Leblebi nohutun işlenmesiyle elde edilen bir kuruyemiş türüdür. Nohutun günlerce uğraşı sonucu terbiyesi ile, özel fırınlarda kavrulmasıyla elde edilir. Bu işlem şu aşamalardan geçer: Nohut 3 ayrı günde 3 kez tavlama işlemine yani ısıtılma işlemine tabi tutulur.
Sarı leblebi kilo aldırmayan bir besindir; fakat bir öğünde koca bir kase yerseniz; hem mide problemi yaşarsanız hem de fazla karbonhidrat alımından dolayı kilo almaya doğru yaklaşabilirsiniz. Bu nedenle tüm besinlerde uyguladığınız sistemi, sarı leblebi için de uygulayarak ölçülü şekilde tüketebilirsiniz.
LEBLEBİNİN ZARARLARI NELERDİR? -Aşırı miktarda tüketilmemelidir. Fazla miktarda tüketilirse şişkinlik, gaz ve hazımsızlık yapabilir. -Bazı kişilerde yan etki olarak gaz, hazımsızlık, bağırsaklarda kramp ve şişkinliğe sebep olabilir.
Sarı Leblebi
Koyu sarı rengi ve siyah benekleri ile oldukça dikkat çekici bir görüntüye sahip olan sarı leblebiler, lezzetin en güvenli durağıdır. Nohudun kavrulması ile elde edilen sarı leblebiler, hem sağlıklı hem de oldukça düşük kalorili atıştırmalıklardır.
Leblebinin besin değerlerine gelince, içeriğinde bolca karbonhidrat, protein, yağ ve besin lifi bulunuyor. Tam bir potasyum kaynağı olan leblebi, bunun yanında kalsiyum, sodyum, demir gibi mineraller ile A, C ve E vitaminleri bakımından da zengin yiyecekler arasında yerini alıyor.
İlgili 34 soru bulundu
Leblebi nohutun işlenmesiyle elde edilen bir kuruyemiş türüdür. Nohutun günlerce uğraşı sonucu terbiyesi ile, özel fırınlarda kavrulmasıyla elde edilir. Bu işlem şu aşamalardan geçer: Nohut 3 ayrı günde 3 kez tavlama işlemine yani ısıtılma işlemine tabi tutulur.
K vitamini, kalsiyum, magnezyum, demir ve fosfat gibi minerallerin varlığından dolayı leblebi, kemik yapısını ve gücünü korumaya yardımcıdır. Reflü, gastrit gibi mide rahatsızlıkları olanların sıklıkla tüketmesi tavsiye edilir. Leblebi mide öz suyunun emilmesine yardımcı olarak gastrit ve ağrılara iyi gelir.
Faydalı yağlar ve lif bakımından zengin olan beyaz leblebi bölgesel incelmeyi hızlandırır. Güçlü protein kaynağı olan beyaz leblebi hem spor yaparak kas yapmaya çalışanların hem de et tüketmeyenlerin dostudur.
Besin değeri açısından çok sengin bir bakliyat olan nohut kilo aldırmaz. Tok tutan nohut zayıflamak isteyen kişiler için ideal besinlerden biridir. Beslenme listelerinde yer alan nohut sağlıklı zayıflamaya da yardımcı olur.
Leblebi, nohut bakliyatının işlenmesi ve kavrulması sonucu elde edilen bir kuruyemiş türüdür. Leblebi nohutun 30 ila 40 dakika boyunca yüksek ateşte tuz ve baharatla kavrulmasıyla yapılır. Yarım çay bardağı sarı çıtır leblebi 20 gr. eder ve 70 kaloridir.
Ancak tüm besin maddelerinde olduğu gibi beyaz leblebi de aşırı tüketildiğinde mide krampları ve hazımsızlık gibi problemlere neden olabilir. Yüksek lif içeriği ile dikkat çeken besinin aşırı tüketimi bağırsaklarda şişkinlik, gaz ve kabızlık yaratır.
Uzmanlar, günde 2 avuç kadar Leblebi tüketmeyi öneriyor. Günde 2 avuçtan daha fazla miktarda leblebi tüketmek ise gereğinden fazla sayıldığı için vücutta bazı önemli sorunlara yol açabilir. Bu sorunlar içinde ise kilo alımı gibi sorunlar da yer alır.
Ahmedi Sever isminde muhterem bir zatın Çorum'da yetişen nohut cinslerinden leblebiyi imal ettiği söylenmektedir. Yaklaşık 3 asırdır ilimizde üretimi yapılan leblebinin adı adeta Çorum ismi ile özdeşleşmiştir. Çorum denince leblebi, leblebi denince ise akla hemen Çorum gelir.
Leblebi genel olarak kilo aldırmayan bir besindir. Diyet listelerinde de leblebiye oldukça sık yer verilmektedir. Leblebi sade ve sossuz tüketildiği zaman metabolizmayı hızlandırır, sizi tok tutar ve zayıflamaya yardımcı olur.
* Gece uzunsa bol yeşillik ve çiğ sebzeler iyi bir alternatif: Su oranı yüksek ve kalorisi düşük kereviz sapı, marul, salatalık ve havuç dilimleri kurtarıcınız olabilir. * Bitki çayları özellikle sıcak veya ılık içtiğinizde midenizde daha uzun süre kalarak tokluk hissinin artmasına yardımcı olur.
Orta boy kase tuzlu leblebi 587 kaloridir.
Eğer ölçülü ve doğru biçimde tüketirseniz muz kilo aldırmayacak, aksine sindirim ve boşaltım sisteminize katkıda bulunacaktır. Ayrıca muz kalori ve besin değerlerinin yanı sıra düzenli olarak tüketmek isteyebileceğiniz bir meyve.
Sağlık açısından pek çok faydası bulunan bu mucizevi kuruyemiş, A, C, E vitaminleri ile kalsiyum, demir, bakır, potasyum mineralleri içeriyor. Cinsel hayata da renk katıyor. Libidoyu yükselterek, cinsel isteği artırıyor. Erken boşalma ve isteksizliği ortadan kaldırıyor.
Nohut: Kimsenin aklına nedense nohut yemek gelmiyor fakat kendisi en iyi kas yapıcılardan bir tanesidir. Nohut günlük demir ihtiyacınızın %15'ini karşılayarak kaslardaki oksijen erişiminin artması sonucu performansınızı ve dayanıklılığınızı kuvvetlendirir.
Protein açısından zengin olduğundan tokluk hissi verir. Leblebi Kilo Aldırır mı: Midedeki geçiş süreci uzun olan sarı leblebi, kana karışırken yavaş hareket ettiği için diğer kuruyemişlere oranla daha uzun süre tokluk hissetmenizi sağlar.
corumluların kabız olmamak için geliştirdikleri bir yöntemdir. fakat leblebi ve su miktarı 1000 ml3/mg dengesini saglamazsa bu seferde cırcır olunur. "insanların leblebi yedikten sonra su içmeleri" şeklinde de yapılabilecek, çok normal bir ihtiyacı belirten genelleme.
Vücudun ihtiyaç duyduğu enerjiyi en kısa sürede sağlayabilen baklagillerdendir. Lifli bir besin olan nohut kötü kolesterolün düşürülmesini ve sindirim sisteminin sağlıklı çalışmasını sağlar. Birçok faydası bulunan nohut, zihin yorgunluğunu da giderir. İçerdiği protein sayesinde kasların da güçlenmesini sağlar.
İçerisinde barındırdığı zengin A,C ve E vitaminlerinin yanı sıra kalsiyum, demir, bakır, potasyum ve yüksek miktarda sodyum içermektedir. Lif bakımından zengin olan sarı leblebi; kalp ve böbrek sağlığından, cilt ve saç sağlığına kadar birçok alanda fayda sağlamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri