Sütün içinde doğal olarak şeker bulunur. Bu şekere laktoz denir. Sütten alınan laktoz, bağırsaktan salgılanan bir enzim olan laktaz tarafından sindirilebilir.
Bağırsaklardan kan dolaşımına emilebilmesi için laktozun laktaz enzimi tarafından glukoz ve galaktoza ayrıştırılması gereklidir. Yeterli laktaz olmadığında laktoz emilmeden bağırsaklardan geçer ve semptomlara sebep olur.
Süt ve süt ürünlerini sindirebilmek için ihtiyacımız olan laktaz enzimi vücutta eksik olduğunda ya da hiç olmadığında laktoz şekerini parçalıyamayız. Bu durumda ince bağırsaklar laktozu sindiremez.
Süt ve sütlü tatlılar
Sütün içinde bulunan laktoz midede şişkinlik ve gaza neden olduğu için sindirimi zor olan besinler arasında yer alıyor.
Sütün temel karbonhidratı olan laktoz disakkaritinin (süt şekeri) sindirilememesi durumuna laktoz intoleransı adı verilmektedir. Laktozun sindirilmesi için laktaz enzimine ihtiyaç vardır. Bazı bireylerde bu enzim yeterli seviyede değildir veya hiç yoktur.
İlgili 36 soru bulundu
Karbonhidratların sindirimi ağızdan salgılanan amilaz enzimi (pityalin) ile başlar, içinde bulunan disakkarit çeşidine göre maltoz, laktoz, sükroz ve dekstrin'e kadar parçalanır.
Laktoz ---> glikoz + galaktoz ve süt şekeri denir. Sakkaroz -->glikoz + fruktoz çay şekeridir. İkiside bitkiseldir,nişasta içerirler ve vücudumuzda bitkisel yapıları hücre dışında sindiren elemanlar etkilidir.
Süt içtikten sonra karnınızda ağrı, hazımsızlık, şişkinlik gibi sorunlarla karşılaşıyorsanız, sütü sindiremiyorsunuzdur. Bağırsaklarda kasılma, karın ağrısı ve gaz sancısı gibi sorunlarla süt içtikten kısa bir süre sonra karşılaşmanız durumunda, laktozun bakterilerle ince bağırsaktan süzülemediği anlaşılır.
Laktoz intoleransı olan kişiler süt,süt ürünlerini yedikten veya içtikten sonra rahatsızlık verici belirtiler oluşturur. Laktoz intoleransının bu belirtileri arasında şişkinlik, ishal ve gaz bulunur.
Laktoz intoleransı, laktaz adı verilen ve süt şekeri olan laktozun parçalanarak sindirilmesini sağlayan enzimin, ince bağırsakta üretilmemesi ile ortaya çıkıyor. Bu nedenle laktoz intoleransı olan kişilerde süt tüketiminden 30 dakika sonra mide spazmı, şişkinlik ve hatta ishal görülüyor.
Laktozu sindirememeye bağlı olarak ortaya çıkan semptomlar, genellikle laktoz içeren yiyecekleri yedikten yarım saat ile iki saat sonra ortaya çıkar. Laktoz hassasiyetinin belirtileri ise şunlardır: İshal. Mide bulantısı, kusma.
Yapılan araştırmalarda; 12 g laktozun (yaklaşık 1 su bardağı süt) sindiriminde herhangi bir sorun yaşanmadığı belirlen- miş, diğer besinler ile birlikte tüketildiğinde (sütü tek başına tüketmek yerine ana ya da ara öğünler ile birlikte tüketmek) 15-18 g arası laktozun da iyi tolere edilebildiği belirtilmiştir.
Parçalanan laktoz bağırsaklardan kolayca emildiği için mide bulantısı, gaz, şişkinlik, ishal ve aşırı gaz problemlerini ortadan kaldırır.
Parçalanamayan laktoz kalın bağırsağa geçince ve oradaki bakteriler aracılığıyla parçalanınca da aşırı gaz, kramp şeklinde ağrılar, ishal gibi yakınmalara yol açar. Kısacası laktoz duyarlılığı olanlarda süt içince oluşan gaz, şişkinlik, karın ağrıları ishal gibi yakınmaların oluşum mekanizması bu şekildedir.
Sadece memelilerin sütünde bulunan laktoz, süt ve süt ürünlerinin ana karbonhidratıdır. İnce bağırsaklarımız bu şekeri sindirebilmek için “laktaz” adı verilen bir enzim üretir. Laktaz enzimi bu şekeri parçalar ve vücut tarafından emilmesini sağlar.
Laktozsuz sütün, normal sütten besin değeri olarak hiçbir farkı yoktur. Protein, kalsiyum ve vitaminler bakımından diğer sade sütlerle aynıdır. Laktozsuz sütün üretim sürecinde, sütün besin değerleri olduğu gibi korunur. Laktozsuz süt ürünlerini tereddütsüz tüketebiliriz.
Yeteri kadar laktaz yoksa süt şekeri laktozun bir bölümü parçalanamaz. Parçalanamayan laktoz kalın bağırsağa geçince ve oradaki bakteriler aracılığıyla parçalanınca da aşırı gaz, kramp şeklinde ağrılar, ishal gibi yakınmalara yol açar.
Kalın bir pirinç tanesine benzerlik gösterir. Yulaf kepeği: Sindirimi oldukça zor, kalorisi son derece düşük ve pişirmesi basittir.
Sindirimi güç olabilen besin gruplarının başında süt ve süt ürünleri gelir çünkü bu ürünlerde bulunan ve laktoz adı verilen şeker nedeniyle sindirim problemi yaşayabilirsiniz. Laktoz, tıpkı laktoz intoleransı olan bireylerde olduğu gibi düzgün şekilde sindirilemediğinde, gaz ve şişkinlik oluşur.
Laktoz malabsorpsiyonun sebebi, ince bağırsak mukozasının laktaz enzimi aktivitesinin azalması veya tamamen ortadan kalkmasıdır. Böyle olunca, laktozun parçalanması mümkün olmamakta ve artan laktoz konsantrasyonundan dolayı, bağırsak içinde artan bir ozmotik basınç meydana gelmektedir.
Laktoz, sindirim sistemine girdiğinde laktaz adı verilen bir enzim yardımı ile hidrolize olarak bileşenlerine parçalanır (glikoz ve galaktoz). Ardından bu bileşenler kana geçerek insanlarda enerji gereksinimini karşılar.
Laktoz tolerans testi: 12 saat açlıktan sonra laktoz içeren bir sıvı içilir. 2 saatlik periyotlarla kan örnekleri alınır. Laktozun emilimi sonrasında kanda artması gereken galaktoz ve glukoz seviyeleri ölçülür. Eğer laktoz tam olarak parçalanmazsa, kan glukoz seviyesi yükselmez ve tedavi endikasyonu doğar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri