Zencefil eski çağlardan günümüze çok sık tüketilen bir besin. Vücudu sıcak tutar ve organlarda, özellikle akciğer ve sinüslerde toksin birikimine engel olur. Lenf sisteminin temizlenmesine de yardımcı olarak enfeksiyon riskinin artmasını engeller.
Lenf sıvısı hücrelerin arasında bulunan bir sıvıdır. Bu sıvı BEYAZ KAN DAMARLARI da denilen lenf damarları tarafından taşınır. Hücrenin içindeki bazı maddeler lenf sıvısına dökülür. Lenf sıvısına atık maddelerin geçişi ile hücreler bu maddelerden temizlenir.
Şişen lenf bezlerinin hassas ve ağrılı olması durumunda o bölgeye sıcak kompres uygulamak ağrının rahatlamasını sağlayabilir. İstirahat etmek ve doktorun bilgisi dahilinde kullanılan ağrı kesiciler de belirtilerin kontrolü amacıyla başvurulabilecek diğer seçeneklerdir.
Pressoterapi, lenf drenajının hızlandırılması için kullanılan bir yöntemdir. Bu yöntemde, vücudun çeşitli bölgelerine hava basıncı uygulayan özel bir cihaz kullanılır. Bu işlem, lenf sıvısının doğru yönde akmasını sağlayarak ödemlerin azaltılmasına yardımcı olur.
Fiziksel aktivite lenf sisteminin çalışma hızını artırır bu nedenle hastalar ödemli bölgeye özel egzersizleri düzenli olarak yapmalı ve genel olarak fiziksel aktivite seviyelerini artırmalıdır. Hastalarda kilo kontrolü önemlidir, kilo normal sınırlarda korunmalı aksi durumlarda kilo verilmelidir.
İlgili 35 soru bulundu
Damar üzerinde vücut dışı objeler tarafından bası yapılması Lenfatik pompa egzersiz sırasında çok aktif bir rol oynayarak lenf akımını 10-30 kez artırabilmektedir. Diğer taraftan dinlenme durumunda lenf akımı hemen hemen sıfıra iner.
Elma, muz, kavun, havuç, bezelye, mısır, domates gibi taze meyve ve sebzelerin tüketimi bağışıklık sistemini güçlendirmektedir.
Lenfödem, vücutta lenf dolaşımında gerçekleşen yetersizlik ve bozukluğa bağlı olarak, protein açısından zengin olan intertstisiel sıvının cilt ve cilt altı dokularında birikmesi durumudur. Deri ve deri altı dokularında meydana gelen birikme sonucunda, lenf akım bozukluğu bulunan bölgelerde şişme meydana gelmektedir.
Vücudumuzda su dağılımının, kas hücresinde ve kullanılan bölgede dengeli şekilde olması gerekir. Fakat stres, aşırı kilo, toksin maddelerin artışı gibi nedenlerle vücudun lenf kanalları tıkanır ve vücuttan atılması gereken su ödeme neden olur.
Fil hastalığı yani lenfödem, lenfatik sistemi oluşturan lenf bezleri veya damarların tıkanması ya da hasar görmesi sonucu bu sıvıları boşaltamaması ve biriken sıvıların drene edilememesi nedeniyle oluşan ve şişliklere neden olabilen uzun süreli bir durumdur.
Sodyum tüketimini sınırlayın: Sodyum, vücutta sıvı tutulmasına neden olabilir. Lenfödem hastalarının sodyum tüketimini sınırlamaları gerekmektedir. İşlenmiş gıdalar, tuzlu atıştırmalıklar, turşular, peynirler, hazır çorbalar gibi yüksek sodyum içeren gıdalardan kaçınmak ve tuz kullanımını azaltmak faydalı olabilir.
Bu hastalarda antibiyotik olarak flucloxacillin, cephalexin, clindamycin veya amoxicillin/clavulanate kullanılabilir.
Lenf dolaşımı, yağların sindirimi sonucu oluşan yağ asidi ve gliserol ile yağda eriyen vitaminleri ince bağırsaktan alarak doğrudan kalbe iletir. Ayrıca, lenf dolaşımı, kan toplar damarının toplayamadığı fazla doku sıvısını alarak kalbe iletir.
Uygulama yapılacak bölge temiz ve kuru olmalıdır. Herhangi bir kayganlaştırıcı yağ, krem veya pudra kullanılmadan yapılır. MLD uygulaması sırasında cilde temas eden el cilt üzerinde kaydırılmaksızın deride uygun yönde ritmik germeler yapılır. Uygulama yavaş bir tempoda yapılmalıdır.
Lenf bezi iltihabının en yaygın nedeni enfeksiyondur, ancak kanser ve diğer hastalıklar da lenf bezi iltihabına neden olabilir. Lenf bezi iltihabı genellikle tedaviye gerek kalmadan kendiliğinden geçer, ancak şiddetli veya uzun süreli olan iltihaplarda antibiyotik veya diğer ilaçlar gerekebilir.
Lenf bezi şişmesi, lenf dokularının olduğu yerlerde hassasiyet, ağrı ve ele gelen yumru şeklinde kendini belli edebilir. Enfeksiyon kaynaklı lenf bezi şişmesi, yaygın rastlanan bir hastalıktır ve genel olarak baş-boyun, koltuk altı, kasık bölgesi ve çene altında görülür.
Şişmiş lenf bezlerini fark edebileceğiniz en yaygın bölgeler; boynunuz, çenenizin altı, koltuk altlarınız ve kasıklarınızdır. Bazı durumlarda, şişmiş lenf bezlerini tedavi etmek için ihtiyacınız olan tek şey zaman ve sıcak kompresler olabilir.
Hematoloji, kan ve kanla ilişkili olan organ ve dokuların (kemik iliği, lenf bezleri ve dalak gibi) yapısı, işlevi ve hastalıklarının tanı ve tedavisiyle ilgilenen tıp dalıdır.
Lenf düğümleri nerelerde bulunur? Lenf düğümleri; kafanın arkası, kulağın ön ve arka kısmında, çenenin alt kısmında, boynun ön ve arka kısmında, köprücük kemiğinin üst kısmında, koltuk altında, dirseklerin çevresinde, kasık bölgesinde, diz çevresinde, daha derin yerleşimli olarak da göğüs ve karın içinde de bulunur.
Anksiyete semptomlarının kortizol ve endorfin hormonu dengesizliği yaratması bağışıklık sistemini zayıflatabilir. Bu durum, vücudun bakteri kaynaklı küçük enfeksiyonlara da yatkın hale gelmesiyle lenf bezlerini şişirebilir.
Şişliğin olduğu bölgeye sıcak kompres, bol su tüketimi ve taze sıkılmış meyve suyu iyi gelebilir. Ayrıca dinlenmeniz de önemlidir. Lenf bezi şişmesi süresi birkaç günden uzun sürerse doktorunuza başvurmanız gerekmektedir.
Aşırı zorlayıcı aktivitelerden uzak durulmalıdır. Yürüyüş, yüzme, su içi egzersizler, bisiklet (dirençsiz), kişiye özel planlanmış yoga ve pilates yapılabilir. Ancak egzersiz yapmak için mutlaka fizyoterapiste danışılmalıdır. Tatil için çok sıcak ve tropikal bölgeleri tercih edilmemelidir.
Çoğunlukla antibiyotik tedavisi ile küçülürler. Eğer antibiyotik tedavisine rağmen düzelmiyorlarsa cerrahi müdahale düşünülebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri