Latafa, hem şirin ve hoş hem de soyut ve ruhani anlamına gelirken, letafetin sözlük anlamı güzelliktir. Letafet sahibi olan kişiler latif ve latife olarak nitelendirilir Ek olarak Latif ve Latife, ülkemizde en çok kullanılan isimler arasında yer almaktadır.
Ahsen: Çok güzel demektir. Ahu: Ceylan, güzel kadın anlamındadır.
Osmanlıca Güzel Tamlamalar
'Yekpare-i güzar' tamlaması tasavvufta da çok kullanılan bir tamlama olmakla beraber, Osmanlıcada sevgilinin geçtiği yolları tanımlamak için kullanılmaktadır. 'Sultan-ul eşkıya'; eşkıyaların sultanı olarak özetlense de 'en meşhur serseri' 'olarak özetlenebilir.
İnsanın maddî veya mânevî kayıp ve eksiklerinden duyduğu üzüntü için kullanılan bir ahlâk ve tasavvuf terimi. İnsanın fizikî ve psikolojik yapısının duyduğu acı ve ıstırap anlamında bir terim. İnsanın Allah katındaki durumu hakkında hissettiği korku ve kaygıları ifade etmek üzere kullanılan bir terim.
Osmanlıca aşk kelimeleri aşağıdaki gibidir: Mübrem: Vazgeçilmez olan. Ciğerpâre: Çok sevilen.
İlgili 31 soru bulundu
erkek veya kadın sevgili, mâşuk, mahbub, mâşuka, mahbube.
Osmanlı Türkçesinde “Aşkım” Denmez “Saadet-i Seniyyem” Denir…
HUZÛZAT. (ﺣﻈﻮﻇﺎﺕ) i. (Ar. ḥuẓūẓ ve çoğul eki -āt ile ḥuẓūẓāt) Hazlar, zevkler: Garka-i deryâ-yı huzûzât-ı rûhânî oldular (Fuzûlî).
HÛZÎ (ﺧﻮﺯﻯ) i. (Fars. ḫūzі) Mûsikîmizde altı asırlık bir birleşik makam.
Şenol ÇÖKLÜ Askerlik kavramı genel olarak asker olma hali, askerlik ödevi, ordu hizmeti şeklinde açıklanırken, asker alma (ahz-ı asker) ise; zorunlu askerlik sisteminde kanun gereğince yükümlü tutulanların askerlik görevini yapmak amacıyla toplanmalarını ifade etmektedir.
Dildar, gönlün tek sahibi olan biricik sevgili anlamına gelir. Gönlün sultanı anlamına gelen Dilşah sözcüğüyle yakın anlamlıdır.
مبرم Arapça ve farsça anlamları اقرب الموارد) (ناظم الاطباء). دوک.
Türk Dil Kurumu didar kelimesi için karşılık olarak, 'Yüz, çehre' anlamları ile karşımıza çıkmaktadır. Bunun dışında farklı anlamları da bulunsa bile genel olarak çehre ve yüz şeklinde ifade edildiğini dile getirmek mümkün.
“Eş-Hanım” anlamındaki “Qatdïm=Qa'tïm” sözcüğünün aşağıdaki maddeleri, bilinmeyen bir kitaba ekli olan baskıdan alınmıştır: Qatdïm Qïtay [Tn]gri[m]ka “Eşim/Hanımım Qïtay [Tn]gri[m] için” Qatdïm Ütritmiš “Eşim/Hanımım Ütritmiš” Qat[dïm] Küsämiš-ka “Eşim/Hanımım Küsämiš için” [Qa]tdïm Qaqač Ïnal-qa “Eşim/Hanımım Qaqač ...
Anadolu'da erkekler eşlerinin adı yerine kül döken, çorbacı, kaşık düşmanı, ekmek düşman gibi bazıları deyim olan, anlamca pek de hoş olmayan isimler kullanırlar.
Aynur: Ay ışığı.
(ﺣﻀّﺎﺭ) i. (Ar. ḥāżir'ın çoğul şekli ḥużżār) Bir yerde hazır bulunan, orada mevcut olan kimseler: Huzzâr-ı meclise hicabla kahve fincanı sunmada (Âlî Mustafa Efendi).
huzu' - خضوع
2- تصاغُر "نعوذ بالله من الخضوع والقنوع والكنوع".
(اللاَّهُوتيّ): العالم بالعقائد المتعلِّقة باللّه. (ع اِ) (مشتق از اللََّه. مفاتیح). [ ع . ]
Sözlükte “atmak, düşürmek, çıkarmak, bir şeyin bir tarafını kesip atmak” anlamlarına gelen hazif (hazf) kelimesi, bedî' ilminde belli harfleri kullanmadan söz söyleme sanatını ifade eder. Hazif, atılan harflerin noktalı veya noktasız olmasına, bitişik veya ayrı yazılmasına göre çeşitli kısımlara ayrılır.
1 - ماهر، استاد. 2 - دانا. yapdaş(izah: uzman. usda.)
Sevgi ve muhabbet mesajı veren 'seni seviyorum' Arapça karşılığı أنا أحبك kelimesidir. Söylenişi ve yazılışı Arapça kurallarına göredir. Arapçada 'seni seviyorum' 'ene uhibbuke' şeklindedir.
Türkçe'de "evli kadının eşi" anlamında kullanılan koca kelimesinin Arapça'daki karşılığı zevcdir (çoğulu ezvâc). Arapça'da ba'l kelimesinin (çoğulu buûle) bir anlamı da kocadır.
(ﺨﻮﺸﺼﺤﺒﺖ) sıf. (Fars. ḫōş ve Ar. ṣoḥbet ile ḫōş-ṣoḥbet) Sohbeti tatlı olan, güzel ve sıkmadan konuşan: Fısıldıyordu derinden sükûn-ı hoşsohbet (Hüseyin Sîret).
Küçük'ün (2016) verdiği ör- nekte olduğu gibi önceden Anadolu'da kadınlar kocalarına “bey, ağa, herif, efendi” gibi ifadelerle ve erkekler de karılarına “karı, hatun, hanım” gibi ifadelerle hitap ederken günümüzde bu ifadeler yerini “canım, hayatım, aş- kım” gibi sözcüklere bırakmışlardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri