Polikistik over sendromuna sahip hastaların yumurtlamasını sağlamak için öncelikle insülin direncinin düşürülmesi gerekiyor. Bazı kadınlarda bu direnç haplarla düşürülerek yumurtlama elde edilebiliyor. İlaç tedavisi yaklaşık olarak altı ay kadar sürmektedir.
Polikistik over sendromu yumurtlamayı engellediği ya da düzensiz hale getirdiği için hamile kalma olasılığını düşürmektedir. Polikistik over sendromlu kadınların hamile kalma ihtimali bu sendromun olmadığı kadınlardan daha düşüktür. Bu hastalar çoğunlukla yardımcı üreme teknikleriyle (tüp bebek) hamile kalabilmektedir.
PCOS ile Hamile Kalma Şansı
İlaç tedavisi hamile kalmanıza yardımcı olmazsa, doktorunuz tüp bebek tedavileri önerebilir. PCOS'lu çoğu kadının IVF tedavisi ile hamile kalma şansı yüzde 20 ila 40'tır. 35 yaş ve üstü veya fazla kilolu kadınların hamile kalma şansı daha düşüktür.
İlaç uygulamasından sonra yumurtalar 40 saat içinde gelişerek karın boşluğunda çatlar ve kendiliğinden yumurtlama olur. Tüp bebek tedavisinde yapılan iğnelerden 36 saat kadar sonra yumurtlama gerçekleşmeden yumurtaların toplanması gerekir.
İlgili 23 soru bulundu
Gözlemsel çalışmalar D vitamini eksikliğinin de PKOS gelişiminde rol oynayabileceğini düşündürmektedir. PKOS'lu kadınlarda D vitamini eksikliği yaygın görülen bir sorundur. PKOS'lu kadınların %67-85'inin ortalama 25-hidroksi vitamin D (25OHD) düzeyleri 20 ng/mL'nin altındadır.
Polikistik Over Sendromu Geçer mi? Polikistik over ve hamilelik arasındaki bağı bilen her kadının aklına şu soru gelir “polikistik over sendromu tamamen geçer mi?” Maalesef geçmez. Ancak, düzenli ve dengeli beslenme, fazla kilolardan kurtulma, ilaç tedavisi veya cerrahi operasyon ile tedavi edilebilir.
Polikistik Over ve Hamilelik
Polikistik over sendromu %100 kısırlığa sebep olmamaktadır ancak hamile kalma şansını önemli ölçüde düşürmektedir. Ancak tüp bebek tedavisinde polikistik over sendromuna sahip hastalar için gebe kalınabilirlik oldukça kolaydır.
Polikistik over olup tedavisiz hamile kalanlar özellikle kilo veren ve obezite durumundan çıkan kadınlarda gözlemlenmiştir. Bunun dışında hayat tarzındaki değişiklikler hamile kalmak için verilen çabayı destekleyici olabilmektedir.
Hatta bazı PKOS hastalar sadece ilaç kullanarak adet olurlar. Geç adet olduğu gibi bazı PKOS hastalar da sık adet olurlar. PKOS hastalarının yaklaşık %65'i 35 günden daha geç adet olur, %5' i 3 aydan daha geç olur ve %30'u da yumurtlama olmadığı halde düzenli olarak ayda bir adet görebilir.
Günümüzdeki teknolojik koşulların yardımıyla, polikistik over hastalarının gebe kalması mümkün hâle gelmiştir. Her ne kadar bazı hastalarda ilaç tedavisi sayesinde ovülasyonun gerçekleştirilmesi sağlanarak gebelik elde edilebilse de; hastaların büyük bir kısmında ilaç tedavisi ile başarı sağlanması mümkün olmamaktadır.
Ciddi bir hastalık olan polikistik over sendromu uzun bir süre boyunca tedavi edilmez ise karaciğer yağlanması, diyabet, hipertansiyon, metabolik sendrom, kısırlık, depresyon ve anksiyete bozuklukları, hipertansiyon, uyku apnesi gibi pek çok önemli soruna yol açabilir.
Polikistik Over Sendromu evlenince geçer mi? Polikistik over sendromu evlenince ya da doğum sonrası iyileşen bir rahatsızlık değildir.
Çocuk sahibi olmak isteyen çiftler için ilişki sıklığı da oldukça önemlidir. Düzenli adet gören kadınlarda adetin 12 ila 17. günleri arasında gün aşırı ilişkiye girmek yeterlidir. Daha sık yaşanan ilişkiler erkeğin sperm kalitesini azaltabilir bu nedenle gün aşırı yaşanan ilişki gebe kalma ihtimalini artırır.
Polikistik over sendromu tedavisinde son dönemlerde cerrahi tedavi yerine daha çok ilaç tedavisi tercih edilmektedir. Cerrahi tedavi, ilaç tedavisine yanıt vermeyen ileri seviye hastalara uygulanmaktadır.
En yüksek sayıda yumurta taslağı içeren, yani bir yumurtalıkta 12 ve daha fazla küçük kistik oluşumlar yani foliküller varsa bu tip yumurtalıklara “Polikistik over” denmektedir. Polikistik over sendromu (PKOS) ise birçok belirti ile gidebilen bir durumdur, semptomlar topluluğudur.
Yumurtlama olmazsa PCOS olabilir
Yumurta 'follikül' adı verilen içi sıvı dolu bir kesecikte gelişir ve olgunlaşır. Her ay kadınlarda bir folikül seçilir, büyür ve yumurtlama olur. Polikistik over sendromlu kadınlarda, bu folikül seçilemez ve dolayısıyla da her ay yumurtlama olmaz.
Sağlıklı bir kadında yumurtlama ve buna bağlı düzenli adet döngüsü yılda 12 ya da 13 kez gerçekleşirken, polikistik over sendromu olan kadınların çoğunda daha seyrek yumurtlama oluyor. Yumurtası olgunlaşıp atılmayan bir kadında da gebeliğin oluşması mümkün olmuyor.
Polikistik over sendromunda kesin tanı için ilk adım ultrason değerlendirmesiyle yumurtalıktaki yumurta sayısına bakmak oluyor (Polikistik over görünümü için 12'den fazla yumurta olması bekleniyor). Beraberinde bazı hormon testleri yapılıyor ve hastanın insülin direncine bakılıyor.
Önemli olan yumurta çatlamasının olduğu günler başta olmak üzere düzenli cinsel birlikteliktir. Sperm hücreleri rahim içinde 48 saat kadar canlı kalabilir. Bu nedenle yumurta çatlaması beklenen günlerde saat hesabı yapmadan iki günde bir cinsel yaşam olması hamile kalma şansını belirgin olarak arttırır.
Hafif olgularda mekanik tedaviler (tıraş, ağda, lazer epilasyon, solüsyonlar) uygulanabilmektedir. Kıl döngüsü 6-12 ay olduğu için ilaç tedavisinin etkisi en az 6 ayda ortaya çıkar. İlaç tedavisiyle tüylenme tamamen düzelmez, ilaç bırakıldığında tekrar ortaya çıkabilir. Hastaya bu bilgilendirme mutlaka yapılmalıdır.
Yani kilo verince polikistik over kendiliğinden geçebilir. PCOS lu hastaların vücut kitle endeksi 25'in altında olması gerekir.
Pek çok kadında görülen polikistik over rahatsızlığı için de oldukça etkili bir kürdür. İbrahim Saraçoğlu, soğan kürü ile testere dişli aslan pençesi kürünün sırayla yapılmasını, hem polikistik over hem de tüylenme sorunu varsa önermektedir.
Yeşil çay ve nane çayı PCOS ile baş etmede bizlerin yüzünü güldüren çaylardan. PCOS'lu kadınlarda yapılan çalışmalar yeşil çayın olumlu etkilerini ortaya çıkarmaya devam ediyor.
Kişide en çok adet düzensizliği (özellikle uzun aralıklarla adet görme), tüylenme, sivilcelenme, kilo artışı gibi etkileri mevcuttur. Uzun dönemde ise şeker hastalığı, yüksek tansiyon, kısırlık, depresyon, anksiyete bozuklukları, metabolik sendrom gibi önemli sorunlara yol açabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri