Yargıtay'a göre 'lan' lafı hakaret niteliği taşımıyor. Yargıtay 18. Ceza Dairesi, 'lan' diye hitap edilmesinin onur, şeref ve saygınlığı rencide etmediğini belirterek verilen mahkûmiyet kararını bozdu. Yargıtay Ceza Genel Kurulu ise üç yıl önce 'lan'ı hakaret saymıştı.
Kaba ve nezaketsiz söz ve davranışlar hakaret suçunu oluşturmaz. “Terbiyesiz, saygısız, yalancı, lan, ulan” vb. kaba ve nezaketsiz sözler hakaret suçu oluşturmaz.
YARGITAY 18. Ceza Dairesi 2019/8409 Esas 2020/246 Karar sayılı ilamına göre “Lan kel, Keltoş” kelimeleri kaba hitap tarzı niteliğindeki sözler olup, muhatapların onur, şeref ve saygınlığını rencide edici boyutta olmaması nedeniyle hakaret suçunu oluşturmamaktadır.
Hakaret davalarına bakan Yargıtay 4'üncü Ceza Dairesi bu davalarda, lan sözü için, "kaba ve rahatsız edici" olarak kabul edip verilen cezaları bozuyor, beraat kararlarını da onuyordu. Ancak bu kez konu ceza davalarındaki son karar yeri olan Ceza Genel Kurulu'nda görüşüldü ve "bu söz hakarettir" kararı verildi.
Sanığın, mağdur jandarmaya yönelik: "ulan" şeklindeki sözü mağdurun onur, şeref ve saygınlığını rencide edici boyutta olmayıp rahatsız edici, kaba ve nezaket dışı söz niteliğinde olduğu ve kamu görevlisine hakaret suçunun unsurlarının oluşmadığı gözetilmelidir.
İlgili 16 soru bulundu
“Hırsız”, “rüşvetçi”, “adi” , “sahtekar” gibi kelimeler de hakaret suçu oluşturur. “Eşek”, “köpek”, “öküz” “it” vb. hayvan isimleriyle hitap etmek de hakaret suçuna vücut verir. Amk vb. kısaltmalarla sosyal medya üzerinden yazılan yazılar hakaret suçu oluşturur.
Bir kişiye açık açık “kansız”, “namussuz”,“salak”, “aptal”, “hayvan”, gibi sözler söylemenin hakaret suçunu oluşturacağı kuşkusuzdur. Hakaret fiilinin ihmal suretiyle işlenebileceği de kabul edilmektedir. Örneğin mağdurun sözüne cevap vermemek, uzattığı eli sıkmamak bu kapsamda değerlendirilmektedir.
LAN (Local Area Network), birden fazla bilgisayarın oluşturduğu en küçük ağ yapısı için kullanılan terimdir. Dilimizde Yerel Ağ Bağlantısı olarak kullanılmaktadır. Bu ağ türünde cihazların fiziksel olarak birbirlerine yakın olması gerekir. Özellikle iş yerlerinde sıklıkla kullanılan bir ağ türüdür.
Bu dönemde Fransızların sık sık kullandığı "L'ane" (Lan diye okunur) yani eşek kelimesi Türkler ve Araplar arasında da kullanılmaya başlanmıştı. Aynı zamanda "L'ane", budala, aptal, bilgisiz anlamına gelir.
Uzun yazımıyla Lan, Local Area Network şeklinde ifade edilmektedir. Yani Türkçe adıyla yerel ağ bağlantısı şeklinde ifade etmek mümkün. Birbirine yakın olan bilgisayarlar arasında ağ bağlantısı kurmak amacıyla tercih edilen bir sistemdir.
Maddesi: “Bir kimseye onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil isnat eden veya sövmek suretiyle bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına saldıran kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adli para cezası ile cezalandırılır.
Kaba hitap ve nezaket dışı kelime ve sözler. Örneğin, bir kimseye yönelik “bilgisiz”, “terbiyesiz” , “tecrübesiz” , “siz kimsiniz lan”, “çemkirme” şeklindeki sözler kaba söz ve hitap mahiyetinde olup hakaret suçunu oluşturmaz.
Mahkemeden emsal karar: Polis, vatandaşa 'Bağırma lan' diyemez.
Kelamcılara göre küfür çeşitleri
Klasik kelamcılar sebebi ve durumunu göz önünde bulundurarak küfrü genellikle dört çeşide ayırmışlardır. Bunlar: küfr-i inkârî, küfr-i cühûd, küfr-i inâdî ve küfr-i nifâktır.
Şaklaban hakaret değilmiş demek ki.
Hakaret suçu uzlaştırmaya tabi suçlardan olup, hakaret suçu nedeniyle uzlaştırma gerçekleşebilirse, ceza davasının düşürülmesine karar verilmektedir. Son olarak hakaret suçları ve çeşitlerine örnek olarak, Şerefisz, aptal, geri zekalı, angut, pislik, gibi sözler…. hakaret suçunu oluşturmaktadır.
LAN, İngilizcede "Local Area Network" olarak bilinen Yerel Ağ Bağlantısı terimine verilen isimdir. Birden fazla cihazın birbirine bağlanmasını sağlayan altyapı birimidir.
[1] Büyükbaş hayvanları durdurmak için kullanılan bir seslenme sözü. [2] (argo) Kaba ve yakışıksız davranışta bulunan kişilere karşı kullanılan söz.
"lan?" metninin Fransızca çevirisi. toi ?
Oğulân kelimesi cinsiyet gözetmeyen bir kelimeyken zamanla erkek çocukları için kullanılmıştır. Aslında çoğulu ifade eden “oğulân”, zaman içinde olmuş bize tekil “oğlan”. Oğlan ise zaman içinde kısala kısala, “olan, ulan, lan, la” haline gelmiştir.
"lan" konuşurken, "ulan" yazı yazarken kullanılır.
LAN1, LAN2, LAN3, LAN4: Modem üzerinde birden fazla LAN ışığı bulunmaktadır. Bu ışık modem ile bir cihaz arasında Ethernet bağlantısının olduğunu gösterir. Eğer bu ışık yanıp sönüyor ise Ethernet ile cihaz arasında bir bağlantının kurulduğunu gösterir.
Zira fail burada yine mağdurun şeref ve saygınlığını rencide etme amacı taşımaktadır. -”aq”, “amk”, “mk” gibi sosyal medya kısaltmaları da hakaret suçunu oluşturur.
KAŞAR TÜRK DİL KURUMUNA GÖRE HAKARET DEĞİLDİR
Çünkü, TDK (Türk Dil Kurumu) sözlüğünde kaşarlanmış kelimesi 'Hoşa gitmeyen bir harekete ve işe alışarak artık ondan üzüntü duymayan' anlamı taşımaktadır.
Örneğin “işini doğru yap”, “anlamıyorsun”, “ne biçim doktorsun”, yeter be”, “dırdırınızı çektiğim yeter”, “kasap mısın” gibi sözler, hukukta hakaret sayılmayan kelimelerden, sözlerdendir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri