Lateks alerjisini teşhis etmek için doktor size tıbbi öykünüzü soracak ve fiziki muayene yapacaktır. Lateks alerjisinden şüphelenilirse kan testi istenebilir. Kan testi, bir kan numunesindeki lateks antikorları aramayı içerir.
Lateks alerjisi olan hastalar lateks eldiven giydiği zaman el ve bilekte kızarıklık, kaşıntı, kabarıklık ve şişme (ürtiker ve/veya anjioödem) ve/veya egzema (kontakt dermatit) gelişir. Lateks doktor eldivenleri daha kolay giyilebilmesi için genellikle pudralı olarak üretilir.
Deri prick test, lateks duyarlılığını belirlemekte en güvenilir testtir. Lateks alerjisi teşhisi düşünülen hastalarda lateks tip I (erken tip) duyarlığı göstermek için kullanılır. Özellikle lateks temasından hemen sonra şikayetleri gelişen hastalarda deri prick testlerinin yapılması önemlidir.
Lateks içeren ürünlerden uzak durulmalı. Çap- raz reaksiyon veren meyveler yenmemelidir! Lateks, kauçuk ağacının süt- lü özütünden elde edilir. Bu maddeden yapılmış olan ürünlere karşı gelişen alerjik reaksiyonlara “lateks alerjisi” denir.
Hayati tehlike oluşturacak kadar ağır alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Bu alerji türünde doğrudan lateks maddesi içindeki proteinlere karşı alerji gelişir. Alerjiye yatkın bünyeli (atopik) kişilerde görülür. Alerjik nezle, göz alerjisi, alerjik astım ve anafilaksi (alerjik şok) bulgularına neden olur.
İlgili 17 soru bulundu
Lateks alerjisi ile başta tropik meyveler olmak üzere bazı gıdalar arasında ilişki vardır. Lateks alerjisi olanlarda muz, avokado, kivi, domates, patates, çilek, kavun, karpuz, ananas, şeftali, erik, mango, badem, yer fıstığı ve kestaneye karşı alerji olması ihtimali çok fazladır.
Lateks, Hevea brasiliensis isimli kauçuk ağacının sütlü özsuyudur. Günümüzde bir çok üründe kullanılmaktadır. Bisiklet ve araba tekerleğinde, bazı balonlarda, eldivenlerde, cerrahi plastik sondalarda, silgilerde ve daha birçok günlük yaşamda kullandığımız plastik malzemede bulunabilmektedir.
Bu test kişinin alerjik yapısı hakkında kabaca bilgi veren bir testtir. Yüksek çıkması alerjinizin olma ihtimalinin yüksek olduğunu gösterirken mutlaka alerjiniz olduğu anlamına gelmez. Normal veya düşük olması da mutlaka alerjiniz olmadığını göstermez ancak alerji olma ihtimalinin düşük olduğunu gösterir.
Kan Testiyle Alerji Tanısı
Immünoglobülin E (IgE), direkt olarak alerjik reaksiyonlarla ilişkili olan bir proteindir. Normal bir vücutta, kanda çok küçük miktarlarda bulunan IgE antikorlarının, hastanın vücudunda bulunup bulunmadığı araştırılarak alerji tanısı gerçekleştirilmektedir.
Deri testinin pozitif olması ne anlama gelmektedir? Deri testi pozitif ise test yapılan alerjene karşı IgE antikorlarının varlığı gösterilmiş olur. Bunun anlamı o alerjene karşı “sensitizasyon” yani duyarlılaşmadır. Ancak deri testi pozitifliği hastanın şikayetlerinin bu alerjene bağlı olduğu anlamına gelmeyebilir.
Latekse Bağlı Gelişen Alerjik Kontakt Dermatit
Lateks içeren bir çok ürün de ev boyaları da dahil olmak üzere sentetik lateksten oluşturulur doğal lateks ile oluşturulmaz ve doğal kauçuk lateks ile üretilen ürünlere alerjik kişilerde alerjik reaksiyonlar tetikler.
Lateks alerjisinden şüphelenilirse kan testi istenebilir. Kan testi, bir kan numunesindeki lateks antikorları aramayı içerir. Doktorunuz lateks alerjisi tanısı koymak için test sonuçlarını, öykünüz ve fiziki muayene ile karşılaştırır.
Tanıda cilt testi (Prick test) ve kan testi kullanılır. Cilt testinde en sık karşılaşılan alerjenler kullanılır, kişinin verdiği cilt reaksiyonu ölçülür, kan testinde ise vücudun oluşturduğu IgE antikorunun kandaki düzeyi ve belli bir madde veya maddelere karşı alerjik belirtiler varsa spesifik IgE düzeyi ölçülür.
Prezervatif Lateks 100 Lük, cinsel yolla bulaşan enfeksiyonları önlemek ve istenmeyen gebelikleri engellemek için kullanılan bir tür doğum kontrol aracıdır. Prezervatif, genellikle lateks veya poliüretandan yapılmış bir tür bariyerdir.
Lateks Yatak Alerji Yapıyor
Lateks yataklar hakkında yaygın olarak dile getirilen şikayetlerin başında alerji yaptıkları iddiası gelmektedir. Esasında bazı lateks modelleri alerjik reaksiyonlara neden olabilmektedir ancak bu durum sadece sentetik lateks kullanılan yatak modelleri için geçerlidir.
Alerjinin geniş çaplı tespit edilmesi için 3 çeşit alerji testi kullanılmaktadır, bunlar: Prick (Deri Delme) Testi, Yama Testi, Kan Testidir.
Alerji Kan Testleri ve Deri Testleri
Hem alerji kan testi hem de deri prick testleri gıdaya özgü IgE'yi tespit eder. Deri testleri ile sonuç hemen verilir, ancak kan testlerinin sonuçlanması en az birkaç gün sürmektedir.
Alerjen içeren sıvı test materyali deriye damlatılır, alerjen damlatılan deri yüzeyine 'lanset' adı verilen steril ve tek kullanımlık ucu sivri materyallerle uygulama yapılır. Test uygulandıktan sonra 15-20 dakika beklenir ve takiben elde edilen deri testi sonuçları değerlendirilir.
Aile Hekimliğinde Yapılan Tahliller
Diğer tahliller: Dışkı tahlili, cilt testleri, alerji testleri gibi diğer tahliller de aile hekimi tarafından yapılabilir.
Kandan yapılan alerji testleri, deri testleri kadar duyarlı değillerdir. Vücudun alerjenlere tepki olarak oluşturduğu immunglobulin E (IgE) antikorunun kandaki düzeyini ölçen kan testi, alerji teşhisinde en çok kullanılan kan testi türüdür.
Vücudun çeşitli yabancı maddelere aşırı reaksiyonu sonucu ortaya çıkan rahatsızlıklara alerjik hastalıklar denir. İmmünolojik hastalıklar ise vücudun bağışıklık sistemini hedef alan rahatsızlıklardır. Bu iki hastalık grubuyla, sağlık kuruluşlarının Alerji ve İmmünoloji bölümleri ilgilenir.
Alerji testi hasta açken ya da tokken yapılabilir. Hastanın açlık durumu test sonucu üzerinde etkili değildir. Ancak istisnai durumlarda uzman hekim hastanın test öncesinde aç ya da tok olmasını özellikle isteyebilir. Bu nedenle de test öncesinde uzman hekimden mutlaka detaylı bilgi alınmalıdır.
Lateks, doğal kauçuk ve sentetik kauçuk olarak iki türde üretilen elastik bir malzemedir. Doğal lateks, kauçuk ağaçlarından elde edilen süt beyazı renkte, esnek bir sıvıdır. Söz konusu lateks ise, esas olarak kauçuk ağacının özünden, yani lateksinden üretilir.
Lateks, kauçuk ağacının özsuyundan üretilen bir maddedir ve sağlık sektöründe sıklıkla kullanılmaktadır. Başta eldivenler olmak üzere ameliyathanede kullanılan malzemelerin çoğunun yapısında bulunmaktadır (1). İntraoperatif anaflaksi vakalarının %20'ye yakınından lateksin sorumlu olduğu bilinmektedir (2-4).
Vajinayı tahriş edici kimyasallara maruz kalınması vajinal kaşıntıya neden olabilir. Bu tahriş edici maddeler, vajina da dahil olmak üzere vücudun çeşitli bölgelerinde kaşıntılı bir döküntü oluşturan alerjik bir reaksiyonu tetikleyebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri