Kabak hangi ayda yenir? Kabak yaz mevsiminin tüm aylarında yenebilecek bir sebzedir. Hazirandan eylül sonlarına kadar doğal yetiştirilen kabakları tüketmeniz mümkündür.
Kabak yetiştirilme mevsimleri ve değerlendirilme şekillerine göre özellikleri yönünden diğer sebzelerden önemli ölçüde farklılık gösteren bir yazlık sebzedir. Ülkemizde yazlık kabak üretimi son yılarda örtü altında yapılan yetiştiricilik ile kış ayları da dahil olmak üzere bütün yıl boyunca yapılmaktadır.
Kabak bitkisinin mevsimine göre farklı çeşitleri bulunmaktadır. Bunlar; Yaz Kabağı: Yeşil, uzun ve ince yapılıdır. Yumuşak bir kabuğa sahiptir ve genellikle yaz aylarında yetişir.
Yaz sebzeleri arasında taze patates, marul, enginar, kabak, taze fasulye, bamya, bezelye, dolmalık biber, sivribiber, taze sarımsak, mısır, salatalık, domates, börülce yer alır.
Bal kabağı, kış meyvesi olarak bilinir. Özellikle Kasım ve Aralık aylarında pazar tezgahlarında sık sık rastlamak mümkündür. Ancak ekim zamanı da hasat dönemini belirler. Ekim işleminden 110-120 gün sonra hasat edilmesi gerekir.
İlgili 43 soru bulundu
Balkabağı, Ocak ile Mart arasındaki dönemde ve Eylül ile Aralık arasındaki dönemde yetiştirilebilir. Ayrıca, Mayıs ile Haziran arasındaki ilk yağışlardan sonra sulama gerektirmeyen ürünler için ekim de başlatılabilir.
Bölgeden bölgeye, iklim koşullarına, ekilen kabağın cinsine ve bakımına ne kadar önem verildiğine göre değişse de bal kabakları genel olarak ekim-kasım aylarında toplanmaya başlar. Eğer yetiştirilen bölge fazla sıcak ise hasat zamanı daha erken bir tarihe alınabilir.
Yaz boyunca kış sebze ve meyvelerinin güneş ışığını çekerek köklerine kadar ulaştırdığını dile getiren Karacanoğlu, 'Bu dönemin vazgeçilmez sebze ve meyveleri kereviz, brokoli, Brüksel lahanası, ıspanak, şalgam, soğan, turp, havuç, lahana, bal kabağı; meyveleri ise, elma, ayva, nar ve armuttur.
İşte mevsimin ürünleri: Sebzeler: Lahana, yer alması, turp, pazı, kereviz, ıspanak, pırasa, brokoli, brüksel lahanası, pancar, havuç ve karnabahar. Meyveler: Elma, portakal, muz, mandalina, ayva, nar, greyfurt ve kestane.
Ülkemizde çıkan yaz sebzeleri; sivri biber, taze fasulye, dolmalık biber, salatalık, patlıcan, domates, enginar, kabak, semizotu, börülce ve bamya.
Ekime mayıs ayının ilk haftası başlanıp, toprak sıcaklığının 10-12 C olduğu zaman yapılır.
Eski ve Yeni Dünya'nın sıcak bölgelerinde yayılmış 100 cins ve 850 türü vardır.
Balkabağının toplanma zamanı bölgeden bölgeye değişmekle birlikte genellikle ekim ve kasım aylarında toplanır. Bu aylar arasında balkabağının meyveleri tam olarak olgunlaşır ve en lezzetli hale ulaşır.
Yaz mevsimi sebzelerinden kabak, özellikle okul öncesi çağdaki çocukların kolayca tüketebildiği ve günlük beslenmelerinde sık yer verilen bir sebzedir. Kabak, su içeriği açısından zengin olmasının yanında bol lifli olması sayesinde sindirim sistemi için faydalıdır.
Kabaklar için ocak açılarak ekim yapılır.
Sağlıklı kış sebzeleri olarak; brokoli, karnabahar, ıspanak, pırasa, kabak ve kara lahanayı tüketebilirsiniz.
Ocak ayında sebze olarak kereviz, lahana, brüksel lahanası, havuç, brokoli, pırasa, ıspanak, pazı, kara ve kırmızı turp, taze yeşil kabak, meyve olarak ise elma, nar, portakal, armut, ayva ve greyfurt tüketebilirsiniz.
Sonbahar aylarında mantar, kabak, patlıcan, mısır, havuç, kırmızı biber, ceviz, lahana, pırasa, ıspanak, pazı, karnabahar, kereviz gibi sebzeler ön planda olmaktadır. Bu sebzelerin günlük olarak 2-3 porsiyon tüketilmesi sağlık açısından ve bağışıklık açısından çok önemlidir.
Sonbahar, yaz ve ilkbahar mevsimlerinde ekimi yapılan bir meyvedir. Ekim ayının ilk haftasıyla birlikte hasası yapılır ve kesilmeye başlanır.
Her ne kadar meyve ve sebze terimleri birbirlerine zıt anlamda kullanılmaktaysa da aslında botanik açıdan meyve kabul edilen birçok bitki kısımları mutfaklarda sebze olarak kullanılır. Örneğin patlıcan, domates, kabak gibi sebzeler aslında botanik bakımdan aynen erik, kayısı, şeftali gibi meyve sayılmaktadırlar.
Sebze: Balkabağı, lahana, yerelması, pırasa, brüksel lahanası, karnabahar, ıspanak, kereviz, havuç, pazı, karalahana. Meyve: Elma, mandalina, portakal, nar, armut, muz, kivi, kestane, greyfurt, ayva, Trabzon hurması.
Kabak kış aylarında da yetiştirilen bir sebze konumundadır. Son yıllarda örtü yöntemi ile kış aylarında da farklı kabak türleri üretilebilir. Yaz mevsimlerinde daha çok sakız ve Girit kabak çeşitleri yetiştirilir. Birçok farklı türü olsa da Türkiye'de yalnızca belli başlı türleri üzerinde yoğunlaşılmıştır.
Normal yemeklik kabak olmadığını bilmek gerekir ki, Adapazarı'nın meşhur olan kabağı bal kabağıdır. Bal kabağından ise malumunuz genellikle tatlı yapılmaktadır. O nedendendir ki, Kabak Tatlısı Sakarya'nın sembolü haline gelmiştir.
Balkabağı, çoğunlukla kış mevsiminde tüketilen besin türlerinden biridir. Kabakgiller ailesinin bir üyesi olan balkabağının birçok farklı çeşidi mevcuttur. Bu besini tüketen çoğu kişi balkabağının meyve grubuna mı yoksa sebze grubuna mı dâhil olup olmadığını merak etmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri