Mediastinoskopi Nedir?- Lenf Bezlerinden Biyopsi. Mediastinoskopi boyundan iman tahtasının 2 cm üzerinde 3 cm'lik bir kesi ile soluk borusuna ulaşılır. Bu optikli mediastinoskopi aletini soluk borusunun üzerinde ilerletilerek mediasten diye tanımladığımız alandaki lenf nodları ve kitleler ile ilgili işlemler yapılır.
Sentinel lenf nodu biyopsisi pozitif ve negatif sonuçların alınması adına uygulanan işlem ortalama 15 dakika sürer.
Meme kanseri cerrahi tedavisinde, fizik muayene ve görüntüleme yöntemleri ile koltuk altı lenf nodunda yayılma şüphesi bulunmayan hastalarda, kanserin drene olduğu( boşaldığı) koltuk altındaki ilk lenf nodu ya da nodlarında yayılımı- metastazı olup olmadığının tespit edilmesini sağlayan faydalı bir tanı yöntemidir.
Biyopsiden 2 saat sonra herhangi bir sorun yoksa hasta yemek yiyebilir, vücudundaki bandaj çıkarıldıktan sonra da duş alabilir. -Böbrek biyopsisinde az da olsa kanama riski vardır. Bu nedenle hastanın işlemden sonra 24 saat süre ile hastanede izlenmesi ve tuvalet ihtiyacı için bile ayağa kalkmaması uygun olur.
Akciğer biyopsisi lokal anesteziyi takiben yapıldığından tamamen ağrısız bir işlemdir.
İlgili 36 soru bulundu
Biyopsi yapılan yerde ağrı: Genellikle 24 saat sürer.
İşlem sırasında hastanın ağrı duymaması ve işlemin konforlu geçmesi en önemli amaçtır. Bunun için hem iğne girim yeri uyuşturulur (lokal anestezi) hem de damardan ağrı kesici ve rahatlatıcı ilaçlar verilir (sedasyon ve analjezi). İşlemden önce 6 saat açlık gerekir.
Genel olarak, cilt dikişe gerek kalmadan bir ila iki hafta içinde kolayca iyileşir.
İİAB ve tru-cut (kesici iğne biyopsisi) biyopsiler 15-20 dakika sürüyor ve hasta daha sonra günlük aktivitelerine devam edebiliyor. Vakum biyopsi ortalama 30-40 dakika sürüyor ve işlem sonrası o günün dinlenerek geçirilmesi, yorucu faaliyetlerden kaçınılması, ağır eşyalar kaldırılmaması öneriliyor.
Kanama durdurulduktan sonra tekrar kanama olmaması için, giriş yeri üzerine bandaj konacaktır. Hasta işlem sonrası en az 4 saat yatakta yatacaktır. İşlemden sonra aksi söylenmedikçe yemek yenilebilir.
Lenf nodunun içerisinde olduğumuz görüldükten sonra koaksiyal iğnenin içerisindeki ince iğne çıkarılıp uygun otomatik biyopsi iğnesi yerleştirilerek bu iğne ile kitle içerisinden 4-5 kez farklı yerlerinden parça elde edilir.
Genel olarak eğer bir lenf bezi 1 cm'den büyükse incelenmesi gerekir. Bu amaçla en kesin tanı yöntemi lenf bezi biyopsisidir.
Standar uygulamada; biyopsi anında iğne içine alınan doku formol sıvısı içeren bir kaba yerleştirilerek patoloji laboratuvarına gönderilir. Burada patoloji laboratuvarlarının çalışma hızı ve teknik yeterliliğine göre 1 ila 3 gün içinde patoloji uzmanı tarafından mikroskobik inceleme yapılarak ve sonuç rapor edilir.
Bu tarz lenf nodlarını incelemek için en sık başvurduğumuz yöntem ince iğne biyopsidir. Tükrük bezlerinde saptanan kitleler, yumuşak doku tümörleri, meme lezyonlarında da ince iğne biyopsisi kullanılır. İşlem oldukça basit ve neredeyse ağrısızdır. İşlem yapılacak yer özel solüsyonla temizlenir.
İşlem öncesi damar yolundan sedatif ilaç verileceğinden hastanın işlemden 5-6 saat öncesine kadar aç kalması gerekir. Sırt üstü yatan hastanın ilgili bölgesinde küçük bir kesi açılır ve iğne biyopsisi yöntemi ile doku parçası alınır. Hasta o gün hastanede gözlem altında kalır, ertesi gün taburcu edilir.
Şüpheli meme dokusundan biyopsi işlemi ile alınan parça patoloji laboratuvarına gönderilmekte ve burada uzman patoloji doktoru tarafından incelenmektedir. Yapılan inceleme sonucunda pozitif çıkan sonuç hastada kanser varlığını ifade ederken, negatif çıkan sonuç ise alınan parçada kanser olmadığını gösterir.
Klasik biyopside genellikle hasta uyutulmadan lokal anestezi yapılır. Füzyon biyopsi genellikle hasta uyutularak anestezi altında yapılmaktadır. Klasik biyopside hasta genellikle ağrı hissetmektedir.
Bu süre sitoloji materyali için 2-3 gün, doku içeren materyaller için 2-7 gündür. Alınan materyalin mikroskobik inceleme aşamasına gelebilmesi için çeşitli solüsyonlar içinde işlem görmesi ve bu işlemlerin belirli sürelerde gerçekleşmesi gerekmektedir.
Hastanın isteği ve endişeleri dikkate alınarak hem genel hem bölgesel hem de lokal anestezi ile prostat biyopsisi yapılabilir. Hastaların işlem esnasında hiç ağrı duymaması rahatlıkla sağlanabilir. Özellikle ameliyathane ortamında ve genel, bölgesel anestezi altında uygulanan işlemler gayet konforludur.
Kemik iliği biyopsisi sedasyon altında gerçekleştirilmişse işlemin ardından hasta yaklaşık 1 saat gözetim altında tutulur. Hasta işlemin ardından yürüyerek hastaneden ayrılabilir. Genellikle işlem sonrası yatış gerekmez.
Genellikle ince iğne aspirasyon biyopsisi meme yöntemi veya vakumlu biyopsi tercih edilir. İnce iğne aspirasyonunda ağrı veya şişlik oluşmazken vakumlu biyopside hafif bir ağrı hissedilebilir. Biyopsinin ardından birkaç gün boyunca kanama veya morarma görülebilir.
Hasta karaciğer biyopsi ardından iki saat sonra sağ tarafına yatarak dinlenebilir. Taburcu olmasına karar verildikten sonraki süreçte ise hasta kendini yormamak şartı ile normal hayatına dönebilir. İşlem sonrası ağır işler yapmaktan kaçınılmalıdır.
Girişim sırasında hastanın ağrı duymaması için cilt, cilt altı ve kemiğin yüzeyi lokal anestetik bir ilaç ile uyuşturulur.Bu sırada hasta iğnenin batmasına bağlı hafif acı ve ve lokal anestezi ilacın verilirken oluşturduğu hafif yanma benzeri bir his duyar.
Biyopsi işleminden sonra takip, işlemin riskine göre değişir. Genellikle birkaç saat gözlem gerekebilir. İğne giriş yerinde kesi ve dikiş olmadığından yara iyileşmesi hızlı olur ve buradaki pansuman yaklaşık 3 gün sonra çıkarılıp banyo yapılabilir.
Kalın iğne biyopsisi doğru uygulandığında yan etkileri yok denecek kadar azdır. Ciltte bazen iğne girişine bağlı geçici bir süreliğine morarmalar görülebilir. İşlem sonrası kısa süreli ağrı duyulabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri