“Lavaj” bir organın su ile temizlenmesidir. Özellikle söz konusu mide (gastrum) olduğunda “Lavaj” terimi “Gavaj” terimi ile karıştırılabilmektedir. “Gavaj” burundan ya da ağızdan bir tüp yoluyla beslenme amaçlı midenin doldurulması anlamına gelmektedir.
Gavaj, lavaj ( vücutdaki mukoza veya epitel döşeli bazı organlarda teşhis veya tedavi amacıyla uygulanan yıkama işlemi) ve aspirasyon için kullanılmaktadır.
Vajinal lavaj(VL)(vajinal yıkama, vajinal duş), vajenin (haznenin) su, su ile sabun ya da diğer solüsyonlarla yıkanması olarak tanımlanmaktadır. Tüm dünyada yaygın geleneksel bir uygulamadır. Olumsuz sağlık sonuçlarının önlenebilir bir nedeni olması yönünden VL önemli bir konudur.
endoskopi altında cilde ağızlaştırılır ve yerleştirilen tüp yardımı ile hasta beslenir. 24 saatte bir burun flasterleri açılarak mukoza yapışmasını önlemek için hareket ettirilir. Lavaj, bir vücut boşluğunun yıkanması ve temizlenmesidir. Verilen sıvı temiz gelinceye kadar işleme devam edilir.
Toksikoloji dışında, gastrik lavaj (veya nazogastrik lavaj) üst gastrointestinal sistem kanamalarının miktarını görmek için kullanılabilir. Hematemezin değerlendirilmesinde kullanılabilir. Ayrıca hipertermik hastaları soğutmak için kullanılabilir.
İlgili 35 soru bulundu
Gavaj, Eski Mısır'dan beri kullanılagelen kanatlı hayvanları yağlandırma amacı ile zorla beslemeye dayanan bir hayvancılık yöntemidir. Fransız mutfağı'na ait çeşitli yemeklerin (magret,ördek konfi ve foie gras) hazırlanmasında bu yöntem ile beslenmiş hayvanların etleri kullanılır.
Nazogastrik aspirasyon (emme), mide içeriğinin tüp yoluyla boşaltılması işlemidir. Nazogastrik aspirasyon esas olarak gastrointestinal obstrüksiyonu olan hastalarda gastrointestinal sekresyonları ve yutulan havayı çıkarmak için kullanılır.
1. tıp. Bir organı su vererek yıkama, yıkayıp temizleme.
Nazogastrik sonda (NGS), erken postope- ratif dönemde mide içeriğini boşaltmak, bilin- ci kapalı hastada aspirasyonu önlemek ve beslenmeyi sağlamak gibi amaçlarla kullanılır.
Mide yıkaması, midenin içerisinin boşatılması veya yıkanması için ağız yoluyla veya burundan mideye özel bir katater takarak yıkama işlemidir. Bu işlemin diğer bir adı mide levajıdır. Yenidoğan veya yetişkinlerde rahatlıkla yapılabilir.
Nörolojik hastalıklardan yemek borusundaki darlığa kadar birçok sebeple gelişen yutamama refleksine çare olarak PEG takılması uygulanır. Yutma refleksinin kısa dönemde düzelmesi bekleniyor ise hastalara burundan mideye esnek bir boru iletilir ve 4 haftaya kadar beslenme devam ettirilebilir.
Beslenme sırasında nazogastrik sonda yerinde olmazsa verilen gıdalar akciğere kaçabilr. Bu durum hastada akciğer enfeksiyonlarından ölüme kadar gidebilecek kötü sonuçlara neden olabilir.
Doz: Çocuk ve yetişkinlerde ortalama 1 g/kg tek doz verilir. NG veya oral içirilerek. verilir. ** Yinelenen dozda aktif kömür 0,25-0,5g/kg (en çok 50gr/saat) 2-6 saatte bir uygulanır. ** Birçok toksin ve maddeyi bağlayarak sindirim kanalından emilimini önler.
Kullanılacak maddenin tadı ve kokusu kötü ise tüketim miktarı azalacaktır. Bu durumda tercih edilmesi gereken gavaj yöntemi, deney hayvanlarına verilecek olan maddenin uygun bir plastik sonda ile doğrudan mideye verilmesi işlemidir. Bu işlem anestezi verilmeden de yakabilir.
Sonda takma işlemi hastalarda hafif ağrılı olabilir, bu nedenle hastanın ağrıyı hissetmemesi için başlamadan önce soğutucu jel kullanılabilir. Mesaneye sonda takma işlemi yaklaşık 10 dk sürmektedir.
Nazogastrik sonda (beslenme sondası) burundan mideye doğru yavaş yavaş ilerletilir. Hasta sondanın ilerlemesi sırasında huzursuzlanabilir. Hekim veya hemşire yavaş hareketlerle nazogastrik sondanın mideye kadar ulaşmasını sağlar. Hasta işlem sırasında durulmasını istiyor ise el hareketleri ile işaret edebilir.
Psikolojik açıdan hazır olduğunda PEG yapılır. Nazogastrik tüp (uygun tip kullanılır ise) 6-8 hafta kalabilir. Daha uzun süreli beslenme desteği gerekiyor ise PEG öneriliyor.
Nazogastrik tüp uygulaması sık kullanılan bir uygulamadır ve plastik veya silikon bir kateterin burun deliğinden sokulup yutak ve özefagustan geçirilerek mide içerisine yerleştirmesi işlemidir. Nazogastrik entübasyon hemşire, ebe ve hekimin sorumluluğunda olan bir uygulamadır.
Hava yolları genişleten ilaçlar ve serum ile hava yolları yıkanır ki buna akciğer lavajı diyoruz. Anestezi aygıtı yardımı ile hava yolları içine pozitif oksijenli hava vererek hava yolları ve kapalı hava kesecekleri açılır ve daha fazla oksijenin kan dolaşımına katkısı sağlanır.
Giriş: Bronkoalveolar lavaj (BAL) rutin fleksibl fiberoptik bronkoskopi (FOB) işleminin bir parçası olan çeşitli akciğer hastalıklarının etyopatolojilerinin aydınlatılması, tanısının konulması ve tedavisinin kolaylaştırılması amacıyla uygulanan yöntemdir.
Bronkoskopik lavaj nedir? Hava yollarına verilen steril tuzlu su bronkoskoptan geçirilerek ve ardından bu sıvı emilerek hava yollarında bulunan hücreler örneklenebilmektedir. Bu işlem bronş yıkama (bronş lavaj) olarak da bilinir. Bronş lavaj sıvısı örnekleri daha sonra laboratuvarda incelenir.
Sonda uygulaması, bazı hastalıkların tedavileri süresince uygulanan, uzman hekim veya hemşire tarafından mesaneye yapılan tıbbi bir müdahaledir. Hastanın hastanedeki tedavi sürecinde sonda takma/çıkartma işlemlerini hemşireler uygular.
Herhangi bir tıbbi nedenden dolayı doğal yollar yardımıyla boşaltılamayan mesaneyi, boşaltmak için kullanılan ürünlerdir. Kateterler ince, yumuşak ve oluklu bir tasarıma sahiplerdir. Bu materyaller üretradan geçerek mesaneye ulaşırlar.
Durum Değerlendirmesi: Nazogastrik dekompresyon (NGD), karın ameliyatları sonrası hastayı postoperatif ileusun yolaçabileceği komplikasyonlardan koruma amaçlı olarak cerrahlar tarafından yaygın olarak uygulanmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri