Ani ve büyük alınan hasarlarda lastik hızlı bir şekilde hava kaybedecektir. Ancak aşınma gibi durumlarda lastiğinizin patlama süreci de uzayacaktır. Ve bunu fark etmeniz oldukça fazla vakit alabilir. Lastiğin yanağına bakarak buradaki hafif şişliği gördüğünüzde lastiğinizin patladığını anlayabilirsiniz.
Lastik patlaması, titreme ve patlama gürültüsü eşliğinde, ani bir lastik basıncı kaybıdır. Bu durum oldukça tehlikelidir ve aracın kontrolünün tamamen kaybolmasına neden olabilir. Soğukkanlılığınızı korumazsanız, yüksek hızda gerçekleşen bir lastik patlaması felaket ile sonuçlanabilir.
Hasarlı bir lastiği yeniden şişirmek güvenli değildir, çünkü lastiğin yarılması ve buna bağlı olarak hızlı bir şekilde havasının boşalması riski vardır. Hasarlı bir lastikle araba kullanmak, aracın normal şekilde çalışmaması ve lastiğin yırtılması nedeniyle kendinizi, yolcularınızı ve diğer yolcuları riske sokabilir.
Patlak lastikle, tekerleğe zarar vermeden birkaç yüz metre gidebilmek mümkün. Tabii bunun için hızınızın saatte 30 kilometrenin altında olması gerek.
İlgili 43 soru bulundu
Patlayan lastiği, yedek lastik ile değiştirebilirsiniz. Önce lastiğin somonları gevşetilir sonra kriko ile araç kaldırılır. Çıkarılan lastik güvenlik amaçlı lastiğin altına alınır daha sonra yerine yedek lastik yerleştirilir. En son tekrardan somonlar takılır, bijonla sıkıştırılır.
Aracın lastik hava basıncının az olması, lastiğin patlamasına neden olabilir. Lastikteki hava basıncı olması gerekenin çok altına düştüğünde, lastiğin yan duvarları daha fazla esner ve lastiğin içinde ısı oluşur.
Lastik patlaması
Hava basıncı, çeşitli nedenlerle aniden lastiği terk eder ve sırt ve yanak bölgelerine daha fazla zarar verir. Bu "patlama", artık kullanılamayacak şekilde şişmiş bir lastikle sonuçlanır.
Çoğu durumda lastik tamir edilebilir. Patlak çok büyük olmadığı sürece, lastik tamiri genellikle mümkündür. Bununla birlikte, düşük basınçta sürüş nedeniyle damarlanmadığından ve/veya hasar görmediğinden emin olmak için lastiğin çıkarılması gerekir.
Seyir halindeyken aracınızın tekerinin patlaması halinde en önemli kural sakin olmak. Zira panikle aniden frene basmak ya da direksiyonu aracın patlayan lastiğinin çektiği yöne doğru kıvırmak kaza yapmanıza neden olur. Fren basıncı aniden değil, yavaşça artırarak güvenli bir bölgeye doğru ilerlemeye çalışmalı.
Hava Şartları
Fizik kurallarına göre belirlenen basınç değişikliği, yaz ve kış mevsiminde farklılık gösterir. Özellikle kış aylarında soğuyan havaya bağlı olarak lastik basıncı düşer ve güncellenmesi gerekir. Buna göre; sıcaklık 10 derece düştüğünde, lastik basıncında 0.07 - 0.14 bar başına 1 - 2 PSI azalma görülür.
Delik doldurulur ve lastik tekrar takıldıktan sonra aynı performansla tekrar kullanılabilir. Ancak, lastik yanağında durum farklıdır. Lastiğin yanağı delinir veya kesilirse, lastiği tamir etmek ve optimum performans için gerekli olan deformasyon özelliklerini eski haline döndürmek mümkün değildir.
Lastiklerin eski olması lastik ömrünü azaltır. Sıcaklık farklılıkları lastiklerin patlamasına sebep olur. Yoldaki taş, tahta, metal, çivi gibi parçalar lastiklerde sorun yaratır. Çetaş Otomotiv güvencesiyle aracınızın lastiğini değiştirmek için TIKLAYIN!
Özgün adı "run on flat tyre" olan ve Türkçede “patlamayan lastik” olarak kullanılan lastikler; patlasa dahi uzun bir süre daha yol alma imkanı sağlayan lastiklere verilen isimdir.
Farklı yöndeki lastiklerin patlaması, aracın farklı tepkiler vermesine sebep olabilir. Örneğin arka lastiğiniz yüksek hızda patlar ise, otomobilin dengesi bozulacaktır. Arka lastiğin patlaması, ön lastiğe nazaran kaza riskini fazlasıyla arttırır. Eğer ki ön lastiğiniz patlar ise direksiyon aniden sertleşir.
Evet mümkün. Lastiğimize bastığımız havanın içerisinde bir miktar nem bulunur ve bu nem yüksek sıcaklıklarda genleşerek lastik içerisindeki basıncı artırır, soğuk havalarda ise tam tersi lastiğin basını düşerek lastik içerisindeki basıncı ölçtüğünüzde daha düşük sonuçlar çıkaracaktır.
Ürün lastiğe bu anlamda zarar vermemektedir. Sadece tekerin kesilmesi veya yarılması halinde etkisi düşmektedir.
Bayat lastik sertleşir ve esnekliğini kaybeder bildiğim kadarıyla. Esnekliğini kaybeden lastiğin yırtılma riski doğal olarak çok daha fazladır. + kayma riskini artırır, yolda tutunması, süspansiyona yardımcı olması azalır.
Eğer tek lastik değişimine mecbursanız
Diş derinliği benzer olan lastikleri sağ ve sol taraflara takarak çekişi ve yol tutuşu dengeleyebilirsiniz. Bir de diğer üç lastik yaz veya kış lastiği ise alacağınız yeni lastik de aynı tipte olmalı. Arkadakiler yaz lastiği öndekiler kış lastiği gibi bir çeşitlilik olmamalı.
Bu çıkıntılar aracın yol tutuşu için oldukça önemlidir. Araç lastiği üreticisi markaların büyük bir bölümü, araç lastiği ömrünün 100.000 km ya da 5 yıl olduğunu ifade eder.
Lastik sökme takma ücretleri, binek araçlar için 60-120 lira, SUV ve hafif ticari araçlar için 75-125 lira aralığında değişiyor. Lastik oteli bedeli ise 4 lastik için ortalama 100 lira düzeyinde uygulanıyor.
Lastikleriniz aşırı şişirilirse, lastik yolla daha az temas eder ve bu da güvenliğinizi, kilometre performansınızı etkiler. Lastiklerinizin her yeri eşit oranda aşınmayacak ve bu da onları sürüş için tehlikeli hale getirecektir.
Lastikler, bir yerde kullanılmadan beklediğinde ya da araçta takılı halde beklediğinde veya aktif olarak kullanıldığında zamanla içinde hava basıncı azalır. Bu üç durumun hepsinde de farklı seviyelerde azalır ama sonuçta; zamanla basınç azalır. Lastiklerdeki basıncın zamanla düşmesinin ana nedeni, hava osmozudur.
Eğer ön iki koltuk dolu ve arka koltuklar boş ise ön lastiklerde 36 psi basınç, arka lastiklerde ise 34 psi basınç ayarlaması yapmak sürüş konforunu artıracaktır. Eğer sürüş esnasında arka ve önde eşit miktarda yolcu var ise tüm tekerlerde 36 psi basınç değeri olması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri