Kontakt lens takma süresi, gün aşırı arttırılarak gözün lense alışması sağlanır. Bu adaptasyon süreci yumuşak lensler için 3 – 4 gün iken, sert lensler için 2 – 4 haftaya kadar çıkabilir. Bu süreçte gözde sulanma, kızarıklık, ışık hassasiyeti, göz kırpıştırma gibi şikayetler meydana gelebilir.
Gözde yabancı cisim hissi; Toz parçacıkları, lens yüzeyinde kirlenme ve biriken depozitler, lensi uzun süre takma veya lensi çıkarırken gözü yorma bu duruma sebep olabilir. Lensinizi çıkarın, temizleyin.
Ayrıca kontakt lensler, materyal ve yüzey özellikleri nedeniyle buharlaşmaya bağlı göz kuruluğunu arttırırlar, bu da ek bir yorgunluk hissi anlamına gelir. Bunu önlemek için kontakt lenslerin yüzey özellikleri geliştirilerek sıvı kaybının önlenmesi ve göz yüzeyindeki sıvı dengelerinin korunması sağlanabilir.
Kontakt lens kullanımının göz derecesinin artmasına ya da azalmasına herhangi bir etkisi yoktur. Örneğin miyop (uzağı görememe) göz kusuru için gözlük yerine lens kullanmaya başladığınızda lens dereceniz artıyorsa, bunun sebebi lens değildir.
Göz doktorunuz özel bir inisiyatif almadığı sürece programınızı değiştirmemelisiniz. Günlük lensler insanların kişisel yaşam programlarına göre daha uzun ya da daha kısa şekilde gözde kalabilir. Ancak ortalama süreler 13-14 saat civarındadır.
İlgili 43 soru bulundu
Gözlük, kontakt lense göre çok sayıda fayda sağlarlar. Çok az temizlik ve bakım gerektirirler, takmak için gözlerinize dokunmanız gerekmez (göz enfeksiyonları riskinizi azaltır) ve de gözlük, sık sık değiştirilmesi gerekmediğinden uzun vadede kontakt lensten daha ucuzdur.
Lenslerin kullanım süresi bitmiş, son kullanma tarihi geçmişse değiştirilmesi gerekir. Lensin kullanım süresinin dolduğu nasıl anlaşılır diye soracak olursanız da, gözünüzde batma hissediyorsanız veya görüşünüzde bulanıklık oluşmaya başladıysa lensin kullanım süresi dolmuş demektir.
Kontakt lensler çok güvenlidir. Yine de kontakt lens takmak, bunları çok uzun süreyle takarsanız, uygun biçimde temizlemezseniz veya göz doktorunuz tarafından belirtilen şekilde değiştirmezseniz, gözlerinize zarar verebilir.
Ancak kontrolsüz kullanılan renkli lens kişide; kısa süreli görme kaybı, göz kapağında aşırı çapaklanma ve gözün güneş ışığına olan hassasiyeti arttırır. Uzun süre kullanılan lens, geçici bir süreliğine gözün korneasını inceltebilir. Gece lens çıkarılmadan yatıldığında zamanla alerjik reaksiyonlara neden olabilir.
Bu rahatsız edici olabilir, ama kesinlikle tehlikeli değil. Onları dikkatlice yerine geri getirebilirsiniz. Ağlarken gözlerinizi ovmamak en iyisidir, çünkü merceklere zarar verebilirsiniz. Gözyaşlarınızı silmeniz ayrıca kontaklarınızın düşmesine neden olabilir, bu yüzden dikkatli olun!
Siyah çay, salatalık gibi ürünler ile gözlere kompres yapılarak gözleri dinlendirmek mümkündür. Soğuk suya batırılmış ıslak havlu ya da bez ile de gözler dinlendirilebilir. Papatya çayı içmek ise vücudu sakinleştirdiği gibi gözlerin de dinlenmesine yardımcı olacaktır.
Günlük Kullan - at Lensler Daha Konforlu ve Sağlıklıdır.
Oksijen geçirgenliği de günlük kullan-at lenslerde, aylık lenslere kıyasla daha yüksektir. Lenslerde su oranı ve oksijen geçirgenliğinin yüksekliği, göz kuruluğu problemi yaşayan kullanıcılar açısından önemlidir.
Her ne kadar yeni nesil kontakt lenslerin göze uyumu eski jenerasyonlara göre daha iyi olsa da kullanım kurallarına dikkat edilmediğinde göz kaybına kadar gidebilecek ciddi yan etkilere yol açabilmektedir.
Süre uzadıkça mikroorganizmalar lense daha kolay tutunur ve korneanın enfeksiyon riski artar. Bu nedenlerle artık daha sık oranda sık değişim lensleri tercih edilmektedir. Günlük kullan-at lensler giderek yaygınlaşmaktadır. 'Bir lens ne kadar kısa kullanılırsa o kadar iyi' sözü benimsenmelidir.
Örneğin aylık lenslerin kullanım süresi 30 gündür. 30 gün boyunca lensleri takabilirsiniz. 30 günün sonunda lensleri yenisi ile değiştirmeniz gerekiyor. Yine haftalık lenslerin kullanım süresi ise 7 gündür. 7 gün boyunca kullanılan lenslerin 7. Günün sonunda değiştirilmesi gerekmektedir.
Lens kullanımında hata yapmak; gözyaşı kanallarının tıkanmasına ve gözün oksijensiz kalmasına sebep olmaktadır. Böyle bir durumda beyin gözün oksijensiz kaldığı sinyalini verir ve kornea üzerine damarların hücum etmesini sağlar. Bunun sonucu görme kaybına kadar gidebilmektedir.
Kontakt lensler göze direkt olarak temas ettikleri için çok daha gelişmiş bir görüş düzeltme mekanizmasına sahiptirler. Göz bozukluğunuz ne olursa olsun gözlükten kontakt lenslere geçiş yaptığınızda görüş kalitenizin fark edilir şekilde arttığını tecrübe edeceksiniz.
Lensin musluk suyuyla teması körlüğe neden olabilir
Yaz demek sık sık duş almak demek. Kontakt lens gözdeyken duş almak çok tehlikeli. Zira musluk suyu ile lensin en ufak bir teması, gözde çok ağır, çok ciddi boyutu olan ve körlüğe kadar gidebilen sorunlara yol açabiliyor.
Kontakt lens kullanımı açısından herhangi bir yaş sınırlaması bulunmamaktadır. Bu nedenle kontakt lens kullanımı durumunda yaş faktöründen ziyade kullanımın gerekliliği baz alınmalıdır. Göz bozukluğuna sahip olan çocuklarda kontakt lens gerektiği şekilde kullanılması şartıyla herhangi bir yaşta kullanılmalıdır.
✅ Lens muayenesi ayrı bir takım parametrelerin de işin içine girdiği farklı bir reçete ile alınır ve gözlük reçetesi ile lens reçetesi numaraları birebir aynı değildir. Hekiminize muayene olurken lens alacağınızı ayrıca belirtmeniz gerekmektedir. ❌ Kontakt lensler sadece uzak gözlüğü numaralarımı düzeltir.
Günlük saydam lenslerde 1 kutu içerisinde, her bir adedi 1 gün kullanımlı 30 adet lens bulunur, İki gözünüz aynı numara (dioptri) ise 1 kutuyu 15 gün kullanabilirsiniz. Göz numaralarınız farklı ise her bir numara için birer kutu lens almanız gerekir.
Lens kutuları sık, ideal olarak ayda bir değiştirilmeli. Birkaç kez kullanılan her lens, göze tekrar yerleştirilmeden önce mutlaka temizlenmeli ve mikroplardan arındırılmalı.
Üretildiği tarihten itibaren lensler eskimeye başlar. Bir lens paketinin açılmamış olması ve son kullanma tarihinin geçmemiş olduğu durumlarda kullanılması gerekir. Aksi bir davranış, çeşitli göz hastalıklarına davetiye çıkartmak anlamına gelmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri