Leke tedavisinde farklı lazerler kullanılabilir. Bu lazer sistemleri içinde sıklıkla kullanılan Co2 Fraksiyonel Lazer, Thulium Akıllı Lazer, Fotona Starwalker Q-SW lazer gibi. Fraksiyonel sistemli lazerler (Co2 Fraksiyonel Lazer, Thulium Akıllı Lazer vb) ile ciltte soyma işlemi yapılarak leke tedavi edilir.
Leke tedavisinde en sık hidrokinon, C vitamini, arbutin, kojik asit, glikolik asit içeren kremler kullanılır. Ayrıca retinol içeren kremlerde ciltte soyulma etkisi gösterir ve leke tedavisinde yardımcı olarak kullanılabilir. Güneş koruyucu kremler: Leke tedavisi sırasında mutlaka güneş koruyucu kremler kullanılmalıdır.
Kimyasal peeling, PRP, mezoterapi ve lazer sistemlerini bu yöntemler arasında sayabiliriz. Çoğunlukla leke tedavilerinde tek bir yöntem yeterli olmaz, bu nedenle kombine şekilde kullanılabilir. Bu yöntemler ayrıca leke tedaviSİ güneş kremleri ve antioksidan takviyelerle de desteklenebilir.
Cilt lekelerinden kurtulmak mümkün
Özellikle yaşlılığa ve güneş hasarına bağlı oluşan lekeler lazer tedavisiyle rahatlıkla düzelebilmektedir. Cilt tipine uygun kimyasal peelingler, mezoterapi ve leke lazer uygulamaları cilt lekelerinin giderilmesinde etkilidir.
Ciltte oluşan kahverengi lekeler için retinol, ezelaic asit, hidrokinoni C vitamini, E vitamini gibi antioksidan içeren krem kullanılabilir. Kahverengi lekeler için uygulanan en doğal yöntemlerden biri de limon suyu uygulamasıdır. Yüksek oranda sitrik asit içeren limon kahverengi lekelerin azalmasına yardımcı olabilir.
İlgili 18 soru bulundu
Cilt lekelerine çözüm İbrahim Saraçoğlu tarafından da ele alınmıştır. Saraçoğlu, cilt lekelerinden kurtulmak için cildi temizledikten sonra elma sirkesine batırılan pamuk ile lekeli bölgelerin silinmesini önermektedir.
Lazerle leke tedavisinde seans sayısı lekenin cinsi, derinliği ve kişinin cilt yapısı ile alakalıdır. Yüzeysel bir çil tek seansta gerilerken derin bir çil 2-4 seans gerektirebilir. Doğum lekeleri 10-15 seans sürebilir. Melazma tarzındaki güneş lekeleri 8-10 uygulama gerektirebilir.
Hasta özelinde değişiklik göstermekle birlikte leke tedavileri genellikle 3 ila 4 aylık sürelerde tamamlanabilmektedir. Leke tedavilerinin uygulanması için kış ayları en uygun zaman olarak kabul edilir. Bunun en önemli nedeni güneş ışınlarına maruziyetin özellikle yaz aylarına göre çok daha az olmasıdır.
Lekelerin cildin katmanlarında hangi seviyeye kadar uzandıkları çok önemlidir. Bu nedenle yüzeysel lekeler (çiller, yaşlılık lekeleri, güneş lekeleri gibi) genellikle 2-3 seansta tedavi edilirler. Ancak daha derine uzanan lekeler 3-4 seansta tedavi edilirler. Ortalama seans sayısı 2-4 dür.
İtibari ile ücretsiz bir şekilde bulunan lekelerde ilk seanslar ile birlikte çok etkili sonuçlar gözlemlenmektedir. Ve en çok 4 seansta bu iş bitmektedir. Ortalama 2 hafta aralıklar ile yapılan seanslarda acı ve ağrı neredeyse hissedilmemektedir. İsteyen kişiler, lokal anestezi şeklinde tedavi olabilmektedirler.
Bu uygulama sayesinde kalıcı ve geçici çözümler elde edilebilir. Tedai için ciddi kriterler söz konusu değildir. Bu neden hemen herkese işlem yapılabilir. Hormon sistemlerinin düzgün çalışması, 18 yaşını doldurmuş olması, cilt sorunlarının olmaması ve bulaşıcı hastalığının bulunmaması gerekir.
Düzenli cilt bakımı yaptırmak lekelere iyi gelir ve onları hafifletir mi? Lazer sistemli cilt bakım yöntemlerinin gelişmesi ile leke tedavisinde eskiye oranla çok daha başarılı sonuçlar alınabilmektedir. Cilt tipi ve uygulanan yönteme göre sonuçlar değişebilir. Lekelerin temizlenme oranı %50-80 civarındadır.
Cilt bakımı için geliştirilen yeni nesil teknolojik cihazlar arasında yerini alan dermapen cihazları cildin yenilenmesini tetikleyen yapıya sahiptir. Modern ve kaliteli kliniklerde yerini alan bu cihazlar leke tedavisinde etkili bir sonuç sağlar.
Yaşlılık lekesi, güneş lekesi gibi lekeler deriye renk veren hücrelerin (melanosit) artışına bağlı olarak gelişir. Bunlar canlı hücre olduklarından kremlerle bu hücrelerin geçmeleri mümkün değildir. Bunlarda etkili tedavi lazer tedavisidir.
Cilt lekeleri şikayeti olanların Dermatoloji (Deri Hastalıkları – Cildiye) bölümüne başvurmaları gerekir. Uzman hekim öncelikle lekenin rengini, oluşumunu inceleyerek lekeye teşhis koyabilmek adına gerekli görüntüleme ve gerekirse patolojik incelemeleri sağlayarak buna uygun tedavileri sunacaktır.
Maalesef bu lekelerin bir kısmı kalıcı olabilir. Damarsal nedenlere bağlı olabildiği gibi cilt pigment hücrelerinin bir yerde aşırı birikmesi sonucu da olabilir.
Leke tedavisi sonrasında genellikle doktorun reçete ettiği nemlendirici ve koruyucu kremler kullanılması yeterli olur. Ancak hastanın cilt tipine uygun, leke giderici kremler de kullanması istenebilir. Bu tür bir durumda doktorun önerdiği kremi, doktorun belirttiği şekilde ve o sıklıkta kullanması doğru olur.
Yüz bölgemde ki tüyler için Buz Lazer işlemi yaptırmak istiyorum bu işlemle beraber cildimdeki lekelerde yok olur mu? Merhabalar , Buz Lazer Epilasyon işlemi leke için herhangi bi sonuç vaad etmez.
Lazerle yapılan leke tedavisinde Q-switch Nd YAG, Erbium YAG lazer veya Karbondioksit lazerler kullanılmaktadır. Q-Switch Lazer' le lekelenme sahasına gönderilen lazer ışığı ile pigmentin parçalanması sağlanarak o bölgeden uzaklaştırılması ile leke tedavisi uygulanır.
Güneş lekesi tedavisi için geceleri düzenli olarak leke açıcı serum ve kremler kullanılmalıdır. Özellikle geçmeyen cilt lekeleri için krem kullanmak gerekir. Derinin üst tabakasında yer alan çil ve solar lentigo gibi güneş lekeleri, lPL ışık sistemleri KTP ve fraksiyonel lazerle tedavi edilebilir.
E vitamini, bitkisel yağlar ve badem gibi yağlı tohumlarda bulunan yağda çözünen bir vitamindir. B12 vitamini gibi bazı eksikliklerin kahverengi lekelere neden olduğu düşünülmektedir. Çeşitli ve dengeli bir diyet, vitamin eksikliği riskini en aza indirmeye yardımcı olacaktır.
Elma sirkesi cilt lekelerini açarak cildi beyazlatır. Cilt tonunu eşitleyerek her zaman aydınlık bir cilde sahip olmanıza destek olur. Cilt lekeleri için elma sirkesi kullanmak istiyorsanız yine her gece uyumadan önce suyla karıştırarak cildinize uygulayabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri