Düzgün çiçek açmaya devam etmesi ve odunlaşmaması için budanması gereklidir. En iyi sonuçları elde etmek için, lavantaları bir kez ilkbaharda ve bir kez yaz sonunda olmak üzere yılda iki kez budamanız gereklidir. Lavantalarınıza iyi bakarsanız, 5 yıla kadar yaşayabilirler. Ipucu!
Yaşlandıkça alt dalları odunlaşır ; özellikle düzenli bir şekilde budanmazsa odunlaşma oluşur. Böyle bir durumda, yerine yeni bir bitki dikmek daha iyidir çünkü sert budama genelde iyi sonuç vermez ; odunlaşmış dallardan nadiren taze dal çıkar.
Budama: Lavanta, dikim yılında dahi çiçeklenmektedir. Ancak bu durum bitki büyümesi ve toprak üstü kısmının Page 2 şekillenmesinde olumsuz etki etmektedir. Bu amaçla 1. Yıl Haziran, Temmuz, Ağustos aylarında birkaç defa çiçek sürgünlerinin budaması yapılır.
50 ila 100 lavanta sapını bir demet halinde toplayın. Yumruğunuza rahatça sığacak kadar sapı veya yaklaşık 50 ila 100 sapı toplamak için ellerinizi kullanın. Saplar oldukça dayanıklıdır, bu nedenle çalının her yerinden koparma endişesi duymadan toplayabilirsiniz. Lavantayı odunsu büyümenin 5,1 cm üzerinde kesin.
Lavantaların çiçek açması için sulama düzeni çok önemlidir. Düzenli ve yeteri kadar sulama yapılan lavantalarda verim ve çiçek açma oranı 3-4 kat daha fazla olmaktadır. Her sene bahar dönemlerinde çiçek açması adına gübre verilebilir. Buna ek olarak sıvı vitaminlerle takviye yapılabilir.
İlgili 23 soru bulundu
En iyi sonuçları elde etmek için, lavantaları bir kez ilkbaharda ve bir kez yaz sonunda olmak üzere yılda iki kez budamanız gereklidir. Lavantalarınıza iyi bakarsanız, 5 yıla kadar yaşayabilirler. Ipucu! Evinizi lavantanın harika kokusu ile doldurmak için budanan dalları bir vazoya koyun.
Sıcak yaz aylarında, haftada 1-2 kez sulamanız yeterli olacaktır. Sulamak için toprağının hafif derece kurumasını beklemelisiniz. Kış aylarında ise sulama sıklığını bir miktar daha azaltabilirsiniz. Sularken dikkat etmeniz gereken noktalardan biri ise, yapraklarını ve çiçeklerini ıslatmamanız gerektiğidir.
Lavanta hava şartları bakımından hem soğuklara çok dayanıklı hem de sıcağı seven bir bitki olduğundan, kışları soğuk geçen bölgelerde, uyku halindeyken -25ºC ye kadar dayanabilir. Bitki uyandıktan sonra oluşan genç sürgünler ise, -5ºC nin altında kuruyabilir.
Lavanta 10-30 derece hava sıcaklığında yetiştirilebilir. Lavanta güneş ışığını çok sevdiği için, günde 4-5 saat güneş ışığı alan bir yerde bekletilmelidir. Kış aylarında ise soğuk ve rüzgar almayan, gölge bir yerde bekletilmesi uygundur. Lavantanın toprağı nemli olduğu sürece susuzluğa dayanıklıdır.
Bitkileri budayın ve ölü yaprakları temizleyin
Yılın herhangi bir zamanında budama yapabilirsiniz ancak sonbahar, büyüme yazından sonra budama için en uygun zamandır. Ev bitkilerini budamanın ana nedenleri, daha iyi görünmelerini sağlamak ve fazla büyümelerini önlemektir.
kadar boylanabilen, yarı çalımsı, çok yıllık bir bitkidir. Ekonomik ömrü 15 yıldır. Lavanta bitkisinin kullanılan kısmı çiçekleridir. Bitkinin çiçek ve çiçek saplarından elde edilen uçucu yağı, dünyada en fazla ticareti yapılan 15 uçucu yağdan birisidir.
Bir lavanta dalının 10-15 cm'lik bir bölümünü kesin ve alt yapraklarını çıkarın. Daha sonra, kesimi bir köklendirme hormonuna batırın ve iyi drenajı olan bir toprağa yerleştirin. Bitkiyi nemli tutun ve doğrudan güneş ışığından kaçının. Birkaç hafta içinde yeni kökler oluşacaktır.
Pek çok kişi lavanta dalından tutar mı diye merak etmektedir. Lavanta çiçeği oldukça basit bir şekilde çoğaltılabilen çiçek çeşitlerinden biridir. Dallarını budayarak bir saksıya ekildiğinde kısa süre içerisinde çiçek verebilir.
Havalı toprakları sever. Bu yüzden saksı veya fark etmeksizin fidesini havalandırılmış toprağa ekin. Mineral bakımından zengin bir toprak karışımı idealdir. Soğuk havalardan hoşlanmayan lavanta bitkisi için sıcak veya ılıman ortamlar uygundur.
Bölgemizde gerek araştırma çalışmaları ve gerekse çiftçi koşullarında damla sulama yönteminin uygulandığı lavanta bitkisi üzerine yapılan çalışmalarda yaygın olarak haftada bir sulama yapılmaktadır.
Lavanta ne zaman çiçek açar
Kasım ve mart ayları arasında ekimi yapılan lavanta Temmuz ve Ağustos aylarında çiçek açar.
Lavanta iklim olarak karasal iklime yatkındır. Yazları sıcak ve kurak, kışları yağışlı geçen her yerde yetişebilir. Bir diğer deyişle buğdayın yetiştiği her yerde lavantayı yetiştirmek mümkündür. Lavanta ekim sonrasında 1 kere can suyu ister.
Lavanta dallarını budayarak ekmek, daha kolay sonuç almanızı sağlar. Bunun için 3 – 5 adet arası yaprak düğümü bulunan dallar kesilerek kök salması için toprağa ekilir ve yetiştirme işlemine başlanır. 3 - 6 hafta arası süren kök salma işlemi, eşsiz görüntüye sahip yepyeni bir lavanta çiçeğiyle sonuçlanır.
Temmuz ayı geldiğinde çiçeklerini göstermeye başlayan lavanta, bu ay içinde en iyi şekilde toplanabilir. Çiçekleri bir bez üzerine sererek gölge ortamda kurutabilirsiniz.
Lavantanın toprakta bolca kireç ve organik madde bulunmasına yönelik ihtiyacını takviye gübrelerle tamamlamak verimli bir yetişme süreci için oldukça önemlidir. Bu nedenle lavanta ekilen bölgenin 2-3 yılda bir ahır veya kompost gübreleme ile gübrelenmesi gerekmektedir.
Aydınlık ortamlara hemen uyum sağlayan bu bitkiler, güneş alan yerlerde yetişmelidir. Bu doğrultuda lavantalar karanlığı sevmezler. Akdeniz ikliminde yetişebilen bu bitkiler, soğuk ortamlarda uyku moduna girer ve canlılığını korur. Lavanta çiçeği çok nemli toprakları sevmez ve uzun süre kuru kalabilir.
Saksıda lavanta yetiştirmek için kalıcı yer olarak ılık ve güneş alan yerleri seçmeniz önemlidir. Drenajı iyi bir kap kullanmanız gerekir. Bitkiyi düzenli olarak durgun suyla sulamalısınız, özellikle yeşil bölgelerinin de su alması önemlidir.
Lavanta, ölümsüz aşk ve sadakatin bir sembolüdür. Ortaçağ'da epilepsi ve migren ataklarını tedavi etmek için kullanılan lavantanın çiçekleri, yaprakları ve uçucu yağı doğal ilaç olarak kullanılır. 40'tan fazla çeşidi olan lavantanın tarihi 2.500 yıl öncesine dayanan Akdeniz, Orta Doğu ve Hindistan'a özgüdür.
Sinüzite ve migrene iyi gelmektedir. Sakinleştirici ve dinlendirici etkisi olduğundan dolayı depresyon gibi ruhsal sıkıntılara iyi gelmektedir. Lavanta yağı cilt ve saç bakımlarında da oldukça kullanılan bir bitkidir. Çay olarak kullanıldığında idrar sökücü ve ödem atma gibi problemlere iyi gelmektedir.
Dünya genelinde, bilinen, çoğu Akdeniz orijinli olan 39 kadar lavanta türü bulunmaktadır. Dünyada ticari değeri yüksek olan üç önemli lavanta türü vardır. Bunlar, lavander (Lavandula angustifolia Mill. = L. officinalis L. = L. vera ), lavandin (Lavandula intermedia Emeric ex Loisel.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri