Ekmek tam kıvamında olması için ve kıvamın yumuşacık ve son derece leziz olması için öncesinde ısıtılmış olan fırına ekmek hamuru yaklaşık olarak 180 derecede önceden ısıtılmış olan bir fırında pişirilmelidir.
Fırını önceden 150° (fanlı 140°) dereceye getirin. Ekmek pişirme kalıbını kapatın ve fırına verin. Ekmeği fırında (altta) yaklaşık 45 dk. kadar üzeri altınımsı kahverengi olana kadar pişirin.
İki saat sonunda yeniden yoğurulur ve bir fırın tepsisinin altına un serpilerek yuvarlak şekil verilen ekmek yerleştirilir ve burada da ekmek hamurunun kabarması beklenir (en az bir saat) ve kabaran hamur önceden 200 derece ısıtılan fırında 30-35 dk. pişirilir.
180 derecelik alt üst ısınan fırınınızda üzeri kızarana kadar pişirin. Pişen ekmeği mutlaka en az 40 dakika dinlendirin!
Kabın kapağını kapatıp, ekmeği önceden ısıtılmış 200 derece fırına verin. Ekmeği yaklaşık 20 dakika pişirin. Daha sonra ekmeği fırından çıkartıp, altındaki yağlı kağıdı alın. Ekmeği üzeri açık bir şekilde tekrar fırına verip, 180 derece de üzeri kızarana kadar yaklaşık 15-20 dakika pişirin.
İlgili 37 soru bulundu
Ekmek hamurunuzun içerisinde ılık süt, ılık su kullanmak ekmeğinizin yumuşacık olmasına etki eden malzemelerin başında geliyor. Soda ilave etmek yine hamurun kocaman kabarıp yumuşacık olmasını sağlayan unsurlardan biri.
Bunun için isterseniz fırına biraz su koyabilirsiniz veya arada bir ekmeğinizin üzerine su serpiştirebilirsiniz. Bir çöp şiş yardımıyla ekmeğinizin piştiğini anlayabilirsiniz. Çöp şiş temiz çıkıyorsa ekmeğiniz hazırdır!
Pişirdikten sonra hemen kesmeyin
Tüm aşamalarda gösterdiğiniz sabrı piştikten sonra da gösterin. Ekmeğinizi oda sıcaklığında 30 dakika kadar mutlaka dinlendirin. Dinlendikten ve ilk ısısını attıktan sonra dilimleyerek afiyetle tüketin.
Hazırladığınız ekmeği tepsi mayası yapmadan önceden ısıtılmış 180 derece fırına verin. Yaklaşık 40-45 dakika kadar pişirin.
İdeal Ekmek Hamuru sıcaklığı yazın 22-23 °C kışın 24-26 °C arasında olmalıdır. Bunu sağlamak için de kullanmış olduğumuz su ve unun derecelerini ölçmeliyiz.
Dışı çıtır çıtır içi ise yumuşacık olan köy ekmeğini hazırlamak 20, pişirmek ise yaklaşık 50 dakika sürüyor.
Fırınınızı 200 derece ısıtmaya başlayın. Fırınınızın içinde su dolu bir kap durmaya devam etsin. Fırınınızın ısındığında ekmeğinizi fırına verin. 40 dakika kapağı kapalı, 20 dakika kapağı açık bir biçimde pişirin. Piştiğinde afiyetle tüketebilirsiniz.
Ekmeği fırının zeminine koyarak 250 derecede 22 dakika, sonrasında ısıyı 240 dereceye düşürerek 20 dakika pişirin. Bu süreçte dayanıklı bir kap içinde fırına su koyun ki çıkan su buharı ekmeğinizi nar gibi kızartsın. Tel üzerine aldığınız ekmeği en az 2 saat bekletin.
Ekmeğinizin fırında kabarmasını sağlamak için, pişirme esnasında üst ve alt fırın ısısını kullanın. Fan kullanmamaya özen gösterin, aksi durumda hamurun üstü çok çabuk kuruyacaktır.
180 derece ısıtılmış fırında ekmeklerin rengi dönüp, kıtırlaşana kadar pişirin. Bu süre fırından fırına fark edeceği için kontrol edebilirsiniz.
Fırından yeni çıkmış ekmeğin iç sıcaklığı 90-95 derece civarında olmalı. Bu ölçmek için mutfak termometrelerinden faydalanabilirsiniz.
Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, üzeri kızarana kadar pişirin. Her fırın aynı değildir, ben 25 dakikada pişirdim, siz dikkatli olun yanmasın. Pişen ekmekleri servis tabağına alın ve sıcak sıcak servis yapın.
Genelde kural olarak porsiyonluk olan ekmekler 15 dakika ile 20 dakika arasında pişmektedir. Somun ekmekler ise 30 dakika ile 35 dakika arasında pişerken kalıba yerleştirilen ekmekler 40 dakika ile 50 dakika arasında pişmektedir.
Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 10 dakika pişirin.
Fırınızı ısıtmaya başlarken içi su dolu, ısıya dayanıklı bir kap koyduğunuzda o nem dengesi sağlanmış oluyor, ekmeğinizin içerisi yumuşacık pişiyor. Dışı da çıtır çıtır kalıyor. Bu sayede o hep hayalinizi kurduğunuz ekmekleri evlerinizde pişirebilirsiniz.
Ekmek hamuruna 1 kaşık sirke koyarsak daha süngersi bir dokuya sahip olur. İsterseniz bu hamurdan daha küçük ekmekler elde edip buzluğa atabilirsiniz. Şekil verildikten sonra üzerine fırçayla süt sürülürse ekmeğin kabuğu daha gevrek olur.
Ekmek karışımına maya eklemediyseniz ya da az miktarda maya eklediyseniz ekmek kabarmayacaktır. Aynı zamanda karışıma eklediğiniz su sıcak ise, maya tuzla karıştı ise veya makinenin bulunduğu oda sıcaklığı çok düşük ise ekmeğiniz yine kabarmayacaktır.
Soda ilave etmek yine hamurun kocaman kabarıp yumuşacık olmasını sağlayan unsurlardan biri. Mayaların aktif hale gelerek ekmeklerinizi puf puf kabarttığını da göz önünde bulundurursak, hamurunuzun içerisine mutlaka şeker, pekmez ve bal gibi malzemeler ilave edin deriz.
Ekmeği fırından çıkarınca üzerine 2 yemek kaşığı kadar su sürün ve üzerini temiz bir bezle örtün. Ekmek ılıdıktan sonra parçalayarak yiyebilirsiniz.
Ekmek Yaparken Üzerine Ne Sürülür? Ekmeğinizi pişirmeden önce dinlenen hamur üzerine biraz su serpebilirsiniz. Üzerine çırpılmış yumurta sarısı, yoğurt veya süt sürebilirsiniz. Eğer ekmeğinizin parlak bir kabuğu olmasını istiyorsanız, ekmeğinizi fırından çıkardıktan sonra biraz soğuk su ile fırçalayın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri