Deniz ikliminin hüküm sürdüğü bölgelerde yetiştirmek daha kolaydır; bunun yanı sıra kuraklığa da dayanıklı bir bitkidir. Lavanta tıbbi aromatik bitkiler arasında yer aldığı için kolay ulaşılabilir olması tercih edilir. Bu nedenle ev içinde de özenli bakım ve sulamayla yetiştirilebilir.
Lavanta, diğer muadillerine göre ekimi, bakımı kolay, ve tek dikim ile 25 sene aynı fideden hasat yapabileceğiniz bir bitkidir. Sevtapolis angustifolia lavanta yetiştirerek para kazanmaya hemen başlayabilirsiniz.
1 dönüm lavanta tarlası ilk yılında ürün vermez. 2. senesinde 1 dönümünde ortalama 3 litre, 3. senesinde dönüme 10 litre yağ verir. Kısaca hesap edecek olursak, 3. yıl sonunda, 20 dönüm lavanta eken girişimci 260 litre yağa sahip olur. Bugunkü fiyatlardan 520 bin lira getiri elde edecektir.
Son yıllarda lavanta tomurcuğu ve lavanta yağına olan ilgi nede- niyle birçok üretici tarafından tercih sebebi haline gelmiştir. Bir lavanta tarlasında tesis yılında ürün alınmazken, yaklaşık 12-15 yıl ekonomik verim alınabilir, bu yıllar- dan sonra yaşlanan bahçeler sökülerek yeniden te- sis edilebilir.
Lavantanın bakımı kolay olması, birçok kişinin evde lavanta yetiştirmesinin nedenidir. Sulama sorunu yaşamayan lavanta, siz ne zaman isterseniz o zaman suyu alabilir. Çok nemli toprağı sevmez ve uzun süre kuru kalabilir.
İlgili 33 soru bulundu
Lavanta hava şartları bakımından hem soğuklara çok dayanıklı hem de sıcağı seven bir bitki olduğundan, kışları soğuk geçen bölgelerde, uyku halindeyken -25ºC ye kadar dayanabilir. Bitki uyandıktan sonra oluşan genç sürgünler ise, -5ºC nin altında kuruyabilir.
Mineral bakımından zengin bir toprak karışımı idealdir. Soğuk havalardan hoşlanmayan lavanta bitkisi için sıcak veya ılıman ortamlar uygundur. Büyük saksılar daha iyi yetişmesini sağlar. Evde yetişen lavantalar cam önlerinde can bulurlar.
1 dönümden 500 kg'a kadar Lavanta hasat edilebiliyor. 500 kg Lavantadan minimum 15 kg yağ ayriştirilabiliyor. 1 kg kaliteli Lavanta yağı 90-95 dolara alıcı buluyor. Parfum firmaları, büyük tonajlı, sürdürülebilir üretim yapan çiftçilere alım garantisi veriyor.
ORKÖY desteklemeleri ile “Lavanta Yetiştiriciliği Projesi” kapsamında 2020 yılında 417 bin TL destek verilmiştir. 2021 yılında ise 710 bin TL destek verilmesi planlanmaktadır.
İklim ve Toprak İsteği: Lavanta, toprak istekleri yönünden seçici olmayan bir bitkidir. Kireç miktarı bakımından zengin, süzek ve pH'sı 5.8-8.3 olan, kuru ve kalkerli topraklarda çok iyi gelişme göstermektedir. Kurağa, sıcağa ve soğuğa oldukça dayanıklıdır.
2021 yılında sevtapolis angustifolia lavanta yağı yapılan analizler sonucunda kilosu 600 ile 900TL arasında alıcı buldu. Bu durumda elinize 18,600TL ile 27,900TL arasında meblağ geçecektir. Lavanta ekmek evet karlı, ancak sabun, kolonya yaparak daha fazla gelir elde etmeniz mümkündür.
Girişimcilerin para kazanmanın yollarından ilki lavanta fidesini satmaktır. Lavanta, ülkemizde seralarda yetiştirilmektedir. Sera sahipleri ile anlaşarak farklı türlerdeki lavantaları alarak ticaretini yapabilirsiniz. Toptan lavanta ticaretini düzgün yaparsanız bundan gelir elde edebilirsiniz.
Unutmayın ki 1 hektar = 10.000 metrekare ve 1 ton = 1000 kilodur. Ortalama uçucu yağ verimi, lavanta kurusunun % 1,2'sine yakındır. Sonuç olarak, hektar başına ortalama 14 kg esansiyel yağ verimi elde etmeyi bekleyebilirsiniz.
Bölgemizde gerek araştırma çalışmaları ve gerekse çiftçi koşullarında damla sulama yönteminin uygulandığı lavanta bitkisi üzerine yapılan çalışmalarda yaygın olarak haftada bir sulama yapılmaktadır.
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından lavanta yetiştiriciliği yapan kişilere 2020 yılında ORKÖY kapsamında 417 bin TL destek verilmiştir. 2021 yılında ise bu 710 bin TL'ye çıkarılmıştır. Lavanta yetiştiriciliğinde maliyet hesap edildiğinde dönüm başına yılda 3 bin TL kazanç elde etmek mümkündür.
1 dekara yaklaşık olarak 2 bin civarında fide dikimi yapılmaktadır. Dikim aralığı 30×140 cm olmalıdır. Lavanta fidelerinin 1 yaşlı olarak sonbaharda, Kasım-Aralık aylarında dikimi önerilir.
1 dönüm tarla ilk sene 1 litre yağ verir
4. yılda elinizde 31 litre yağ bulunacaktır. 2021 yılında sevtapolis angustifolia lavanta yağı yapılan analizler sonucunda kilosu 600 ile 900TL arasında alıcı buldu. Bu durumda elinize 18,600TL ile 27,900TL arasında meblağ geçecektir.
Genç arıcılar, lavanta bahçesi yaparak, bu eşsiz balı tercih etmektedir. Ülkemizde sadece lavantanın balından gelir elde edilse, bu yeterli olacaktır. 1 dönüme 2 kovan konur ve ortalama 20 kilo bal vermektedir.
Lavanta tohumu ekmek için bir yılda 2 önemli zaman dilimi vardır. Bunlardan biri ilkbahar aylarından biri olan Mayıs, diğeri de sonbahar ayarından biri olan Kasımdır. Bu iki ayda da lavanta ekimi gerçekleştirilebilir.
Bu yıl itibarıyla çiftçiler, 1 kilogram yaş lavantayı 1,5-2 liraya satışa sunarken, kurutulmuş lavantanın 1 kilogramı 10-15 lira arasında değişen fiyatlardan satılıyor. Bir dönüm lavanta bahçesinden 800 ile bin 100 lira arası kazanç elde edilebiliyor.
Lavanta Kokulu Köy
Kuyucak Köyü'nde 5000 dekarda yetiştirilen lavanta sıcaklık, yağış gibi mevsimsel durumlar etki etse de Temmuz ayının başında açmaya başlar. Hasat işleri ise Temmuz ayının sonundan Ağustos ayının ortalarına kadar devam eder.
İlk yıl %30, ikinci yıl %70, üçüncü yıl ise %100 verim alınabiliyor. 100 kilogram lavanta çiçeğinden ortalama 2 litre yağ elde ediliyor.
Sıcak yaz aylarında, haftada 1-2 kez sulamanız yeterli olacaktır. Sulamak için toprağının hafif derece kurumasını beklemelisiniz. Kış aylarında ise sulama sıklığını bir miktar daha azaltabilirsiniz. Sularken dikkat etmeniz gereken noktalardan biri ise, yapraklarını ve çiçeklerini ıslatmamanız gerektiğidir.
Lavanta çiçeği kaç günde bir sulanır, sorusunun cevabına gelirsek, lavanta çiçeği ilk ekildiği süreçte haftada en az 3 – 4 kere sulanması gereken bir çiçektir. Lavanta çiçeğini sulayacağınız suyu sulama işlemi gerçekleşmeden önce bir odada bekletmenizde fayda vardır.
Lavanta tüm toprak çeşitlerinde yetişebilir. Toprağın kuru, hafif ve kireç açısından zengin olması, verimlilik sağlaması açısından tercih edilir. Deniz ikliminin hüküm sürdüğü bölgelerde yetiştirmek daha kolaydır; bunun yanı sıra kuraklığa da dayanıklı bir bitkidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri