Otomobil Lastiği Kaç Kilometrede Değiştirilir? Lastiklerin kullanım ömrünü belirleyen diğer bir ölçü de aracınızın kilometre sayacıdır. Hasar ve aşınma gibi ekstra faktörler göz ardı edildiğinde tavsiye edilen değişim, 5 yılda bir veya ortalama 50 bin kilometredir.
Araç lastiklerinin kullanım ömrü montaj işleminden itibaren 4-6 yıl arasındadır. Elbette bu değerler, kullanım ile de doğrudan orantılıdır. Lastik diş derinliği gibi faktörler elverişli olduğu sürece lastiklerinizi 6 yıla kadar gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz.
Araç lastik ömrü için yapılan araştırmalar ise ortalama mesafenin 30.000 ile 100.000 km arasında olduğunu gösterir. Ancak aracınızı sürekli "normal" yol yüzeylerinde kullandığınızda lastiklerin ortalama ömrü yaklaşık 65.000 km'dir.
Lastiklerin kullanım ömrü doğru saklama koşullarında 10 yıldır. Bu bilgi ise Ankara Ticaret Odası olsun, ünlü lastik dergileri olsun her yerde açıklanmış net bilgidir. 5 yıllık bir lastiği alıp, 5 yıl daha rahatlıkla kullanabilirsiniz, dedi.
Ülkemizde araç altında lastiklerin 3-5 yıl kullanıldığını dikkate alırsak, bayilerden lastik alırken 5 yıldan daha eski üretim tarihi olan lastikleri almamaya özen gösteriniz.
İlgili 33 soru bulundu
Lastikler satın alınırken JATMA'nın tavsiye ettiği şekilde 10 yıl ömür ve uygun saklama koşulları göz önünde bulundurulmalıdır. Eğer lastik 2 yıl önce üretilmiş ve doğru şekilde saklanmış ise, doğru kullanım ile 8 yıllık daha ömrü var demektir.
Lastiğin raf ömrü 10 yıldır. Kullanılmış olsun ya da olmasın üretim tarihinin üzerinden 10 yıl geçmiş olan lastikler raf ömrünü tamamladığı için değiştirilmesi tavsiye edilir. Raf ömrü dışında lastiğin kullanım süresinin de dikkate alınması gerekir.
Cebinizden bir bozuk para çıkarın, 1 lira veya 50 kuruş. Lastiğinizdeki çukurlara diklemesine yerleştirin. 1 lira veya 50 kuruşun dışındaki altın renkli kaplama 3-4 milimetre civarındadır. Eğer ki paranın dışındaki bu altın halkayı görebiliyorsanız lastiğinizin değişim zamanı gelmiştir.
Dört Mevsim Lastikler Kaç Kilometre Yol Gidebilir? Dört mevsim lastiklerin raf ömrü 10 yıl olarak belirtilir. Ancak araca takılan lastiklerin en fazla 70.000 kilometreye ulaşıldığında değiştirilmesi gerekir. Araç 35.000 kilometreye ulaştığında lastik bakımı önerilir.
Dört mevsim lastikleri, dayanıklılık açısından da oldukça iyi performans gösterir. Zorlu koşullar dışında her koşulda optimum yol tutuşu ve iyi fren performansı sağlarlar. Hatta daha ılıman kış koşullarında bile, dört mevsim lastikleri bileşimleri sayesinde son derece dayanıklıdır.
Dünya genelinde en iyi lastik markaları arasında Michelin, Bridgestone, Continental, Goodyear, Pirelli, Hankook, Yokohama ve Dunlop yer almaktadır. Bu markaların hepsi, yüksek kaliteli malzemeler kullanarak dayanıklı ve performanslı lastikler üretmektedir.
Otomobil Lastiği Kaç Kilometrede Değiştirilir? Lastiklerin kullanım ömrünü belirleyen diğer bir ölçü de aracınızın kilometre sayacıdır. Hasar ve aşınma gibi ekstra faktörler göz ardı edildiğinde tavsiye edilen değişim, 5 yılda bir veya ortalama 50 bin kilometredir.
Yaz lastiğinin her yaz döneminde takıldığı ve yaz sonunda çıkartıldığı düşünülecek olursa ömrünü 10 yıl olarak hesaplamak gerekir. Eğer lastikler sürekli olarak takılı şekilde düşünülecek olursa, bu ömrü 5 yıl olarak belirlemek ve tespit etmek mümkün olacaktır.
Lastik yaş sınırı: 10 yıllık eşik
Üretim tarihinden 10 yıl sonra lastikler değiştirilmemişse, Michelin önlem olarak bunların yeni lastiklerle değiştirilmesini önerir.
Lastik ne zaman yaşlanır? Bir lastiğin ömrü maksimum 10 yıldır. Yani otomobil lastikleri üretim tarihinden itibaren en fazla 10 yıl kullanılabilir. Bunun yanında 5 yıl veya daha uzun süre kullandığımız lastikleri de yılda en az bir kez uzman bir serviste kontrol ettirmemiz gerekir.
Lastiğin üzerinde oval bir çerçevenin içerisinde 4 haneli bir sayı göreceksiniz. Bunlardan ilk iki hanesi, lastiğin yılın kaçıncı haftasında üretildiğini son iki hanesi ise hangi yıl üretildiğini gösterir.
4 mevsim lastiklerin olumsuz tarafları:
Yaz lastiklerine oranla daha fazla yakıt tüketir. Sıcak asfalt yüzeylerde yol tutuş performansları zayıftır. Viraj alma konusunda yaz lastikleri kadar performans göstermez.
sorusunun yanıtı ise evettir. Dört mevsim lastikleri, kış ve yaz lastiklerinin teknolojisini birleştirerek yılın her döneminde, hem kuru hem de ıslak yüzeylerde ve hatta karda güvenli sürüş sağlar.
Peki, 4 mevsim lastik kullananlar ceza yer mi? Ticari amaçla taşıma yapmayan binek otomobiller için bu sorunun yanıtı “Hayır”dır. Ancak şehir değiştirildiğinde veya artan hava muhalefetine göre bulunulan ilin valilikleri karar aldığında kış lastiği zorunlu olarak kabul edilebilir.
Eski Tarihli Lastiklerin Kullanılması
Lastiklerin kullanım ömrü 10 yıl olarak belirlenmiştir. Eski tarihli lastikler, bu kullanım ömrünü tamamlamamış ve herhangi bir yerinde hasar meydana gelmemiş ise kullanılmaya devam edilebilecektir.
Evet, kötü tasarlanmış veya biçimi bozulmuş bir lastik araç içerisinde hissedilen gürültüyü arttırabilir.
Cevap: Lastik Sertleşmesi
Sertleşmeden sonra parça kopmaları ve çatlamalar olacak çünkü. Lakin önümüz kış ayları ıslak zeminde dikkat edin, sertleşen lastiğin tutunma katsayısı hızla düşer.
Kullanılmış, ikinci el lastik almanın artıları
Hurda kauçuk büyük bir çevre sorunudur, ancak eski lastiklerinizi yolun kenarına atmak yerine geri dönüştüreceğinizi varsayıyoruz. Yine de, güvenli olduğu sürece her lastiği kullanmanın çevre için en iyi seçim olduğu söylenebilir.
Sıkça Sorulan Sorular. Lastiklerin raf ömrü 10 yıldır. Continental lastiklerin kalan ömrünü öğrenmek için lastiğin yanağında "DOT" sembolünün ardından gelen karakterlere bakabilirsiniz. Bu kısımda yer alan son dört rakam, lastiğin üretildiği yılı ifade etmektedir.
Yaz mevsiminde kış lastiği kullanmanın önerilmemesinin en önemli sebebi, kaza ihtimalini arttırmasıdır. Örneğin yaz aylarında kış lastiğinin çabuk ve daha çok ısınması nedeniyle fren mesafesi uzar. Ayrıca kış lastiklerinin yumuşak yanakları nedeniyle keskin virajlarda araçlar yana daha çok yatıp yoldan ayrılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri