Rize'nin en meşhur yemekleri arasında; Laz böreği, karalahana çorbası, Anzer balı, kuru fasulye, mısır ekmeği, karalahana sarması, sac kavurma, muhlama, hamsili pilav, sütlaç ve pide çeşitleri bulunmaktadır. Rize'de özellikle son zamanlarda açılan çok sayıda restoran bulunmaktadır.
Lale Lokantası yorumu. Tanım: 1973 yılında Rize'nin Çayeli ilçesinde mütevazi bir şekilde kuruldu. İlk günlerde mercimek çorbası ve kuru fasulye sunan Lale Lokantası'nın bugünlere gelmesinin en önemli nedenlerinden biri, bir tabak yemeğe bir sanat eseri özeniyle yaklaşan mesleki anlayışıdır.
İlgili 25 soru bulundu
Karadeniz bölge mutfağı içinde özel bir yere sahip olan Rize, kendine özgü malzemeleri ve pişirme teknikleriyle tanınır. Açma Makarna Tatlısı ise hem yapımındaki maharet hem de lezzeti ile kentin en ünlü lezzetlerinin başında gelir.
Rize Takip is at İslampaşa/Rize.
Kumkuat, Turunçgiller içinde küçük mücevher olarak adlandırılır. Kumkuat Çince`de altın portakal manasına gelir. Dünyada kabuğu ile beraber yenilen tek narenciye çeşididir. Evlerde, balkonlarda yetiştirilen belki de tek meyve ağacı kumkuatdır.
Rize'nin vazgeçilmez tatlısı 'Pepeçura'
Latince adı, Camelia Sinensis olan çayın anavatanının Yukarı Brimanya olduğu kabul edilir. Buradan da kuzey doğuya ve güney batıya yabanıl olarak yayıldığı düşünülmektedir. Günümüze gelinceye kadar çayın başlıca çeşitleri olan Assam ve Çin çaylarından çok sayıda melez oluşturulmuştur.
Yapılan araştırmalarda Karadeniz Bölgesinin en pahalı İlinin Rize olduğu ortaya çıkıyor. Özellikle giyim ve ayakkabıda en pahalı iller arasında yer alıyor. Bunun yanında konut, sebze ve meyve konusunda da pahalı iller arasında gösteriliyor.
Rize Kalesi, Ayder Kaplıcaları, Palovit Şelalesi, Şahin Tepesi, Tarihi Rize Çarşısı, Rize Müzesi, Ayder Yaylası, Elevit Yaylası, Sal Yaylası, Gito Yaylası, Kıble Dağı Cami, Anzer Yaylası ve Zilkale de mutlaka gezilmesi gereken yerler arasındadır.
Rize denildiğinde akla meşhur ahşap Rize evleri, Ayder Yaylası, kemençe, tulum, çay bardağı, fındık, yöresel kıyafetler, ahşap eşyalar ve hamsi gelmektedir.
Doğu Karadeniz Bölümünde kivi bah- çelerinin ve üretimin en fazla olduğu il Rize'dir. Rize'de 1990'dan sonra devlet teşvikiyle ilk kivi bahçeleri kurulmaya başlanmış- tır. 2014 yılında 3662 da alanda kivi tarımı yapılmakta olup, Rize bu alanda ülkemizde Yalova'dan sonra ikinci önemli il durumundadır.
Ayrıca bunların yanında taze mısır ekmeği, turşu kavurma, karalahana sarması, kavurma ve balık da Çamlıhemşin'in hatta Rize'nin popüler ve yöresel lezzetleri arasındadır.
Çay daha çok yağışın fazla olduğu bölgelerde yetiştirilmektedir. Ülkemizde ise yıl içerisinde yağışın fazla olduğu bölge Doğu Karadeniz Bölgesidir. Çay Doğu Karadeniz Bölgesinde en çok Rize'de yetiştirilmektedir. Rize çay üretimi konusunda birinci sırada yer alır.
İklim. Rize'de yazları serin, kışları ılıman ve her mevsimi yağışlı bir iklim görülür. Elli yıl boyunca yapılan rasat sonuçlarına göre Rize'nin yıllık sıcaklık ortalaması 14 oC'yi biraz geçer.
Rize çevresinde çok sayıda metalik cevherleşme sahasında Bakır, Kurşun, Çinko, Demir ve Manganez oluşumları belirlenmiştir. Endüstriyel hammaddeler bakımından da potansiyele sahip olan Rize ilinde kaolen, kil, mermer ve feldispat sahaları ortaya konulmuştur.
Kahvaltıda Rize'nin meşhur kavurmasından, muhlamasına, köy peynirlerinden, organik tereyağına, Anzer balından, pide çeşitlerine, köy ekmeğinden, ev yapımı reçellere ve meşhur Rize simidine kadar pek çok lezzet bulunuyor.
Hasır sepet, maket taka, kemençe, şimşir kaşık Rize'ye özgü eşyalardır. Atatürk Caddesi ve Cumhuriyet Caddesi, Rize'nin popüler alışveriş caddeleri arasındadır.
Tohumlarından alabilirsiniz elbette ama her yerde yetişmeyebilir. Rize'de Dağmaran, Şahin tepesi, Rize kalesi ve Ziraat çay bahçe sayılı oturabileceğiniz manzara tepeleridir. Ziraat çay bahçesi manzara olarak biraz daha az görünüme sahip olsa da çayın en iyisi burada içilir.
Tarım alanlarının %90'ını çay oluşturmaktadır. Fındık üretimi 3.079,7 ha alanda yapılmakta olup çaydan sonra ikinci ürün durumundadır. İlde narenciye ürünleri ve az miktarda sebze, turunçgiller, kivi (255,6 ha) ve diğer meyveler yetişmektedir.
Mandalina, çay, hayvancılık ve kivi üretimi yapılan Rize ilinin Pazar ilçesi, muhakkak görmeniz gereken eşsiz yerlere sahiptir ve buraya ulaşım şehrin her yerinden sağlanabilmektedir.
Çay tarımı 1940-1950 arasında yerleşmiş ve 1950'den sonra yaygınlaşmıştır. 40.000 hektarlık çay bahçelerinde ortalama 400.000 ton çay yetişir. Böylece çay tarımı Rize'nin esas tarım kolu olmuştur. Sebzecilik mühim bir yer tutmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri