Lens suyu mevcut olmadığı durumlarda çay bardağı kaynamış soğutulmuş su içerisine lensler konularak buzdolabının soğutucu bölümüne konulabilir. Bu öneri geçici bir süre için geçerlidir, lens suyu lensi mikrop ve bakterilerden arındırır göz sağlığı için bu temizliği lens suyu ile yapmak gerekmektedir.
Kimi zaman lens solüsyonu bitti ne yapmalıyım ya da lens solüsyonu yerine ne kullanılır gibi sorular akla gelir. Bu durumda uygulayabileceğiniz en pratik çözüm yolu bir çay bardağının çeyreğine kadar içme suyu koyarak lensleri içine atın. Daha sonra bu bardağı buzdolabında bekletin.
Lenslerinizi mutlaka lens solüsyonu içinde saklayınız. Her sabah lensi içinden aldıktan sonra solüsyonu döküp, akşam lensleri yeni solüsyona koyunuz. . Lens saklama kaplarını mümkünse ayda bir değiştiriniz. Lens saklama kabını sadece lens solüsyonu ile temizleyiniz, çeşme suyu vs kullanmayınız.
Suda bulunan bazı mikroorganizmalar gözde ciddi enfeksiyona neden olabilir. Lensler suyla asla temas etmemelidir.
Musluk veya steril su, tükürük, salin solüsyonu veya yeniden ıslatma damlaları kullanmayın. Bunların hiçbirisi kontakt lenslerinizi dezenfekte edemez ve doğru şekilde temizleyemez. Kontakt lenslerinizi parmaklarınızla ovun ve sonrasında taze temizleme solüsyonu ile yıkayın.
İlgili 17 soru bulundu
Kaynamış soğutulmuş çeyrek çay bardağı su içerisine lensler konularak buzdolabının soğutma bölümünde bekletilebilir. Başka bir çözüm ise göz kuruluğunu gidermek için gözü nemli tutan gözyaşı damlasıdır, gözyaşı damlasını kullanmak için koruyucu içermeyen ürün seçmek gerekir.
Distile suyun içine (eğer distile su yoksa içme suyu olsun) biraz tuz dökerek lensleri içine koyabilirsiniz. Sonrasında lens solüsyonu alır almaz lensleri doğru şekilde dezenfekte etmelisiniz.
Lensin musluk suyuyla teması körlüğe neden olabilir
Kontakt lens gözdeyken duş almak çok tehlikeli. Zira musluk suyu ile lensin en ufak bir teması, gözde çok ağır, çok ciddi boyutu olan ve körlüğe kadar gidebilen sorunlara yol açabiliyor.
Bir kişi ne zaman gözlerini ovuştursa veya çevresindeki bölgeye dokunsa bakteri ve virüslerin enfeksiyona yol açması için fırsat doğar. Lensle uyumak veya uzun süre boyunca takılan lensler de konjonktivit gelişme riskini artırırlar.
Kontakt lenslerinizi asla su (şişe, musluk suyu veya arıtılmış su dahil), ev yapımı tuzlu solüsyon, tuzlu burun spreyi, göz damlası veya kontakt lensleri dezenfekte etmek ve saklamak için üretilmemiş herhangi başka bir sıvının içinde saklamamanız gerekir.
Lensler üretildiği zaman belli bir kalite ve hijyen içinde bulunurlar ve bunun süresi kalıcı değildir. Üretildiği tarihten itibaren lensler eskimeye başlar. Bir lens paketinin açılmamış olması ve son kullanma tarihinin geçmemiş olduğu durumlarda kullanılması gerekir.
Lens solüsyonu bittiğinde yeni lens solüsyonu ile birlikte yeni lens kabına geçiniz. Lensleriniz ile uyumayınız. Lensleriniz ile denize, havuza ve duşa girmeyiniz.
Lens solüsyonu açıldıktan sonra saklama koşullarına uygun olarak saklanmalıdır. Kapağı hava ve toz almayacak şekilde serin bir yerde saklanmalıdır.
Lensleriniz göz yüzeyindeyken kuruluk hissedince, üzerine özellikle koruyucu içermeyen, tek kullanımlık suni göz yaşı damlası damlatabilirsiniz. Lens solüsyonunu gözünüzü nemlendirmek için kullanmayınız. Lens solüsyonunun içindeki bakteri karşıtı koruyucu maddeler göz yüzeyini tahriş edebilir.
Ayrıca, lens solüsyonlarını düzenli olarak değiştirmeniz de gerekli bir uygulamadır. Genellikle, bir şişe solüsyonun kullanım süresi, üreticinin talimatlarına göre belirlenir. Solüsyonların belirtilen sürelerden daha uzun süre kullanılması, etkinliğinin azalmasına ve enfeksiyon riskinin artmasına neden olabilir.
Bu tür kutuları net ortamında ya da eczane gibi yerlerde kolayca bulabilirsin. Ama en çok eczanede oluyor. Hatta ücretsiz bile veren yerler vardır.
Göz doktorunuz özel bir inisiyatif almadığı sürece programınızı değiştirmemelisiniz. Günlük lensler insanların kişisel yaşam programlarına göre daha uzun ya da daha kısa şekilde gözde kalabilir. Ancak ortalama süreler 13-14 saat civarındadır.
Aylık Planlı Değişim Lensleri
30 gün kullanılmak üzere üretilmiştir, doktor tavsiyesi ve lens materyal özelliklerine göre 1-30 gün arasında gözde kalabilir.
Lens varken yüz yıkanmaz.
Kurumuş Lensler Neden Kullanılmaz? Unutularak susuz kalan bir kontakt lens havayla direkt temas ederek yüzey bakterilerinin hızla çoğalmasına neden olur. O nedenle kontakt lensi tekrar takmak bakterilerin gözünüze bulaşması anlamına gelmektedir.
Dolayısıyla lensler rutubetsiz bir ortamda (banyo yerine yatak odası gibi) saklanmalı ve kutusu ters çevrilerek kurutulmalı. Lens kutuları sık, ideal olarak ayda bir değiştirilmeli. Birkaç kez kullanılan her lens, göze tekrar yerleştirilmeden önce mutlaka temizlenmeli ve mikroplardan arındırılmalı.
Örneğin aylık lenslerin kullanım süresi 30 gündür. 30 gün boyunca lensleri takabilirsiniz. 30 günün sonunda lensleri yenisi ile değiştirmeniz gerekiyor.
lens solüsyonunun bittiği durumlarda, alternatif olarak serum fizyolojik kullanılabilir. dezenfekte edici etkisi nedir bilinmez ama lens solüsyonuna benzeyen bileşimiyle lensleri sertleşmeden muhafaza edebildiği tecrübeyle sabittir.
Lens solüsyonları eczanelerde satışı yapılan tıbbi sıvılardandır. Lens solüsyonu kullanılan lensin üzerindeki var olan veya oluşabilecek zararlı organizmalardan gözümüzü korumaya yardımcı olur.
Lens solüsyonları, çoğu eczane veya optik mağazasında satılmaktadır ve fiyatları genellikle ortalama olarak kabul edilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri