Cilt tipine ve ihtiyacına uygun, doğru nemlendirici ile cildi yeterli olarak nemlendirmek, günlük nemini sağlamak. Yorgunluk ve stresten olabildiğince uzaklaşmak, rahatlamaya destek olacak yöntemlerden faydalanmak (meditasyon vb gibi) Spor-egzersiz sonrası hemen duş almak.
Sivilce problemi yaşıyorsanız; ekmek başta olmak üzere beyaz un ile yapılan her türlü yiyecek, pirinç, şeker, şekerlemeler, asitli ve şekerli içecekler, bal, mısır şurubu, akçaağaç şurubu ve agave gibi tatlandırıcılardan uzak durmalısınız.
Özetle; Omega-3 yağ asitleri, probiyotikler, yeşil çay, meyve ve sebzeler açısından zengin bir diyet; sivilce oluşumuna karşı koruyucu olabilir. A, D ve E vitaminleri ve çinko da aknenin önlenmesine yardımcı olabilir.
Çinko içeren besinlerin, ciltteki sivilce oluşumunu engelleyebiliyor. Antibakteriyel bir ajan olan çinko, aynı zamanda sivilceli ciltler için üretilen cilt bakım ürünlerinin içinde de bulunuyor. Balık, soya fasulyesi ve fındık gibi yiyecekler içinde bolca bulunan çinko, aknelerinin azalmasına yardımcı olabilir.
Akne (Sivilce) Nedenleri
Bir tür hormonun aşırı aktivitesi (androjenler) Cİildin fazla yağ üretmesi. Yağ ve ölü deri hücreleri tarafından tıkanmış gözenekler. Sivilce sıkma, tahriş
İlgili 45 soru bulundu
Ergenlik sivilceleri 4-6 yıl devam eder. Bazen 40'lı yaşlara kadar sürebilir. Tedaviye başlayan kişilerin bunun uzun süreceği konusunda bilgilendirilmeleri gerekir. Hafif aknelerde cildin aşırı yağını temizleyici ve bakteri üremesini engelleyici ürün kullanılması çoğu kez yeterlidir.
2-Sivilceler, evlenince ya da doğum yapıldığında geçer
Sivilcelerin ortaya çıkmasında beslenme tarzından genetik özelliklere kadar birçok unsur rol alıyor. Her ne kadar halk arasındaki sivilcelerin evlenince ya da doğum yapınca ortadan kalktığı düşünülse de böyle bir doğru bulunmuyor.
Yeterli Miktarda Su İçmek Sivilce Oluşumunu Azaltabilir.
Sivilceli cilde uygun solüsyonlar, nemlendirici ve yüz yıkama jelleri burada aktif rol oynamaktadır. Günlük olarak güneş kremi kullanımı cildi dış etmenlerden koruyacaktır. Diğer yandan cilde (ph değerine uygun) sabah ve akşam olmak üzere yüz yıkama jelleri, sebum dengeleyen solüsyonlar faydalı olacaktır.
Yarım çay kaşığı karbonata birkaç damla limon suyu ilave edin ve karıştırın. Sivilcenin üzerine parmağınızla sürün. 20 dakika kadar bekledikten sonra yıkayın. Bu uygulamayı sivilcenin iltihabı kuruyana kadar her gün tekrarlayabilirsiniz.
Aşırı terleme ciltteki gözenekleri tıkayarak sivilce oluşumuna neden olabilir. Terleme, cildin yağ dengesini bozduğu için yağ üretimini arttırabilir. Ayrıca, ter içerisindeki bakteriler ciltte enfeksiyona neden olabilir ve sivilcelerin oluşumunu hızlandırabilir.
Çünkü sivilce ve aknelerden kurtulmanın en temel kuralı cilt temizliğidir. Salisilik asit ya da çay ağacı içerikli ürünleri tercih etmelisiniz. Yüz için tonik kullanmak da fazla yağı temizleyerek cildin arınmasına yardımcı olur. Gün içinde de tonik ile fazla yağı temizleyebilirsiniz.
Limon ve karbonat son derecede etkili bir tedavi seçeneğidir. Bu karışımı pamuk yardımı ile sivilce olan bölgelere sürerek iyileşmesini bekleyebilirsiniz. Limon ve Yoğurt: Limon ve yoğurt karışımı da aynı şekilde antibakteriyel özelliği olan ve sivilcelere çok iyi gelen bir karışımdır.
Sivilce oluşumunu en fazla artıran gıdalar ve yiyecekler şunlardır; - Yoğun Yağ İçeriğine Sahip Besinler: Özellikle patates kızartması, kızarmış tavuk ve diğer fastfood ürünleri. - Yoğun Yağ Asitleri Barındıran Kuruyemişler: Ceviz, badem, gazlı ve asitli içecekler. - Yoğun Miktarda Şeker Olan Ürünler: Şekerlemeler.
Suyun içindeki kalsiyum ve magnezyumu cilde en fazla zarar veren iki element olarak değerlendiren Dr. Gross, bunların sivilce oluşumunda önemli rol oynadıklarını söylüyor. Ağır metaller: Cildinize en büyük zararı veren elementler suyun içindeki ağır metallerdir. Kırışıklık ve ince çizgilerin oluşmasına neden olurlar.
Sorusu herkes tarafından yöneltilmektedir. Pek çok şeyde olduğu gibi çikolatanın sivilce yapacağı tezi de yanlıştır. Bir enflamasyon türü olan sivilceler, çoğunlukla genetiktir. Hormon düzensizliğine bağlı olarak da sivilce çıkabilmektedir.
Ağır yağlar, gres, polivinil klorür, klorlu aromatik hidrokarbonlar ve katran maruziyeti akneye neden olabilir. Bazı ilaçların kullanımından sonra ani ve şiddetli akne oluşumu gözlenebilir. Bu durumda tanı öykü ile konur. Uzun süreli güçlü antibiyotik kullananlarda antibiyotiğe dirençli akne ortaya çıkabilir.
Yağ bezlerinden sebum denilen bir madde salgılanır. Yağ yapısında bir madde olan sebum cildi korur. Sebum kıl kökünden dışarıya çıkamadığı zaman birikir ve sivilce oluşumuna neden olur. Burada biriken bu madde ölü hücrelerin atılmasını engeller ve tıkanıklığa yol açar.
Normalde üretilen sebum kıl köklerinden ve gözeneklerden cilde geçer. Ancak fazla sebum gözenekleri tıkayarak sebum geçişini bloke edebilir. Foliküller tıkandığında, ciltte bulunan bakteriler foliküllerin içinde büyümeye başlar. Bunun sonucunda iltihap ve sivilce büyümesi gelişir.
Yüzü sık yıkamanın sivilcelerin azalmasında çözüm olmadığını dile getiren Şentürk, şöyle konuştu: "Yüzü sık yıkamak sivilcelerin azalması anlamına gelmez, aksine çok sık yıkamak cildin kurumasına neden olur. Deri bunu dengelemek için daha fazla yağ üreterek bazen sivilcelerin artmasına neden olabilir.
Kahve direk sivilceye neden olur diyemeyiz. Bununla birlikte, çok fazla kafeinli kahve içmek, şeker veya süt eklemek sivilceyi daha da kötüleştirebilir. Gün içinde çok fazla kahve tüketen biriyseniz kafein alımını kademeli olarak azaltmanızı öneririz.
Sivilceler genellikle cildin fazla sebum, yani yağ üretmesi nedeniyle oluşur. Bunun dışında hormonal bozukluklar, aşırı yağlı yiyeceklerin tüketilmesi, stres, kullanılan bazı ilaçların yan etkileri ve yanlış cilt bakımı çenede sivilce oluşumuna sebep olabilir.
Bunun yanı sıra orgazm olma durumu, kadınların iyi ve güzel hissetmesine neden olurken; orgazm olamama sonucunda ise tam tersi sonuçlar ortaya çıkar. Orgazm olamayan kadının özellikle alın ve çene kısımlarında iltihaplı sivilceler oluşabilir.
Bu iltihapların oluşumuna sebep olan bakteriler tüm insanların cildinde bulunmaktadır. Bakterilerin artmasına neden olan yağın içinde bulunan değişiklikler ve yağ salgısının fazlalığıdır. Sivilce En Sık Hangi Yaş Döneminde Görülür? Daha çok 14-16 yaşlar aralığında görülmektedir.
Geçmeyen sivilce sebeplerinin birbirinden farklı etkenler olduğunu söylemek mümkündür. Genel olarak sivilce sorunu; stres, düzensiz beslenme ve hormonal değişikliklerden ileri gelir. Ancak uzun süre geçmeyen sivilceler söz konusuysa bu durumun ciddi bir sağlık sorununa işaret ediyor olma ihtimali olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri