Probiyotik yoğurt, mide hareketlerini hızlandırmaya ve şişkinliğin azaltılmasına yardımcı olur. Özellikle de gaz ve şişkinlik sorunu yaşayan kişilerin probiyotik yoğurtları bol miktarda tüketmesi gerekir.
Malzemeler: 1 çay kaşığı rezene tohumu , 1 çay kaşığı dereotu tohumu,1çay kaşığı Frenk kimyonu,1 çay kaşığı anason ve yoğurt. Yapılışı : Kasenin içine belirtildiği miktarda malzemeleri koyup karıştırın ve yemek sonrasında tüketin. Yoğurt yerine isteyenler su ile de bu karışımı yapabilir.
8) Süt Ürünleri
Süt ürünlerini tercih ederken laktozsuz seçenekler anneye de bebeğe de iyi gelecektir. Sindirimi daha kolay olan laktozsuz süt ürünleri, bebeğin gaz sancısından uzak kalmasına ve daha mutlu uyumasına yardım edecektir.
Klasik bir örnek, süt ürünlerinde bulunan ana şeker olan laktozdur. Bu nedenle, büyük miktarlarda laktoz içeren süt, yoğurt, ayran, krema, tereyağı ve dondurma tüketmek, kramp ve ishal ile birlikte artan gaz üretimine yol açabilir.
İlgili 23 soru bulundu
Nane çayı, midedeki gurultuyu ortadan kaldırır ve sancıdan kurtulmaya yardımcı olur. İçeriğinde bulunan mentol sayesinde de sindirim sistemini rahatlatır. Kimyonun tohumunu çiğnendiğinde vücutta biriken gaz daha kolay atılabilir. Bal kabağını tüketmek, gaz birikmesine engel olabilir ve sindirimi rahatlatabilir.
Bağırsak gazının en sık sebebi yutulan havadır. Hızlı yemek yemek, içecekleri kamış kullanarak içmek, sakız çiğnemek, şeker emmek, sigara içmek ve gevşek takma diş kullanmak hava yutmayı kolaylaştırır. Geğirti ile midede biriken aşırı gaz, yemek borusuna oradan da ağız yoluyla geri atılması ile oluşur.
Sütün gaz yapmaması için sütü yeteri kadar tüketmeli fazla tüketmekten kaçınmalıyız. Laktozsuz ve yağsız sütleri tercih etmeliyiz. Sütün içerisine zencefil ya da kakao karıştırılması da sütün gaz yapıcı etkisini azaltan bir uygulamadır.
Süt, yoğurt, peynir gibi inek sütünden elde edilen besinler gaz problemi yapabilir . Emziren anne bu besinleri deneyerek beslenmesine eklemeli. Süt gaz yapıyorsa yerine laktozsuz süt, yoğurt yerine probiyotik yoğurt veya kefir tüketilmelidir.
Fazla miktardaki hidrojen hem ishali arttırır hem de gaz ve şişkinlik başta olmak üzere diğer sindirim sistemi şikayetlerine yol açar.
Kimyon tohumu çiğnenerek bağırsak gazı giderilebilir. Nane çayı mide gurultusunu azaltmaya yardımcı olduğu gibi bağırsak gazı sorununa iyi gelir. Bal kabağı tüketimi, gaz birikmesine engel olarak sindirimin kolay hale gelmesini sağlar. Bağırsak gazına iyi gelenlerden birisi de papatya çayıdır.
Süt - yoğurt – ayran da gaz yapabilir. Sütü sıcak veya az şekerli muhallebi olarak, yoğurdu ise oda ısında tüketmek gaz yapıcı özelliğini biraz olsun azaltabilir. Kuru baklagiller ve bulgur, turunçgiller (portakal – mandalina – greyfurt – limon) ve karpuz – kavun gaz yapıcı özelliği baskın olan besinlerdir.
Yoğurt gaz yapıyor neden? Vücudumuz yoğurtta bulunan laktozu sindiremediği zaman yoğurda karşı gıda intoleransı gelişir ve bunun sonucunda yoğurt yedikten sonra gaz ve şişkinlikle karşılaşılır. Laktoz intoleransı yoğurdun gaza neden olmasının en sık karşılaşılan nedenlerinden biridir.
FODMAP adı verilen karbonhidratlar, özellikle irritabl bağırsak sendromu olan kişilerde şişkinlik ve diğer sindirim semptomlarına neden olabilir. Bunun için yüksek FODMAP içeren (buğday, soğan, sarımsak, brokoli, lahana, karnabahar, enginar, fasulye, elma, armut ve karpuz) uzak durulması önerilir.
Sebzeleri pişirerek tüketmek, gaz olasılığını azaltır. Yemekten hemen sonra anason, nane ya da papatya çayı içmeye özen gösterin. Çorba ve sulu yemeklere kepek atıp tüketin. İncir ve kayısı tüketimini arttırın.
Özellikle yemeklerden sonra meydana gelen gaz problemi sindirim sisteminin her gıdayı sindirememesi nedeniyle meydana gelir. Pirinç, sarımsak, muz, fesleğen, hint safranı, nane, muz, keten yağı gibi besinler gaz yapmayan yiyecekler arasında başta gelir ve sindirim sistemimi rahatlatır.
Bununla birlikte içilen sütteki laktoz bebeğe gaz yapmaktadır. Bebeğe gaz yapması sebebiyle annelerin sütü soğuk bir şekilde değil, ılık bir şekilde tüketmesi önerilmektedir. Bunlarla birlikte laktozsuz süt içilmesi gaz oluşumuna engel olabilmektedir.
Laktozsuz süt ile ilgili en sık sorulan sorulardan biri laktozsuz süt gaz yapar mı sorusudur? İçeriğinde laktoz yer almadığından dolayı bağırsak ve midede kolaylıkla sindirilebilen laktozsuz süt gaz yapmaz.
Süt ve süt ürünlerinin gereğinden fazla tüketilmesi gaz oluşmasına neden olur. Bu nedenle gaz sancısı çeken bireyler süt ürünlerini azaltabilir veya laktozsuz süt tercih edebilir.
Gaz yapmayan çorba türleri arasında yoğurt çorbası, şehriye çorbası ve sebze çorbası öne çıkar.
Özellikle çok soğuk suyun çok hızlı içilmesi, midede ağrı, kramp ve gaz oluşumuna neden olabilir.
Haşlanmış ve Tavada Yumurta Gaz Yapar mı? (
Yumurta oldukça sağlıklı bir besin olmasına rağmen bazı insanlarda gaz ve şişkinlik gibi sorunların yaşanmasına yol açabilmektedir. Yumurta genel olarak ırritabl bağırsak sorunu yaşayan kişilerde gaz yapmaktadır.
Gazınız, lif bakımından zengin gıdalardaki kükürt nedeniyle çürük yumurta gibi kokabilir. Kükürt, bozulmuş yumurta gibi kokan doğal bir bileşiktir. Birçok sebze sülfür bazlıdır. Bu, şişkinliğe ve kötü kokulu gaza neden oluyorsa, diyetinizde basit değişikliklere gidebilirsiniz.
Gaz çıkarmanın insan vücuduna herhangi bir zararı bulunmuyor. İnsanlar bu konularda endişe içine girerek, herhangi bir hastalık yaşayıp yaşamadığını sorguluyor. Fakat gaz çıkarmak herhangi bir sağlık sorununu işaret etmez. Gaz çıkarma konusunda yaşanacak sağlık sorunları çok büyük sağlık sorunları değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri