Lavantayı kurutabilmek için, karanlık bir oda bulun. Lavantayı gölge ve karanlık bir alanda yavaşça kurutmak, rengini korumanın en iyi yoludur. Kuru ve karanlık yere lavanta demetini baş aşağı asın. Lavantayı bu şekilde 2-4 hafta arası kurutmaya bırakın.
Lavanta tütsüsünü bir çakmak veya kibrit yardımıyla ucundan yakın. Yakma işleminde tütsünün alev almamasına dikkat etmelisiniz. Tütsünün 1-2 dakika boyunca yanmasını bekledikten sonra ucunu üfleyerek ya da tütsülüğe bastırarak söndürebilirsiniz.
Lavanta bitkisinden; lavanta çayı, lavanta yağı, lavanta tentürü, lavanta kolonyası, lavanta sabunu ve şampuanı üretiliyor. Ayrıca içeriğindeki lavanta esansının zenginliğiyle parfümeri endüstrisinde ham madde olarak kullanılıyor.
Dr. Lavender lavanta kesesi 22 gr kurutulmuş lavanta çiçeği dolap içi kurutulmuş lavanta kokusu %100 doğal lavanta (lavandula angustifolia) çiçeği ihtiva eder, hoş kokulu ve sağlıklıdır.
Kaynamış suya bir şeker kaşığı taze lavanta ekleyerek altını kapatın. Üzerine uygun bir şekilde kapatarak demlenmesi için bırakın. Ortalama demlenme süresi taze lavanta çayı için 5-6 dakika arasıdır. Sonrasında süzerek ılık şekilde tüketebilirsiniz.
İlgili 38 soru bulundu
Lavantanın sakinleştirici ve ferah etkisi tüm evinizi sarsın, gece uykularınız rüyalara bulansın! Su dolu bir kabın içine biraz karbonat ekleyin ve karıştırın. Üzerine birkaç damla lavanta yağı damlatın ve tekrar karıştırın. Karışımı bir şişeye koyup güzelce çalkalayın ve ev yapımı lavanta kokunuza merhaba deyin!
Yapılışı: Yapılış aşamaları diğer toniklerden birazcık farklı. 1 tatlı kaşığı kuru lavantayı 1 su bardağı kaynamış suda demleyin. Soğuduğunda 8-10 damla lavanta yağı ve 5 damla limon yağı ekleyin. Toniğiniz hazır.
Lavanta kürünün kurumuş olan yaprakları hoş kokusu ile odalarda kalorifer ve sobaların üzerine konularak da temiz oksijenin sağlanması için kullanılabilir. Özellikle hoş kokusu rahatlatıcı bir etkiye sahiptir.
İnsanların özellikle hoş kokusu ile tercih ettiği bu çiçek türlerinin böcekleri kokuları nedeniyle uzaklaştırması oldukça garip. Fakat lavanta da aynı diğer çiçek türleri gibi böcek türlerinin düşmanıdır. Kıyafetleri hoş koku yayan lavantalar aynı zamanda güveleri de uzaklaştırmaktadır.
Sakinleştirici özelliği olduğu ifade edilir. Hoş kokusu ile canlandırıcı aromasının zihinsel yorgunluğa iyi gelebileceği, dinginlik sağladığı bilinir. Ağrıları gidermeye yardımcı olabileceği dile getirilir. Lavanta yağı faydaları ile cilt sorunlarına da iyi gelir.
Bir fincan veya çaydanlık içerisine 1 çay kaşığı kuru lavanta çiçeği ekleyin veya lavanta çay poşetini içine atın. Kaynar suyu lavanta üzerine dökün. Lavanta çayını demlemek için üzerini bir kapakla kapatın ve 5-10 dakika kadar demlemeye bırakın. Demleme süresi ne kadar uzun olursa çayın aroması o kadar yoğun olur.
Tencereye bir litre su ekleyerek içine de bir tutam lavanta çiçeğini koyabilirsiniz. Tencerenin kapağını kapatarak suyu kaynamaya bırakmalısınız. Bir süre sonra su iyice kaynamaya duracaktır. Daha sonra bir müddet kaynayan suyun altını kapatın fakat kapağını hemen açmayın.
Mineral bakımından zengin bir toprak karışımı idealdir. Soğuk havalardan hoşlanmayan lavanta bitkisi için sıcak veya ılıman ortamlar uygundur. Büyük saksılar daha iyi yetişmesini sağlar. Evde yetişen lavantalar cam önlerinde can bulurlar.
Lavantayı kurutabilmek için, karanlık bir oda bulun. Lavantayı gölge ve karanlık bir alanda yavaşça kurutmak, rengini korumanın en iyi yoludur. Kuru ve karanlık yere lavanta demetini baş aşağı asın. Lavantayı bu şekilde 2-4 hafta arası kurutmaya bırakın.
Lavanta çayı ise lavanta bitkisinin çiçeklerinin demlenmesiyle elde edilen ve hoş kokusuyla bilinen doğal bir bitki çayıdır. Lavanta çiçeklerinin kurutulması ve kaynatılması ile hazırlanır ve yaygın olarak rahatlama, stres azaltma ve uyku kalitesini artırma gibi faydaları nedeniyle tüketilir.
Bir demet lavanta evin içinde bekletildiğinde kişinin enerjisinin yükselmesini sağlar ve uyku, kaygı problemlerine iyi gelmesinin yanında enerjinin yükselmesine yardımcı olur. Lavanta kokusu baş ağrısını hafifletir ve psikolojik olarak rahatlatır.
Kediler ve Lavanta: Sevmedikleri Bir Çiçek Kokusu
Kediler lavanta kokusundan hoşlanmazlar. İnsanlar için rahatlatıcı etkisi olan lavanta, kedilerin sevmediği kokular arasında yer alır. Lavanta aynı zamanda kediler için zehirlidir.
Lavanta, ölümsüz aşk ve sadakatin bir sembolüdür. Ortaçağ'da epilepsi ve migren ataklarını tedavi etmek için kullanılan lavantanın çiçekleri, yaprakları ve uçucu yağı doğal ilaç olarak kullanılır. 40'tan fazla çeşidi olan lavantanın tarihi 2.500 yıl öncesine dayanan Akdeniz, Orta Doğu ve Hindistan'a özgüdür.
Piyasadaki kurutulmuş lavantalara göre dökülme yapmaz dense yeri vardır. Taşıma sırasında ve darbe alınca az miktarda dökülme yapabilir. Kendi halinde durduğu yerde dökülme yapmaz. Not: Ürünler Lavanta bahçelerinde el ile hasat yapılarak demetlenmiş sonrasında şoklama işlemi uygulanmıştır.
Lavantayı çay gibi demleyerek suyundan cildinize tonik yapabilirsiniz. Lavanta hem cildi temizler, hem de sivilceleri azaltır. Lavantayı manikürde de kullanbilirsiniz. Çay gibi demledikten sonra lavantanın suyu tırnak etlerini yumuşatması için kullanılabilir.
Enfeksiyon ve hastalıklara karşı vücudunuzu korumak için lavanta kürünü uygulamanız önerilmektedir. Lavanta kürünü karaciğer ve bağırsak hastalıkları durumunda değerlendirebilirsiniz. Lavanta kürü İbrahim Saraçoğlu tarafından karaciğer hastalıklarına karı tavsiye edilmektedir.
Cildinizi canlandırır, astrenjan etkisi ile iyi bir toniktir. Taze ve hoş kokusu ile duş sonrası body mist olarak kullanılabilir. Yaz aylarında güneş sonrası hem yüzünüze hem de tüm vücudunuza; serinlemek, rahatlamak ve nemlendirmek için kullanabilirsiniz.
Çünkü lavanta suyunun saç rengi üzerindeki etkisi değişkendir. Sarı ve açık tonlardaki saç renklerini bir ton açtığı görülmüştür. Ancak doğal siyah ve siyah boyalı saçların rengini açma konusunda başarılı sonuçlar görülmemiştir.
“Lavanta saça nasıl uygulanır?” sorusunun yanıtı oldukça basittir. Her duşun ya da saç yıkamanın ardından saçlarınız nemliyken kafa derisine lavanta suyunu yedirebilirsiniz. Söz konusu ürünün sahip olduğu kokunun sakinleştirici ve dinlendirici etkisi sayesinde saçlarınız yumuşacık olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri