Leblebinin besin değerlerine gelince, içeriğinde bolca karbonhidrat, protein, yağ ve besin lifi bulunuyor. Tam bir potasyum kaynağı olan leblebi, bunun yanında kalsiyum, sodyum, demir gibi mineraller ile A, C ve E vitaminleri bakımından da zengin yiyecekler arasında yerini alıyor.
Leblebinin sağlık açısından birçok faydası vardır. Çünkü nohut kökenli olduğu için çok faydalı vitaminler ve mineraller içerir. A,C ve E vitamini içeren leblebi, ayrıca kalsiyum, demir, bakır, potasyum ve yüksek miktarda sodyum içermektedir.
İçerisinde barındırdığı zengin A,C ve E vitaminlerinin yanı sıra kalsiyum, demir, bakır, potasyum ve yüksek miktarda sodyum içermektedir. Lif bakımından zengin olan sarı leblebi; kalp ve böbrek sağlığından, cilt ve saç sağlığına kadar birçok alanda fayda sağlamaktadır.
Sarı leblebinin içerdiği zengin mineraller, saç ve cilt sağlığına olumlu anlamda katkı sağlamaktadır. Böbrek taşları oluşmadan önce sarı leblebi tüketilmesi, taşların oluşumunun önüne geçmektedir. Uzmanlar düzenli olarak sarı leblebi tüketilmesini önermekte ve birçok hastalığa iyi geldiğini söylemektedir.
Uzmanlar, günde 2 avuç kadar Leblebi tüketmeyi öneriyor. Günde 2 avuçtan daha fazla miktarda leblebi tüketmek ise gereğinden fazla sayıldığı için vücutta bazı önemli sorunlara yol açabilir. Bu sorunlar içinde ise kilo alımı gibi sorunlar da yer alır.
İlgili 33 soru bulundu
Kabızlığa sebep olabilir. Çok tüketmeyin yoksa taş gibi olur, çıkartırken canınızı yakar bu yüzden su içiyorlar.
Leblebinin Faydaları
Çünkü içerisinde potasyum, lif ve C vitamini bulunuyor. Düzenli tüketirseniz vücudunuzun bir günlük vitamin ihtiyacını karşılamış olacaksınız. Yağ yakımına yardımcı olur ve metabolizmanızı hızlandırır.
Aslına bakarsanız gün içinde açlık hissetiniz zaman dilimlerinde veya ara öğünlerde bir avuç kuru üzüm leblebi karışımı tüketmeniz hem zararlı paket ürünlerden sizi uzaklaştıracak hem de sağlıklı şeker ihtiyacınızı karşılamış olacaksınız.
Sarı leblebi, beyaz leblebiye kıyasla daha çok tercih edilse de aslında beyaz leblebinin daha faydalı olduğu görülmektedir. İçerdiği yağ oranının daha az olması sebebiyle beyaz leblebinin kalorisi de daha azıdır. Ayrıca daha az işlem gören beyaz leblebi, protein ve lif konusunda da daha zengindir.
İçerisinde bulunan yüksek posa nedeni ile fazla miktarda leblebi tüketimi hazımsızlık, şişkinlik, kabızlık gibi sindirim problemlerine ve karın ağrısına neden olabilir. Leblebi bir karbonhidrat kaynağı olması nedeni ile fazla tüketildiği takdirde kilo artışları gözlenebilmektedir.
Reflü, gastrit gibi mide rahatsızlıkları olanların sıklıkla tüketmesi tavsiye edilir. Leblebi mide öz suyunun emilmesine yardımcı olarak gastrit ve ağrılara iyi gelir. İçeriğindeki B6, C vitaminleri, lif ve potasyum sayesinde kalp sağlığını koruyucu etkisi vardır. Leblebide bulunan zengin lif; kötü kolesterolü düşürür.
Leblebi nohutun işlenmesiyle elde edilen bir kuruyemiş türüdür. Nohutun günlerce uğraşı sonucu terbiyesi ile, özel fırınlarda kavrulmasıyla elde edilir. Bu işlem şu aşamalardan geçer: Nohut 3 ayrı günde 3 kez tavlama işlemine yani ısıtılma işlemine tabi tutulur.
Nohuttan yapılıyor olması nedeniyle Beyaz Leblebi Gaz Yapar Mı sorusu beyaz leblebiye dair en çok merak edilen konuların başında yer alıyor. Tüm lifli gıdalarda olduğu gibi beyaz leblebide de aşırı tüketildiği zaman gaz problemi yaptığı görülür ancak uygun miktarda tüketildiğinde gazı önler.
Bir avuç kadar leblebiyi aşırıya gitmediği sürece tüketebilirsiniz. Genellikle kuruyemiş olarak tüketimi yapılan leblebinin kalorisi düşük, karbonhidrat oranı az ve protein kaynağıdır. Leblebi Bağırsakları çalıştırır, bağırsak sağlığını korur.
LEBLEBİNİN FAYDALARI NELERDİR? Kalsiyum, magnezyum, fosfat, manganez, çinko gibi minerallerin yanı sıra K vitamini gibi vitaminler de içerir. Sarı leblebi tüketerek açlığınızı bastırabilirsiniz. Böylece açlık krizlerini sağlıklı bir şekilde atlatabilir ve uzun süre tok kalabilirsiniz.
Diyet programlarında mükemmel bir ara öğün seçeneği olan beyaz leblebi bağırsak hareketlerini arttırarak kabızlık oluşumunu engeller.
Leblebi genel olarak kilo aldırmayan bir besindir. Diyet listelerinde de leblebiye oldukça sık yer verilmektedir. Leblebi sade ve sossuz tüketildiği zaman metabolizmayı hızlandırır, sizi tok tutar ve zayıflamaya yardımcı olur.
Neredeyse yok denecek kadar az yağ içerir ve içinde bulunan yağlar vücuda yararlıdır Tokluk hissi verir. Leblebi diyetlerde kilo kaybına yardımcıdır.
Uzmanlar tarafından sarı leblebiye göre beyaz leblebinin daha fazla lif içerdiği ve dolayısıyla da diyette tercih edilebilecek en ideal atıştırmalıklardan olduğunu belirtiyor.
Son derece faydalı yağlar ve lifler içeren leblebiler bölgesel incelemelerin destekçisidir. Güçlü protein kaynağı olarak öne çıkan leblebi spor yaparak kas yapmaya çalışanların favorileri arasında yer alır.
Glikojen depolarını doldurulduktan ve vücudun enerji ihtiyacı da karşılandıktan sonra, aldığın fazladan enerjiler ise yağ olarak depolanacaktır. Yani 1 kilo alabilmek için ortalama 7000 kalori daha fazla alman gerekiyor ve bunu da bir gecede yapman neredeyse imkansız.
Leblebi kilo aldırmaz aksine leblebi zayıflatır. Leblebiyi bol su ile almakta yarar var, suyla birleştiğinde sizi daha uzun süre tok tutar ve zayıflamanıza yardımcı olur. Böylece istediğimiz kiloya kavuşmamızı sağlar. 100 gram yani 1 çay bardağı leblebide 180 gram kalori bulunmasına bağlı, kalorisi de çok düşüktür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri