Bu nedenle girişimden sonra ilk 24 - 48 saat içinde istirahat edilmelidir. Ameliyattan sonra 5-7 gün süre ile bedensel yorgunluklardan ve kan basıncını yükselten aktivitelerden (örneğin, spor, jimnastik, ağır kaldırma) sakınılmalıdır.
Ameliyat Zor mudur? Ameliyat hasta için zorluk arzetmez. Cerahi ekip için incelik ve titizlik gerektiren bir işlemdir. Tamamen mikroskop altında yapılan işlemlerde çok ince ve transparan yapıdaki lenf damarlarının ve nodlarının bulunup zedelenmeden manüplasyonunu gerektirir.
Boyun disseksiyonları sonrasında bölgesel nükslerde yeniden cerrahi müdahale yapılmaktadır. Lenf bezi çıkarılmasında uygulanan kesiler tiroid cerrahisine göre daha uzundur. Cilt daha geniş olarak alt dokudan sıyrılmaktadır. Bu nedenle nadiren ciltte kan dolaşımı sorunları yaşanabilir.
Yaklaşık 1 saat kadar süren cerrahide, sinirlerin bütünlüğünün korunduğunu göstermek ve güvenli cerrahi uygulayabilmek adına yapılan sinir monitörizasyonu kullanıldı ve metastazların tamamen çıkartıldığının ultrason ile kontrol edildi.
Ameliyattan hemen sonra o taraftaki kolunuzu saç tarama, yemek yeme, su içme gibi günlük ihtiyaçlarınız için kullanabilirsiniz. Ameliyatlı taraftaki kol ve omuz hareketlerinizi koltuk altına konulan diren alındıktan sonra size önerdiğimiz şekilde yapabilirsiniz.
İlgili 28 soru bulundu
Koltuk altı lenf düğümlerinin tamamen alınması kolda şişlik ( lenfödem ), kol arkasında hissizlik ve uyuşma (sinir zedelenmesi nedeniyle), enfeksiyon, kürek kemiğinin yukarı doğru kalkması (sinir hasarı olursa) ve ömür boyu o taraf kolun kullanılmaması gibi hayat konforunu düşürecek yan etkilere neden olabilir.
Lenf bezi şişmeleri genel olarak bakteriyel kaynaklı cilt enfeksiyonları sonucu oluşur ve koltuk altında ağrılı şişlik şikayetine neden olabilir. Koltuk altında fark edilen lenf bezi şişliğinde vakit geçirmeden uzman bir doktora gidilmelidir.
Sonuç olarak, koltuk altı lenf nodu/nodları çıkarılan veya çıkarılmayan meme kanseri ameliyatından sonra, aynı taraf koldan kan alma, damar yolu açma veya tansiyon ölçme işlemleri yapılabilir; bundan tıbbi olarak bir sakınca yoktur.
Birkaç gün içinde ağrı kendiliğinden veya verilen antibiotiklere bağlı olarak azalır, lenf nodu boyutları küçülmeye başlar ve bunun tamamen kaybolması 2-3 hafta sürebilir.
Normal lenf bezleri (düğümleri) 1-15 mm çapı olan, kapsüllü ve yuvarlak şekilli dokulardır. Lenf damarları boyunca çoğunlukla gruplar halinde bulunurlar ve sıralanarak zincir gibi görünen yapılar oluştururlar.
Lenf düğümlerinin boyutu yerleşim yerine göre değişmektedir. Ancak boyutu arttıkça kanser riski artmaktadır. Büyüklüğü 2 cm'in üzerinde olan lenf düğümlerinin araştırılması gerekmektedir. Lenf düğümünde ağrı, ısı artışı, hassasiyet varsa ve muayenede yumuşak ise daha çok enfeksiyon hastalıkları lehine yorumlanmaktadır.
Lenfödem ya da mastektomi ameliyatı sonrası kolda şişlik, koltuk altı (aksiller) lenf bezlerinin cerrahisi nedeniyle ortaya çıkan bir klinik durumdur.
Normalde 1 ila 1,5 milimetre çapında olan lenf bezleri enfeksiyonlar, romatizmal hastalıklar, kanser ya da Hodgkin hastalığı gibi problemlerin varlığında şişebilmekte ve gözle görülebilir boyuta ulaşabilmektedir. Yetişkinlerde lenf bezlerinin şişerek 1 santimetreye ulaşması normal kabul edilmektedir.
Ameliyatın süresi uygulanacak cerrahi girişimin tipine ve yapılacak diseksiyonun büyüklüğüne göre değişmekle birlikte 1–3 saat kadar sürmektedir. Ameliyat sonrası hasta, genellikle 1 saat kadar uyanma odasında izlendikten sonra odasına gönderilir.
Klasik yaklaşımdaki tüm lenf bezlerinin çıkartılması ameliyatı hastalara ciddi bir lenfödem riski yüklemektedir. Sentinel lenf nodu biyopsisi tekniği kullanılarak bu lenfödem riskinin azaltılması mümkündür. Sentinel lenf nodu cerrahisi açık veya kapalı (laparoskopik ve robotik) olarak uygulanabilmektedir.
Doktor,çocuğuma aşağıdaki işlemin yapılacağını anlattı; Boyun üst kısmındaki kesiden doğuştan kaynaklanan tiroglossal kistin ve larynx üzerindeki hyoid kemiğin bir kısmının çıkarılması. Ameliyat yaklaşık olarak 2-3 saat sürebilir.
Şişmiş lenf bezlerine neden olan bir enfeksiyonsa ve tedavi edilmezse apse oluşabilir. Apseler, enfeksiyonların neden olduğu lokalize irin birikimleridir. İrinli sıvı; beyaz kan hücreleri, ölü doku, bakteri veya diğer istilacıları içerir. Bir apse, drenaj ve antibiyotik tedavisi gerektirebilir.
Bu hastalarda antibiyotik olarak flucloxacillin, cephalexin, clindamycin veya amoxicillin/clavulanate kullanılabilir.
Lenf sistemi beyin, omurilik, göz, kemikler hariç bütün vücudumuzu örümcek ağı gibi sarar. Görevi hücre arasında bulunan doku sıvısının dolaşım sistemine geri dönüşünü sağlamaktır. Lenf sisteminin iyi çalışmaması, hücre arası sıvının dokularda anormal şekilde birikmesi ile sonuçlanır ve lenfödem gelişir.
Lenf bezi şişmesi ne kadar sürede geçer? Enfeksiyona bağlı lenf nodu büyümeleri genellikle 3-4 hafta içerisinde geriler.
Her insanın koltuk altı bölgesinde yaklaşık 40 dolayında lenf bezi bulunur. Bunlar memenin olduğu kadar o taraf kolunda savunması ve lenf sisteminden sorumludur.
Eğer bu lenf bezlerinde kanser hücrelerine rastlanırsa, koltuk altı lenf bezlerinin alınması gerekir. Koltuk altı lenf bezlerinin çıkarılmasının (aksiller lenf nodu disseksiyonu) 3 amacı vardır: Hastalığın doğru olarak evrelendirilmesi.
Koltuk altı bölgesinde de oluşabilen bu tür şişliklerin küçülme eğiliminde olmaması, boyutunun 5 ila 10 cm gibi çok büyük çaplara ulaşması ya da komşu dokuların şeklini bozması durumunda mutlaka hekime muayene olunmalı ve var olan kitlenin ne olduğu, neden kaynaklandığı araştırılmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri