Lastikler soğukken, havasını araç üreticisinin belirlediği basınca ayarlayın. Lastikler sıcakken asla havasını boşaltmayın ya da lastik basıncını düşürmeyin. Sürüş esnasında hava basıncının artması normaldir.
Çünkü sıcak hava lastik basıncının yükselmesine neden olur. Lastik basıncı yükseldiğinde lastikler daha hızlı aşınır. Ayrıca karbondioksit salınımı ve yakıt tüketimi artar. Isınmadan dolayı yükselen basıncı azaltmak için lastik havasının boşaltılması yanlış bir uygulamadır.
Asfalt kotuyse cok bisey yapmaniza gerek yok sogukken ne bastiysaniz aynen devam. Mesela soğuk lastiğe 25 psi bastığımızda lastik ısındığı zaman o basınç 30'a çıkıyorsa demek ki sıcak lastiğe basmak zorunda kaldığımızda 30 psi basmalıyız. Böylece lastik soğuduğu zaman basınç 25'e düşer.
Yaz aylarında lastikler ısındığından hava basıncı yükselir. Isınma sonucu yükselen basıncı azaltmak için lastiğin havasını boşaltmayın. Basınç konusunda yanılmamanız için lastik basıncınızı lastik soğukken ölçmeniz gerekir. Yaz aylarında kış lastiği kullanmamalısınız.
Araç 2 km'den daha kısa sürüldüğünde lastik basıncınızı kontrol etmeniz önerilir. Bu size lastik basıncının gerçek değerini verecektir. Gerekirse, basınç düşükse hava basarak ayarlayabilirsiniz.
İlgili 36 soru bulundu
Aracınızın ağılık dağılımı eşitse, ön kısımda iki yolcu seyahat ediyor ve arka taraf boş ise, lastik basınçları önler de 36 Psi arkalar da ise 34 Psi olmalıdır. Ön kısımda iki yolcu ve arka kısımda da iki yolcu şeklinde bir seyahat söz konusu ise tüm lastikler 36 Psi basınç ile şişirilmelidir.
Yazın hava basıncı 32 yi baz alıyorsanız yine 32 olmalı. sıcak havalarda 33-34 e çıkabilir ancak lastikler soğuyunca yine 32 ye dönecektir.
Lastikler direkt olarak güneş ışığına maruz kalmamalı. Ortamda, lastiklerin yapısını etkileyebilecek sıcak borular ve elektrik jeneratörleri gibi ısı kaynakları bulunmamalı.
Lastiklerin Aşırı Şişirilmesi
Aşırı şişirme, lastiklerin sıkı olmasına ve daha çok delinmesine veya kesilmesine neden olur. Ayrıca lastiğinizin çekişini etkileyen ayak izini de değiştireceksiniz. Sonuç olarak, düzensiz lastik aşınması yaşayacak ve lastiğinizin aşınma ömrünü kısaltacaksınız.
Radyal lastiklerde dönüş yönünü değiştirmeden, öndeki lastikler arkaya, arkadakiler de öne takılmalıdır. Uzun yola çıkarken ve araç yüklüyken hava basıncı 2 PSI arttırılmalıdır.
Evet mümkün. Lastiğimize bastığımız havanın içerisinde bir miktar nem bulunur ve bu nem yüksek sıcaklıklarda genleşerek lastik içerisindeki basıncı artırır, soğuk havalarda ise tam tersi lastiğin basını düşerek lastik içerisindeki basıncı ölçtüğünüzde daha düşük sonuçlar çıkaracaktır.
Lastik hava basıncının yüksek olması durumunda lastiğin temas ettiği yüzey idealin üzerinde olur. Bu durumda da; Aracın yol tutuşu gerekenden fazla olur. Araç virajlarda zorlanır ve sürüş güvenliği tehlikeye girer.
Isıdan dolayı lastik hava basıncı fazlalaşmış ise, lastik havası olduğu basınçta bırakılır. Lastiğin üzerindeki rakamlar ebatlarını bildirir. Lastik hava basıncı normalden az olursa, yakıt tüketimi fazla olur.
Aracın tüm aksamlarının yanı sıra lastiklerin kontrolünün de en az ayda bir defa yapılması bir zorunluluktur. Kontrol yaparken gün içerisi tercih edilebilir ve araç yol yapmadan bakmak uygun olandır. Bunun nedeni ise bir aracın lastiğinin soğuması ortalama olarak 4 saat kadar sürer.
Lastikler, bir yerde kullanılmadan beklediğinde ya da araçta takılı halde beklediğinde veya aktif olarak kullanıldığında zamanla içinde hava basıncı azalır. Bu üç durumun hepsinde de farklı seviyelerde azalır ama sonuçta; zamanla basınç azalır. Lastiklerdeki basıncın zamanla düşmesinin ana nedeni, hava osmozudur.
Ön ve arka tarafta iki yolcu seyahat ediyor ise ön tekerlekler 40 psi, arka tekerlekler 40 psi, Ön tarafta iki yolcu, arka kısımda 3 yolcu seyahat ediyor ise ön tekerlekler 40 psi, arka tekerlekler 42 psi olmalı
Lastik havalarının fabrika verilerinden daha az şişirilmesi bu tip aşınmaya neden olur. Bunun sonucunda ise lastiğin taban kısmının kenarları daha fazla aşınırken orta kısmı çok daha az aşınarak dengesiz bir aşınma meydana gelir. Lastiğin yere temas alanı da azaldığından dolayı yol tutuş azalır.
Bu durumun en önemli nedeni lastiklerin zaman içerisinde hava bırakmasıdır. Jant, meydana gelen hasarlar sonucu hava kaçırabilir. Jant çevresindeki çatlak, pas, bükülmüş alan gibi faktörler hava kaçmasının başlıca nedenleri arasında yer alır. Sibop ya da sibop sapının hasar alması, lastik havasının inmesine yol açar.
Lastikler, aracın yakıt tüketiminde % 20- 30 oranında bir etkiye sahip olması nedeniyle enerji tasarrufu olan lastiklerin seçilmesi, doğrudan yakıt maliyetlerinin azaltır.
Yaz mevsiminde kış lastiği kullanmanın önerilmemesinin en önemli sebebi, kaza ihtimalini arttırmasıdır. Örneğin yaz aylarında kış lastiğinin çabuk ve daha çok ısınması nedeniyle fren mesafesi uzar. Ayrıca kış lastiklerinin yumuşak yanakları nedeniyle keskin virajlarda araçlar yana daha çok yatıp yoldan ayrılabilir.
Isının 7 derecenin altına düştüğü aylarda oto lastik olarak kış lastikleri tercih edilir. Sıcaklığın 7 derecenin altında olduğunda yerler kuru bile olsa kış lastikleri kullanılmalıdır. Yaz ve 4 mevsim oto lastiklerinin ana maddesi kauçuktur.
Yaz lastiği nedir? Yaz lastikleri, sıcaklıkların genellikle ara sıra ve hatta uzun süreli olarak 40°C'ye ulaştığı sıcak aylarda ya da kış mevsiminin görülmediği yerlerde yıl boyunca kullanılmak üzere tasarlanmıştır.
Lastik basıncının düşük olması durumunda uyarı lambası yanar. Bu gibi bir arıza ile karşılaştığınızda, aracınızı en yakın Otopratik servisine götürebilirsiniz. Aracınızı servise görütmeden önce akıllı cihazınız üzerinden oto servis randevusu alabilirsiniz.
Ön kısımda iki yolcu seyahat ediyorsa, arka taraf da boşsa; lastik hava basıncınızı ön lastikler 34 Psi, arka lastikler 32 Psi olacak şekilde yapabilirsiniz. Eğer arka kısımda da iki kişi seyahat etmekteyse, ön lastiklerin basıncı 36 Psi ve arka lastik basıncı 34 Psi olacak şekilde ayarlanmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri