Etnik bir terim olarak Laz kelimesi, ilk kez Plinius'un "Naturalis Historia" adlı eserinde, Latince olarak Lazi biçiminde (Yunancası Λαζοί (Lazi) ve Λαζαι (Laze)) olarak geçmektedir. "Lazlık", Prokopius'un da belirttiği gibi birden fazla Kolhis kabilesi tarafından zamanla benimsenmiş bir isim olmalıdır.
Laz TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim Güney Kafkasyalı bir halk veya bu halktan olan kimse.
"Laz" ortalama bir Türkiyeli için, en iyi ihtimalle Sinop'tan başlayarak -ki bunu Zonguldak'tan başlatanlar da vardır- Gürcistan sınırına kadar olan Karadeniz kıyı şeridindeki herkesi kapsayan bir addır, bu birinci "tanım". İki, Gümüşhane'nin kuzeybatısı "Laz"dır.
Türkiye Lazları, Türkiye'nin kuzeydoğusunda yaşayan yerli bir etnik gruptur. Ağırlıklı olarak Rize'nin Pazar, Ardeşen, Fındıklı ve Çamlıhemşin ilçelerinde, Artvin'in Arhavi, Hopa, Borçka ve Kemalpaşa ilçelerinde yaşarlar. Ayrıca 93 Harbi sonrasında Marmara bölgesine yerleşen kayda değer bir Laz nüfus bulunmaktadır.
Bu da tarihte Trabzon'da yaşayan Tzani/Tzannoi ve Tsani/Tsannoi olarak adlandırılan halkın bir Kolhis kavmi olduğunu ve Kolhis'in 3. yüzyıldan sonraki mirasçısı olan Lazikalı Lazların bölgedeki versiyonu olduğu ispatlamaktadır.
İlgili 15 soru bulundu
Karadenizliler laz değildir.
Karadenizlilerin Laz olmadığı artık yavaş yavaş öğreniliyor. Lazlar Gürcülerin dört kolundan biridir. Konuştukları Lazca, Gürcücenin bir koludur. Günümüzde Gürcistan'da 250 bin Laz yaşamaktadır.
Lazlar etnik olarak Türk değillerdir. Lazlar Kafkas halkıdır. Dilleri, kültürleri, tarihi ve bir çok şeyi Türklerden faklı olduğu gibi Osmanlı imparatorluğundan çok daha önce de bu coğrafyada vardılar. Lazca, Trabzon'un bazı ilçe ve köylerinde konuşulan Rumca(Pontusça) ile aynı dildir.
Bölge dışında ise Karadenizlilerin kendilerini Laz olarak ifade ettikleri görülür. Ancak bölgede yaşayanlar için Laz, daha doğudakilerdir. “İstanbul'da Samsunlular ve Sinoplular dahil bütün Karadenizlilere Laz derler; Sinoplular Samsunlulara, Samsunlular Trabzonlulara, Laz derler.
Trabzonlu TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim Trabzon ilinden olan kimse.
ANNE= NANA BABA= BABA (EBA)... | Facebook.
Doğu Karadeniz'in tarihi Bizans döneminde Hıristiyanlıkla birlikte Rumlaşmış, Osmanlı döneminde Müslümanlaşıp Türkleşmiş doğu karadenizli kafkas genlerine sahip bir halktır.
Lazca'daki Sevgi Sözcüklerini Bu Konuda Topladık; İçine Erkeği ve Bayanı Kattık ve Cümleler Kurduk. Sevgi=Olimbera, Oropa, qoropa Sevgili=Oropeli, oroperi, oropili, Şurumşine Sevimli=Oroponi,Olimbon...
Genel olarak kadını ifade eden kelimeler: Osuri, Oxorza, Oxorca, bece, evlenmiş ise baba tarafını ifade eden ismin sonuna pxe eklenir. Örnek: Evlenmeden önce onlara ǩlemurişi diyorlardı ise evlendiğinde Ǩlemuripxe denir.
Laz toplulukların dini yapısı incelendiğinde 4. Yüzyılda Hristiyanlığı benimsedikleri görülmektedir. Osmanlı İmparatorluğunun 1461 yılında Karadeniz'i etki alanına almasıyla İslam diniyle tanışmaya başlamışlardır.
Trabzon insanı, genel kanının aksine Laz değildir. Bu konuda toplumda yanlış bir algı bulunmaktadır. Hatta Trabzon'da, çok az da olsa Rum soyundan gelen insanlar da bulunmaktadır. Ancak bu insanlar ve Rumca konuşanlar, zamanla Müslüman olup Türkçe konuşmaya başlamışlardır.
Çepni kelimesi düşmanla savaşan, mert, yiğit, asi, cesur anlamında kullanılmıştır. Günümüzde Rumeli ve Anadolu'da yaşayan Oğuz/Türkmen boylarından biridir.
Özellikle Doğu Karadeniz'de sevgilim ve sevdiğim anlamı taşıyan Efulim kelimesini bu anlamı ile beraber cümlede kullanabilirsiniz.
Yomra'nın kuruluş tarihini, Trabzonun kuruluş tarihiyle değerelendirecek olursak,Orta Asya'dan dört koldan yapılan göçlerin bir koluda Kafkas yaylaları ve İran Platooksu üzerinden gellen Turani bir kavmin Karadeniz sahillerine inerek yurt edindikleri ve Trabzon şehrini kurduklarını bilmekteyiz.Çok eski bir şehir olan ...
Trabzon'a ilk çağda “Trapeziıs, Trapeza ” deniliyordu. Garp dillerinde bir süre “Trapezimle, Trebizonde ” gibi şekiller almıştır. Söz konusu olan kelimelerden “Trapeza” Yunanca'dan gelmekte olup, eski Yunanca'da “dikdörtgen biçiminde masa, ya da sofra” anlamına gelir.
2. Lazlar Kıpçakların Gürcülerle işbirliği sonucu Gürcistana yerleştirilmiş 40 000 askerin Gürcistanın batı bölgesine iskan ettirilmesi ile Gürcü dil ve kültürü ile kaynaşarak ortaya yeni bir ırkın çıktığı görüntüsü oluşturan aslı Kıpçak Türklerine dayanan topluluktur.
Türkiye'de en çok ili olan Karadeniz Bölgesinin toplamda 18 şehri bulunur. Bunlar şu şekilde sıralanırlar. Artvin, Rize, Bayburt, Trabzon, Gümüşhane, Giresun, Ordu, Tokat, Amasya, Samsun, Sinop, Çorum, Kastamonu, Bartın, Karabük, Zonguldak, Düzce ve Bolu'dur.
30 BİN KÜRT YAŞIYOR
Kürtler, 8 ilçesi bulunan Sinop'ta özellikle birbirine çok yakın olan Boyabat ve Durağan ilçeleri ile bunlara bağlı köylerde yaşıyor. Sinop bölgesinde, çoğunluğu köylerde olmak üzere 30 bine yakın Kürdün yaşadığı belirtiliyor.
Öncelikle şunu belirtelim ki Rize bilinenin aksine Lazların çoğunluk olduğu bir il değildir. Ancak Laz nüfusunun başlangıç yeridir. Bir karadeniz türküsü olan 'Çayelinden öteye gidelum yali yali' türküsünden hareket edebiliriz. Zira Çayeli ilçesinden öte tarafta kalan kısım çoğunluk olarak Lazların yaşadığı bölgedir.
Lazlar ve Megrellerin, Gürcü boylarından olmadıkları bizzat Gürcü kaynakları ortaya koymaktadır.
Türkiye Kürtleri'nin toplam nüfusu ülke nüfusunun %15-%18'ini oluşturur ve 12.500.000 ila 15.000.000 arasındadır. 19. yüzyılın ikinci yarısında farklı bölgelerden geleneksel kıyafetleriyle Kürt erkekleri.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri