Lensi kontrol etmek için işaret parmağınızın ucuna yerleştiriniz ve bir ışık kaynağına doğru tutunuz. Lensin temiz ve nemli olması gerekir. Çizik, çentik, yırtık veya çatlak bulunmamalı ve küçük parçacıklar yapışmış olmamalıdır. Lens hasar görmüş ise asla kullanmadan atınız.
İşte, altına bir şey kaçmasına rağmen takmaya devam edilmesi veya kenarı yırtılmasına rağmen aynı lensin kullanılması gibi durumlarda, korneanın oksijen geçişinde problem oluyor. Hem mikrop kolaylıkla oraya yerleşebiliyor hem de yırtık bir kontakt lens uzun süre takıldığında kornea oksijensiz kalıyor.
Lensiniz yırtılmış veya hasar görmüş ise tekrar gözünüze yerleştirmeyin ve atın. Bulanık görme varsa lensi yanlış göze takmış ya da ters takmış olabilirsiniz.
Lensin kalınlığı
Ama ince lensler kolay yırtılır, takıp çıkarması zordur ve az silikon içerdikleri için oksijen geçirgenlikleri yetersiz olabilir.
Lensin kullanım süresinin dolduğu nasıl anlaşılır diye soracak olursanız da, gözünüzde batma hissediyorsanız veya görüşünüzde bulanıklık oluşmaya başladıysa lensin kullanım süresi dolmuş demektir. Zaten, lenslerin kullanım süreleri önceden belirtilir. Siz de buna göre lensinizi kullanabilirsiniz.
İlgili 41 soru bulundu
Lenslerin kullanım süresi, 2 haftalık, günlük ve aylık lensler olarak değerlendirilmektedir. Günlük lenslerin kullanım süresi ortalama 12 ile 16 saat arasında olup bu süre sonunda atılmalıdır.
Lens Kutusuna Dikkat Edin!
Lenslerinizi kullanmadığınız zaman veya gece yatmadan önce çıkarmanız gerekmektedir. Bu gibi durumlarda ise lenslerinizi herhangi bir peçetenin arasına veya farklı bir şeyin arasına koyamazsınız. Lenslerin korunması oldukça önemlidir.
Lensin temiz ve nemli olması gerekir. Çizik, çentik, yırtık veya çatlak bulunmamalı ve küçük parçacıklar yapışmış olmamalıdır. Lens hasar görmüş ise asla kullanmadan atınız. Yumuşak kontakt lensler kuruduğu zaman da kullanılamaz hale gelirler.
Başparmağınızı ve işaret parmağınızı kullanarak alt göz kapağınızı aşağı çekin ve yırtık merceğin büyük kısmını gözün alt kısmına kaydırmak için işaret parmağını kullanın. Lensi gözünüzden çıkarmak için baş parmağınızı ve işaret parmağınızı kullanın, daha sonra gözünüzde kalabilecek parçalar olup olmadığını inceleyin.
Gözleri nemli tutun: Gözlerin yeterli nem seviyesine sahip olması, lenslerin göz yüzeyine yapışmasını önleyerek yırtılma riskini azaltır. Gerekirse, göz doktorunuzun önerdiği göz damlalarını kullanın. Lensleri koruyun: Lenslerinizi lens kutusu veya lens kabı gibi uygun kaplarda saklayın.
Bunun yanı sıra ters takılması sonucunda lensin gözde yanlış bir bölgeye baskı yapması olumsuz etkilere neden olacaktır. Bu gibi nedenlerle kontakt lensi ters takmak gözde ciddi problemlere neden olabilmektedir. Tüm bu nedenler kişinin kontakt lensi takmadan önce mutlaka yönüne dikkat etmesi gerektiğini göstermektedir.
Lensler adezyon kuvveti sayesinde göze kolayca tutunarak yapışabilmektedir. Adezyon kuvveti; gözde bulunan kornea tabakasındaki gözyaşıyla oluşmaktadır. Bu etki gözde vakum görevi görerek lensin düşmesini engelleyici özelliktedir.
Özellikle rahatsızlık duymaktan endişeleniyorsanız lensi gözünüzün akına doğru kaydırın. Lensi aşağıdaki göz kapağınıza doğru çekmek lensi gözünüzün yüzeyinden kaldırmaya yardımcı olabilir. Eğer lensinizin kenarları birbirine yapışırsa, bir damla taze temizleme solüsyonu ekleyin ve ayrılana kadar nazikçe ovun.
Birinci adım, ellerinizi iyice yıkamaktır. Ardından, kontakt lensin gözünüzdeki konumunu belirleyin. Gözünüze yapışan kontakt lens korneanızda uygun biçimde ortalanmışsa, lens muhtemelen kurumuştur.
Kurumuş lensler zarar görmüş olabilir, dolayısıyla tekrar ıslatıp kullanmaya çalışmayın. En iyisi kurumuş lensleri atıp yeni bir çift lens kullanmaya başlamanızdır.
Bu nedenle batma ya da yanma olduğunu hissederseniz lensinizi temizleyip yeniden takınız. Lensinizin tırnak müdahalesi ya da bir cisimden dolayı çizilmiş olma ihtimali vardır. Lensinizde herhangi bir çizik ya da yırtılma söz konusu ise şiddetli bir batma sorunu yaşayabilirsiniz. Lensinizi doğru taktığınızdan emin olun.
Yalnızca özel üretilen uzun süreli lensler ile uyumak sıkıntı yaratmaz. Bunun dışında tüm lensler gece yatarken çıkarılması gerekir. Fakat en iyi lens kullanıcısı bile lenslerini çıkarmadan uyuya kalabilir.
Bulanık Görüş: Lens göze kaçtığında, görüşte belirgin bir bulanıklık veya net olmama hissi yaşanabilir. Eğer lens yeterince temiz değilse veya göz yüzeyine doğru oturmuyorsa, görüşte belirsizlik oluşabilir. Gözde Hassasiyet: Lensin gözde olduğu hissi, bir yabancı cismin varlığına işaret edebilir.
Lensleriniz göz yüzeyindeyken kuruluk hissedince, üzerine özellikle koruyucu içermeyen, tek kullanımlık suni göz yaşı damlası damlatabilirsiniz. Lens solüsyonunu gözünüzü nemlendirmek için kullanmayınız. Lens solüsyonunun içindeki bakteri karşıtı koruyucu maddeler göz yüzeyini tahriş edebilir.
Yine de bir sıralama yapacak olursak; en çok tercih edilen ve en doğal lensler; La Bella, Anesthesia, EL Amore, Iconic, Desio, Adore (Bi Tone Colors, Adore Tone ve Tri Tone), Rainbow, Bausch + Lomb, Alcon, Ice Color, Geomedical ve Soleko markaları tercih edilebilir.
Lens suyu mevcut olmadığı durumlarda çay bardağı kaynamış soğutulmuş su içerisine lensler konularak buzdolabının soğutucu bölümüne konulabilir. Bu öneri geçici bir süre için geçerlidir, lens suyu lensi mikrop ve bakterilerden arındırır göz sağlığı için bu temizliği lens suyu ile yapmak gerekmektedir.
Lensi duruladıktan sonra lens kabına yerleştirirken, üzerine de solüsyon ekleyin. Solüsyonun lens kabında en azından lensi örtecek kadar olması gerekir.
Kimi zaman lens solüsyonu bitti ne yapmalıyım ya da lens solüsyonu yerine ne kullanılır gibi sorular akla gelir. Bu durumda uygulayabileceğiniz en pratik çözüm yolu bir çay bardağının çeyreğine kadar içme suyu koyarak lensleri içine atın.
Sadece bir kez kullanabilirsiniz. Lensi temizlemek için kullanın, sonra içindeki solüsyonu dökün. Lensleri her seferinde yeniden koyduğunuz solüsyonların içine yerleştirin. Kullanım aralarında lens kabınızı boşaltın ve kapağı açık durumda kurumaya bırakın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri