğ imkansızlığında kapıya yapıştırma işleminin yapılmaması ve tebliğ evrakının muhtar veya zabıtaya değil komşuya verilmesi,…, gibi hallerdir.
Tebligat Kanunu madde 32/2'ye göre, usulsüz tebliğ durumunda, muhatabın tebliği öğrendiğini beyan ettiği tarih esas alınır. Muhatabın beyan ettiği öğrenme tarihinin aksi karşı tarafça tanıkla ispat edilemeyip, sadece yazılı belge ile ispatlanabilir.
Tebligat usulsüzlüğüne ilişkin şikayetlerde duruşma açılıp karar verilmesi gerekir.
Ancak istem, icranın geri bırakılması değil de İİK'nun 16-18. maddeleri kapsamında şikayet ise genel kural olan İİK'nun 363/4 ve 364/3 maddeleri uyarınca istinaf-temyiz istemi satışı durduracaktır.
Aynı yasanın 323 1/ğ maddesinde de " davayı kazanan taraf davasını bir vekil vasıtası ile takip etmiş ise, haksız çıkan (davayı kaybeden) taraf yargılama gideri olarak vekâlet ücretine de mahkûm edilir. " hükmüne yer verilmiştir.
İcra mahkemesi, açıkça ileri sürülmedikçe tebligat usulsüzlüğünü re'sen nazara alamaz, icra dairesi de, icra mahkemesi tarafından verilmiş bir karar getirilmediği sürece, tebligatın usulsüz yapılmış olduğunu kendiliğinden dikkate alamaz.
Bildirimin o ülkenin mevzuatına göre muhataba tebliğ edildiği belgelendirildiğinde, tebliğ tarihinden itibaren otuz gün içinde Türkiye Büyükelçiliği veya Konsolosluğuna başvurulmadığı takdirde tebligat otuzuncu günün bitiminde yapılmış sayılır.
Tebliğ edilmemişse size söyler, işte o zaman ihtimaller var. Kişi o adreste oturmasına rağmen ihtarnameyi tebliğ ve teslim almazsa muhtara tebliğ ve teslim edilir ve kişinin kapısına yazı bırakılır, bu kişiye ihtarname tebliğ edilmiş sayılır , bir sorun kalmaz.
Alacaklının yeni takip yapması konusunda Borçlar Kanunu 137. madde hükmü uygulanır mı? Hepinize ilginiz için teşekkür ederim. Başlıktaki sorunuza cvp: Evet usulsüz takip zamanaşımını keser.
Tarafınıza gönderilen ödeme emrini aldığınız tarihten itibaren 7 gün içinde dilekçe ile veya sözlü olarak icra dairesine itiraz etmezseniz takip kesinleşir. Takibe itiraz etmediğiniz ve aynı zamanda borcunuzu ödemediğiniz durumda, yedi günlük itiraz süresi içinde mal beyanında bulunmanız gerekir.
Borçlunun kendisine gönderilen tebligatın usulsüz olduğunu ileri sürerek icra mahkemesine başvurması "şikayet" niteliğindedir. İİK'nun 16/1. maddesi gereğince de şikayetin öğrenme tarihinden itibaren 7 günlük sürede yapılması zorunludur.
Kent Çarşı Yönetimi kararının karşıoy gerekçesinde belirtildiği gibi, kararın UYAP üzerinden görüntülenmesi, kararın tebliğ edilmesiyle aynı işlevi taşımamaktadır. Tebliğ, muhatabın resmi yollarla bilgilendirilmesi amacını taşır ve bu bilgilendirme kayıt altına alınır.
Tebligatı Almasam Olur mu? Tebligatı almazsanız, yukarıda belirtildiği gibi hak düşürücü süreleri geçirebilir ve hakkınızı kullanamayabilirsiniz. Tebligatı almadığınızın ya da tebligat ile size bildirilen işlemleri yapmadığınız takdirde hakkınızda zorla getirme ya da yakalama kararı çıkartılabilir.
Tebligat terim anlamı olarak bilgilendirme niteliği taşıyan bildirimdir. Hukuki olarak isei tebligat çıkarmaya yetkili merciler tarafından usul ve yasaya uygun olarak ilgilisine çıkartılan resmi evraktır.
Bu tebligatlar geçerlidir. Çünkü 7201 sayılı Tebligat Kanunu 21 inci maddesi uyarınca, haber verme kâğıdının kapıya yapıştırıldığı tarih tebliğ tarihi olarak kabul edilmektedir.
TEBLİĞ İMKÂNSIZLIĞI VE TEBELLÜĞDEN KAÇINMA
Tebliğ imkânsızlığı; asıl veya asıl adına tebligatı kabule kanunen yetkili muhataplardan hiçbiri adreste yoksa bu durum söz konusu olur. Gidilen adreste bir tadilat varsa ve orada kimse yoksa yine tebliğ imkânsızlığı oluşur.
Bir taraf usul işlemi karşı tarafa tebliği gerektiği halde tebliğ edilmemişse, karşı taraf bakımından yok hükmündedir. Kural olarak yokluk halinde bir hukuki işlemin varlığından söz edilemeyeceğinden, bu hukuki işleme dayanılarak hak sahibi olunmasının da mümkün olmamasıdır.
Tebligat kural olarak muhatabın kendisine yapılmalıdır. Muhatap adresinde bulunmadığı takdirde, onun yerine tebligatı kabule yetkili kişilere yapılır. Muhatabın konut adresinde süreklilik arz edecek şekilde birlikte oturan aile halkından biri veya varsa birlikte oturduğu hizmetçi tebligatı almaya yetkili kişilerdir.
Şu kadar ki; kendisine tebliğ yapılacak şahsın müracaatı veya kabulü şartıyla her yerde tebligat yapılması caizdir. Kural olarak tebligat muhatabın bilinen en son adresinde bizzat muhataba yapılır. (Bir kimseye başka yerde de tebligat yapılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri