Lavanta dikildiği ilk sene suya çok fazla ihtiyaç duyar. Bu dönemde sık sık sulanması gerekir.
Çok fazla bir sulama ihtiyacı olmadığından dikilecek arazinin mutlaka sulu olmasına gerek yoktur. Ancak her bitkinin olduğu gibi, lavantanın da yeterli ve doğru miktardaki sulama ile gelişimi daha iyi ve hızlı olmaktadır.
Lavanta suyunu elde edebilmek için öncelikle lavanta bitkisini satın almak gerekir. Lavanta bitkisi çiçeğe benzeyen şekilde ve mor renkte olmaktadır. Birçok kozmetik marketlerinde ve aktarlarda lavanta satılmaktadır. Tencereye bir litre su ekleyerek içine de bir tutam lavanta çiçeğini koyabilirsiniz.
Sıcak yaz aylarında, haftada 1-2 kez sulamanız yeterli olacaktır. Sulamak için toprağının hafif derece kurumasını beklemelisiniz. Kış aylarında ise sulama sıklığını bir miktar daha azaltabilirsiniz. Sularken dikkat etmeniz gereken noktalardan biri ise, yapraklarını ve çiçeklerini ıslatmamanız gerektiğidir.
Su bilindiği gibi insan da dahil her canlının hayatına devam edebilmesi için gerekli olan en temel besin kaynaklarından biridir. Lavanta çiçeği de sıcaklığı ve suyu çok seven bir bitkidir. Sulama işlemi lavanta çiçeklerinin uzamasını ve yaprak güzelliğini direkt olarak etkiler.
İlgili 19 soru bulundu
Mineral bakımından zengin bir toprak karışımı idealdir. Soğuk havalardan hoşlanmayan lavanta bitkisi için sıcak veya ılıman ortamlar uygundur. Büyük saksılar daha iyi yetişmesini sağlar. Evde yetişen lavantalar cam önlerinde can bulurlar.
Su istemeyen ve kuraklığa karşı oldukça iyi bir direnç gösteren Step Lavantası, Lavanta bitkisinin ailesindendir. Gri yaprakları ve mavi çiçekleri ile ortama muhteşem bir koku yayan Step Lavantası, ülkemizin seralarında yetiştirilmektedir. Kesinlikle bahçenize dikmeniz gereken ve bakımı oldukça kolay olan bir bitkidir.
Lavanta 10-30 derece hava sıcaklığında yetiştirilebilir. Lavanta güneş ışığını çok sevdiği için, günde 4-5 saat güneş ışığı alan bir yerde bekletilmelidir. Kış aylarında ise soğuk ve rüzgar almayan, gölge bir yerde bekletilmesi uygundur. Lavantanın toprağı nemli olduğu sürece susuzluğa dayanıklıdır.
Lavanta nerelerde yetiştirilir
Kıraç toprak diyebileceğimiz susuz tarımın yapılabileceği her yerde yetişir. Ya da buğdayın yetiştiği yerlerde yetişir. Yazın su istemez, yüksek sıcaklara ve soğuklara dayanıklıdır.
Lavantanın bakımı kolay olması, birçok kişinin evde lavanta yetiştirmesinin nedenidir. Sulama sorunu yaşamayan lavanta, siz ne zaman isterseniz o zaman suyu alabilir. Çok nemli toprağı sevmez ve uzun süre kuru kalabilir.
Lavanta tıbbi aromatik bitkiler arasında yer aldığı için kolay ulaşılabilir olması tercih edilir. Bu nedenle ev içinde de özenli bakım ve sulamayla yetiştirilebilir.
Bakımı oldukça kolay olan lavantaların uzunluğu ortalama bir metre kadar olabilmektedir. Suyu çok seven lavantalar güneş ışığına da bolca ihtiyaç duyarlar. Sıcak ortamları seven lavanta, doğru ortam koşulları sağlandığı takdirde Haziran ve Ağustos aylarında çiçek açarlar.
Bölgemizde gerek araştırma çalışmaları ve gerekse çiftçi koşullarında damla sulama yönteminin uygulandığı lavanta bitkisi üzerine yapılan çalışmalarda yaygın olarak haftada bir sulama yapılmaktadır.
kadar boylanabilen, yarı çalımsı, çok yıllık bir bitkidir. Ekonomik ömrü 15 yıldır. Lavanta bitkisinin kullanılan kısmı çiçekleridir. Bitkinin çiçek ve çiçek saplarından elde edilen uçucu yağı, dünyada en fazla ticareti yapılan 15 uçucu yağdan birisidir.
Lavantanın çiçeklendiği dönem haziran ile ağustos ayları arasındadır.
Aşırı veya az sulama, sarı yaprakların iki yaygın nedenidir. Bitkiniz su altındaysa, sonunda nemi korumak için umutsuz bir çabayla yapraklarının bir kısmını feda edecektir. Öte yandan, çok fazla su sık sık bitkinizin köklerini öldürür çünkü su dolu toprakta nefes alamazlar.
Lavanta soğuklara fazla dayanıklı değildir. Ancak Orta Avrupa koşullarında kışı geçirecek kadar soğuğa dayanıklı bazı türleri vardır.
İklim: Lavanta, sıcağı seven ve önemli miktarda sıcaklığa ihtiyaç duyan bir bitkidir. -26 °C'ye kadar dayanmaktadır. İlkbaharda günlük ortalama sıcaklar 7-8 °C üzerinde olduğunda yeni yapraklar ve sürgünler gelişir.
Saksı seçerken kilden yapılmış ve drenaj deliklerine sahip olan saksılar toprağın daha fazla hava almasını sağlayacağı için daha uygundur. Genel olarak toprak ve hava koşullarına karşı geniş bir toleransa sahip olan lavanta için en ideal toprak kuru olan ve kireç bakımından zengin değerlere sahip topraklardır.
Aydınlık ortamlara hemen uyum sağlayan bu bitkiler, güneş alan yerlerde yetişmelidir. Bu doğrultuda lavantalar karanlığı sevmezler. Akdeniz ikliminde yetişebilen bu bitkiler, soğuk ortamlarda uyku moduna girer ve canlılığını korur. Lavanta çiçeği çok nemli toprakları sevmez ve uzun süre kuru kalabilir.
Lavanta tohumu, lavantanın hasat sonunda bir kısmının tohuma bırakılması ile olur. Bu tohuma bırakılan lavantalar en iyi şekilde kurutulur. Böylece lavanta tohumu bir sonraki ekim dönemine kadar hazır olmuş olur.
Lavanta, diğer muadillerine göre ekimi, bakımı kolay, ve tek dikim ile 25 sene aynı fideden hasat yapabileceğiniz bir bitkidir.
Çoğu çiftçi yaz aylarında, sıcak ve yağışsız bölgelerde 3-4 defa sulama yapmaktadır. Damlama sulama uygularlar ve bitkiler haftada bir kez, özellikle de hasattan 1-2 ay önce (ABD'de Haziran-Temmuz), 20 dakika boyunca sulanır. Çoğu lavanta yetiştiricisi sadece kök bölgesine damlama sistemi ile sulama yapar.
Gelincik, ezan çiçeği, kasımpatı, çan çiçeği, ekinezya çiçeği uzun ömürlü bitkiler arasında yer alır. Hiç solmayan çiçek hangisi? Ölmez otu, hiç solmayan çiçek olarak bilinir. Koparıldıktan sonra bile çiçeklerini dökmeyen bu bitki, her zaman capcanlı durur.
Pek çok kişi lavanta dalından tutar mı diye merak etmektedir. Lavanta çiçeği oldukça basit bir şekilde çoğaltılabilen çiçek çeşitlerinden biridir. Dallarını budayarak bir saksıya ekildiğinde kısa süre içerisinde çiçek verebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri