Sıvı Lehim, birleştirilmek istenen yüzeylerin arasına uygulanan, sıvı haldeki özel bir yapıştırıcı çeşididir.
Özellikle elektronik kart üretiminde ve tamirinde kullanılan tel lehimlerin içinde katı şekilde flux bulunur. Bu flux, lehimleme sırasında sıvılaşarak yüzeydeki oksitleri temizler ve lehimin yayılmasını, tutunmasını sağlar.
Kurşun alaşım lehim, diğer metallerle beraber kalay ve kurşun karışımından elde edilir. Düşük erime sıcaklığına sahip bir alaşımdır.
Bir diğer adı çözelti olan homojen karışımlar çözen ve çözünen maddelerin birleşmesiyle oluşur. Bu maddeler ilk bakıldığında bileşik olarak düşünülse de homojen karışımlardır. Lehim karışımlar içinde homojen karışım kategorisinde bulunan bir maddedir.
Alaşımlar karışıma giren metallerin özelliklerinden farklı özellikler gösterirler. En bilinen alaşımlara; tunç (bakır-kalay), pirinç (bakır-çinko), lehim (kalay-kurşun) ve cıva alaşımları olan amalgamlar örnek verilebilir.
İlgili 15 soru bulundu
Sıvı Lehim, birleştirilmek istenen yüzeylerin arasına uygulanan, sıvı haldeki özel bir yapıştırıcı çeşididir. Sıvı lehimler, metal, plastik, cam ve ahşap gibi farklı malzemelerin birleştirilmesinde kullanılır.
LEHİM NEDİR? İki veya daha çok metali farklı oranlarda içeren alaşımdır. Elektriksel işlerde, lehim genellikle kalay(Sn) ve kurşun(Pb) alaşımıdır. Yine de, özel lehimleme alaşımlarında gümüş(Ag), çinko(Zn), ve antimon(Sb) içerir.
Homojen karışımlara aynı zamanda çözelti denir.
Beyaz sirke, asetik asit ve sudan oluşan fermente bir sıvıdır. Genellikle yemek hazırlama sürecinde, turşu-konserve yapımında, ev temizliğinde ve tarımsal faaliyetlerde kullanılır.
Kullanılan maddeler, pişirme usulü ve tekniğine göre homojonize ve Heteronije özellik taşıyabilmektedir. Çorbaların genel özelliği karışım olmasıdır. Tek başına hiçbir üründen çorba yapılamamaktadır.
Lehim, metalleri birleştirmek ve elektriksel iletkenlik sağlamak için kullanılan bir malzemedir. Lehim, genellikle eriyen bir alaşımdır ve kaynak veya diğer sıcak işlemlerin uygulanamadığı durumlarda kullanılır. Lehim, lehimleme işlemi sırasında metal yüzeyler arasında oluşturulan güçlü bir bağ ile çalışır.
Lehim; Erime noktası 182oC olan bu alaşım %40 kurşun, %60 kalaydan oluşur.
Lehim, kalay ve kurşun maddelerinin karışımından oluşan iletken bir alaşımdır.
Madde dağılımı ve özellikleri her yerinde aynı olan kimyasal karışımlara da Homojen Karışım adı verilmektedir (örneğin: çözeltiler, alaşımlar, gaz karışımları, vb.). Bu tür homojen karışımlarda karışan madde çeşitleri gözle ayırt edilemezler.
Kana; latincede hema, kanı inceleyen bilim dalına ise hematoloji denir. Bu sözcükler eski Yunanca'da kan sözcüğünü karşılayan haimadan türetilmiştir. Kan, kolloit bir madde olup homojen görünse bile, heterojen bir karışımdır.
Süspansiyon: Bir katının sıvı içerisinde çözünmeden dağılmasıyla oluşan heterojen karışımlara süspansiyon denir.
Çevremizdeki maddelerin çoğu karışım hâlindedir. Reçel, hava, toprak, kolonya gibi maddeler karışımlara örnek olarak verilebilir.
Diğer karışımlardan farklı olarak sıvı ve gazdan oluşan heterojen maddelere aerosol karışım denir. Günlük hayatta da sıklıkla kullanılan oda spreyi ve parfüm gibi maddeler bu karışım türüne örnek olarak gösterilebilir.
Kolonya homojen bir karışım olarak kabul edilmektedir. Kolonyanın içerisindeki tüm maddeler aynı özellikleri gösterdiğinden homojen olarak kabul edilir.
Gazoz, homojen bir karışımdır. Kolonya, homojen karışıma örnektir. Kahve, heterojen karışımdan süspansiyona örnektir.
Homojen karışımlara çözelti denir. Çözeltiler, her noktasında aynı özelliği gösteren karışımlardır. Bakır - kalay karışımı, su - şeker karışımı, su - alkol karışımı, su – şeker – karbondioksit (gazoz) karışımı, oksijen –azot - karbondioksit gazları karışımı (hava) birer çözeltidir.
Bunun için homojen karışımlar saf madde zannedilebilir. Üstelik homojen karışımlar sadece sulu çö- zeltiler değildir. Katı-katı, sıvı-katı, sıvı-gaz, sıvı-sıvı, gaz-gaz türlerinde homojen karışımlar da vardır.
Lehim Sökme
Eski lehimi sökmek için iki yol izlenebilir. Birincisi, eski lehim bir havya ile ısıtılır ve lehimlenen parçalar birbirinden ayrılır. İkinci yöntemde ise lehim pompası vasıtasıyla lehim vakumlanarak çekilir.
Kaynak işleminde ana malzemeden ergime olurken lehimde ergime gerçekleşmez. Bu hadise kaynak ve lehim arasındaki en temel farkı oluşturur. Lehim işlemi bir nevi iki metali birbirine yapıştırma işlemidir. Ana malzemenin ergidiği yöntemlerde ulaşılan mekanik değerlere, lehim yöntemi ile ulaşmak zordur.
Lehim Akısıgenellikle ana bileşen olarak reçine karışımı olup, lehimleme işleminin sorunsuz ilerlemesini sağlamak için yardımcı bir materyaldir. Lehimleme, elektronik montajda ana işlemdir. Flux, lehimleme sırasında kullanılan yardımcı bir malzemedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri