Bozuk işlemleri belirlemek ve ısıyı düşürmek için Görev Yöneticisi'ni kullanma. Bozuk yazılım veya kötü amaçlı yazılımlar gibi birden çok işlem CPU'nun kapasitesinin üzerinde olduğunda, fanlar aşırı ısıyı gidermek için sürekli olarak çalışır.
Bir bilgisayar fanı uzun bir süre boyunca yüksek sesle döndüğünde, fan ile ilgili bir sorun olabilir ya da bilgisayar aşırı ısınıyor olabilir. Güç ayarlarını yapın, fan havalandırma deliklerini temizleyin, şüpheli işlemleri kontrol edin ve ardından iç sıcaklığı azaltmaya yardımcı olmak için BIOS'u güncelleyin.
Fan sistemini kapatmanın en iyi yöntemi güç kablosunu inaktif etmek olacaktır. Bunu yapabilmeniz için kasa içerisini açıp, fanları PSU kablosundan ayırmak olacaktır. Yeni nesil sistemlerde bu fanlar tek bir kabloya bağlı olabiliyor. Dolayısıyla tek bir kabloyu sökmeniz tüm fanları kapatmanıza sebep olabilir.
işlemciye (CPU) aşırı yüklenilmesi nedeniyle bilgisayar fanının sürekli çalışmasına yol açabilir, bu da fanların kesintisiz ve hızlı çalışmasına neden olur. Casus yazılım ve diğer kötü amaçlı yazılım türleri, birçok bilgisayar sorununun önemli başlıca sebepleridir.
İlgili 44 soru bulundu
Yeni nesil fan sistemleri sürekli olarak çalışacak şekilde dizayn edilmiştir. Özellikle yüksek performanslı oyun sistemlerinde işlemci ve ekran kartlarının fanlarına kadar tüm fanların sürekli devrede olduğunu görebiliyoruz. Bunun sebebi, sürekli olan performans ihtiyacıdır.
Günümüz teknolojisinde güncel ekran kartlarında yüksek fanlı fanlar bulunuyor. Bu fanları hızlandırmak veya daha büyük boyutlarda ki bir fan tercih etmek ekran kartına herhangi bir zararı olmaz.
Laptop fanının ne sıklıkla temizlenmesi gerektiği, kullanım koşullarına ve fanın çalışma performansına bağlı olarak değişebilir. Genel olarak notebook fan temizleme işleminin en az 6 ayda bir yapılması önerilir.
Bilgisayarların konumlandırıldığı yüzeyler, havalandırma deliklerini kapatabilir. Bu durum bilgisayarın ısınmasına ve fanların daha yüksek ses ile çalışmasına neden olabilir. Bu nedenle dizüstü bilgisayarınızı düz ve sert bir yüzeyde kullandığınızdan emin olun. Bu işlemi yaptıktan sonra fan sesini kontrol edin.
Bir süre sonra ilk günkü aldığınız performansı alamamaya başlarsınız ve işlemci doğal olarak yavaşlar. Özellikle son dönemde laptoplarda sık görülen aşırı ısınma probleminin giderilmesi hususunda laptop fanlarının temizlenmesi oldukça büyük önem taşımaktadır.
Fan kanatlarındaki ve çevredeki toz veya birikintileri temizlemek için basınçlı hava spreyi veya küçük bir fırça kullanın. Dizüstü bilgisayarın içine nem girmemesine dikkat ederek fan kanatlarını hafifçe silmek için nemli bir bez kullanın.
Dizüstü bilgisayarlar, aşırı ısınmayı tolere edecek şekilde tasarlanır. Bilgisayar ısınmaya başlayınca, fan çalışarak soğutma işlemini devreye sokar. Hava giriş ya da çıkış bölümlerindeki tozu engelleyen ızgaraların yetersizliği bilgisayarın ısınmasına neden olur.
Örneğin satın aldığınız laptop soğutucu kalitesiz ve yeterince hava sirkülasyonu sağlamıyor ise laptopunuz soğumayacaktır ve performans olarak bilgisayarınızda bir iyileşme göremeyeceksiniz. Elbette ki laptop soğutucu işe yarar, lakin kaliteli bir laptop soğutucu almalısınız.
Kolonya fanınıza herhangi bir zarar vermeyecektir. Eğer fanınız aşırı şekilde kirlenmiş bir toz yığını oluşmuş ise bir el kompresörü yardımı ile fan temizliği yapabilirsiniz.Sonrasında ise yine detaylı bir şekilde silmek ,temizlemek için hafif nemli mikrofiber bez yardımı ile işlemi sonlandırabilirsiniz.
İşlemci fanı, bilgisayarın en önemli bileşenlerinden biri olan işlemcinin aşırı ısınmasını önlemek için kullanılan bir soğutma sistemidir. İşlemci fanı olmadan bilgisayar çalıştırılabilir mi sorusunun cevabı ise evet. İşlemci fanı olmadan bilgisayar açtığınızda, işlemci saniyeler içinde çok yüksek sıcaklıklara ulaşır.
Bilgisayarda işlemciye çok yük bindiğinde, ısınmaya neden olduğundan, CPU'nun soğutulması için fanlar daha hızlı çalışır. Bu durum cihazdan normalden daha fazla ses gelmesine neden olabilir. İşlemcinin yoğun çalışması, aynı zamanda kasadaki güç ünitesini soğutan fanın da hızlı çalışmasına neden olabilir.
Fan sistemlerinde gerekli temizlik işlemi yapılmadığında bir süre sonra ses yapmaya başlayacaktır. Ses yapmasının en büyük nedenlerinden biri fanın üzerinde ki tozların yanı sıra fanın motorunun içerisinde toplanan tozlardır.
Ses normaldir ve bilgisayarın akustik teknik özellikleri dahilindedir. Parçaların değiştirilmesi vızıldama sesine son sağlamaz.
Laptop Fan Bakımı Fiyatları Ne Kadardır ? Laptop fan bakımı, temizliği ve kaliteli termal macun ile yenileme fiyatımız 590 TL gaming cihazlarda ise 1090 TL 'dir.
üst düzey dizüstüler, oyun oynuyorsanız 2-3 yıl, işlem gücü gerektiren render vb. işler, yazılım işleri falan yapıyorsanız 5-7 yıl, internete girmek, film izlemek, office programları kullanmak vb. yapıyorsanız 10 yıl ihtiyacınızı görebilir.
250 TL - 750 TL
Profesyonel ve güvenilir Fan Temizliği ve Termal Macun Değişimi hizmeti almak istersen talep oluşturabilir, gelen Fan Temizliği ve Termal Macun Değişimi fiyatlarını karşılaştırabilir ve ihtiyacını kolayca karşılayabilirsin.
Bir şey olmaz. Fanın ömrü kısalır ve çok ses çıkartır sadece.
Laptop Fan değişimi ne sıklıkla yapılmalıdır? Fanın ömrü modeline ve kullanım sıklığına göre değişebilir. Ancak, genellikle 2-3 yılda bir fan değişimi yapılması önerilir.
Özellikle sessiz bir ortamdaysanız bu durumda fan gürültüsü duyabilirsiniz. Bu hava akımı sesi, soğutma işleminin olağan bir parçasıdır. Aygıtın etrafındaki ortamın sıcaklığı da fanların hızında rol oynar. Ortam sıcaklığı yüksekse fanlar daha çabuk açılır ve daha hızlı çalışır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri