Windows tuşuna (Windows Düğmesi) basılı tutun ve ardından Q tuşuna basın.
Ben bir keresinde fn+f11 tuşuna yani fan işaretinin olduğu tuşa bastım.
Bilgisayar soğutucu nasıl çalışır bakıldığında fan yardımıyla ortamdaki hava sirküle ediliyor. Böylelikle de bilgisayar hava değişimine maruz bırakılarak soğutuluyor. Bilgisayar soğutucularda bütün iş fanlar sayesinde yapılıyor. Bu yüzden fanın dönme hızı da önemli oluyor.
İlgili 22 soru bulundu
Yeni nesil fan sistemleri sürekli olarak çalışacak şekilde dizayn edilmiştir. Özellikle yüksek performanslı oyun sistemlerinde işlemci ve ekran kartlarının fanlarına kadar tüm fanların sürekli devrede olduğunu görebiliyoruz. Bunun sebebi, sürekli olan performans ihtiyacıdır.
Bilgisayar kasasının içerisindeki bileşenlerin ısınmasını engellemek için fanlar, sıcak havayı dışarı atarak ve soğuk havayı içeri çekerek bir hava akışı oluştururlar. Bu, bilgisayarın daha stabil bir şekilde çalışmasını ve aşırı ısınmadan kaynaklanan performans sorunlarını önler.
Fan sistemini kapatmanın en iyi yöntemi güç kablosunu inaktif etmek olacaktır. Bunu yapabilmeniz için kasa içerisini açıp, fanları PSU kablosundan ayırmak olacaktır. Yeni nesil sistemlerde bu fanlar tek bir kabloya bağlı olabiliyor. Dolayısıyla tek bir kabloyu sökmeniz tüm fanları kapatmanıza sebep olabilir.
Fan müşürü belirli derecelerde çalışır. Genel olarak 90 derece olması halinde çalışmaya başlar ve motoru soğutmaya başlar. Fan müşürünün 90 derece altında gözlemlendiği durum genel olarak iki kademeli sistemlerdir. Biri 80 derecede çalışarak motoru soğuturken diğeri ise 100-110 derece de çalışmaktadır.
Lenovo Topluluğuna hoş geldiniz! Laptop fanlarını doğrudan kontrol eden bir uygulamamız yok ancak Lenovo Vantage uygulaması ve FN+Q kısayolu ile Performans, Dengeli ve Sessiz modları arasında geçiş yapabilirsiniz.
Dizüstü bilgisayarlar, aşırı ısınmayı tolere edecek şekilde tasarlanır. Bilgisayar ısınmaya başlayınca, fan çalışarak soğutma işlemini devreye sokar. Hava giriş ya da çıkış bölümlerindeki tozu engelleyen ızgaraların yetersizliği bilgisayarın ısınmasına neden olur.
Bataryanın hemen altında bulunan fan karşınıza çıkmış olacak, temizleme işlemine başlayabilirsiniz.
İşlemci fanı, bilgisayarın en önemli bileşenlerinden biri olan işlemcinin aşırı ısınmasını önlemek için kullanılan bir soğutma sistemidir. İşlemci fanı olmadan bilgisayar çalıştırılabilir mi sorusunun cevabı ise evet. İşlemci fanı olmadan bilgisayar açtığınızda, işlemci saniyeler içinde çok yüksek sıcaklıklara ulaşır.
Kullandığınız bilgisayar sistemi normal işleriniz için satın aldığınız bir sistem ise çok yüksek performanslı bir soğutucu almanıza gerek yoktur. Ancak, yüksek performanslı bir oyun laptopu kullanıyorsanız bu aşamada kesinlikle fan sayısı fazla ve yüksek performanslı bir soğutucu kullanmanız gerekiyor.
Kasa Fanı - bir bilgisayar kasasının yanında, bir kasa içerisinde bulunan bir fandır. Bilgisayar kasasında hava dolaşımının yanı sıra sıcak havayı kasadan dışarı atmaya yardımcı olur. İşlemci fanı - bir bilgisayar işlemcisinin üstüne yerleştirilmiş bir fandır.
Turbo fan modu ise fanları full devirde çalıştırır. Turbo performans modu ise ekran kartı ve işlemciye otomatik olarak bir miktar OC yapar.
Fanlar havanın temizlenmesi için kullanılan ve elektrikle çalışan bir alettir. Fanın hareketli bir pervanesi vardır ve hava üzerinde çalışır. Fana statik ve kinetik enerji kazandırır ve bu sayede fan işlevini yerine getirir. Havalandırma fanları kullanıldığı yere göre çeşitlenir.
fan normalde 88 santgrad dercede açması lazım fanın erken açılması motorunuzun çalışma sıcaklığını düşürecektir bu nedenle de aşınma ve yakıt sarfiyatı artacaktır...
Yazlık müşür kaç derecede fan açar diye soracak olursak 70-80 dereceye ulaşınca fan açar. Kışlık müşür kaç derecede fan açar sorusunun cevabı ise 100-105 derece civarlarıdır. Motor suyu sıcaklığı bu derecelere ulaştığı zaman fan açar. Yazlık ve kışlık fan müşürü hakkında detaylı bilgi videomuzda.
Bir bilgisayar fanı uzun bir süre boyunca yüksek sesle döndüğünde, fan ile ilgili bir sorun olabilir ya da bilgisayar aşırı ısınıyor olabilir. Güç ayarlarını yapın, fan havalandırma deliklerini temizleyin, şüpheli işlemleri kontrol edin ve ardından iç sıcaklığı azaltmaya yardımcı olmak için BIOS'u güncelleyin.
Bozuk işlemleri belirlemek ve ısıyı düşürmek için Görev Yöneticisi'ni kullanma. Bozuk yazılım veya kötü amaçlı yazılımlar gibi birden çok işlem CPU'nun kapasitesinin üzerinde olduğunda, fanlar aşırı ısıyı gidermek için sürekli olarak çalışır.
Kasada fan olmazsa kasanın içine hava girmez veya çıkmaz. Yani bileşenlerin oluşturduğu ısı dışarı atılamaz. Isı arttıkça da bileşenlerin ve bilgisayarın performansı düşmeye başlar. Fan ve hava sirkülasyonu önemli bir konu bence.
Zamanla laptop fanı toz ve kir birikimiyle tıkanabilir. Bu da aşırı ısınmaya ve performans sorunlarına neden olabilir. Bu nedenle laptop fanını temizlemek düzenli bir bakım rutini haline gelmelidir.
Fan arızası bahsettiğiniz gibi çalışıp soğutmama olayı değildir... Fan iki şekilde bozulabilir birincisi balans kayması bu şekilde fan sürtme sesi yapar ikincisi ise fan komple durur ve çalışmaz. Sizin cihazın termal macun değişimi ve detaylı temizliğe ihtiyacı vardır. 2 senelik PC.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri