Bir kasenin içinde marine sosu hazırlanıp karıştırılıp fırçayla balıkların içine ve üzerine sürülür ve buzdolabında 1-2 saat bekletilir. Önceden ısıtılmış yağlanmış fırın ızgarasına marine edilen levrekleri yerleştirin.
İri boy levrekler doğrudan mangalda da pişer, çok daha iriyse tuzda balık olur mutlaka. Levrek marin evde balık kokusu olamadan, ocak kullanmadan hazırlayacağınız en lezzetli meze. İnanın asla çiğ kalmıyor, balık kokmuyor ve çok lezzetli oluyor.
Bu sırada sosunu hazırlayalım. 1 limonun suyu, hardal, sirke, yağ, tuz ve karabiberi karıştıralım. Suyunu süzdüğümüz soğanı levrek ile karıştıralım. Daha sonra hazırladığımız sosu üzerine döküp iyice karıştıralım. Sabahtan yapıp akşam servis yaparsanız iyice sosunu çekecektir.
Umami oranı yüksek olan bu tarifte, levreğin en baştan çıkarıcı haline şahit olacaksınız. Levrek dışında başka balıklarınız varsa, onları kullanarak da bu tarifi yapabilirsiniz.
· Levrekleri daha önce zeytinyağı, limon suyu, karabiber ve tuz ile çırpıp hazırladığınız sos ile iyice ovalayıp fırına dizin. · Her bir levreğin karnına defne yaprağı koyun. Bu şekilde 1 saat bekleterek sosu iyice çekmesini sağlayın. · Daha sonra 200 dereceye ayarladığınız fırına levrek dolu tepsiyi koyun.
İlgili 27 soru bulundu
levreğin eti daha yumuşak ve tatlıyken çipuranın eti biraz daha sert ve aromalıdır. gelelim kültür mü değil mi nasıl anlarsınız, ikisi içinde renkleri özellikle çipura gümüş rengi olur ve üçü adedi bir kilo gelirse tadından yenmez. levrek ise daha koyudur.
Levrek balığı ızgara olarak sıklıkla tercih edilmekle birlikte sebzelerle birlikte fırınlanarak da tüketilmektedir. Levrek kızartma ve güveç gibi pişirme teknikleri ile de yenebilen lezzetli bir balık türü olarak öne çıkmaktadır.
Levrek marin, fileto olarak doğranan balıklarla yapılan ve soğuk servis edilen bir yemektir. Marine edilerek hazırlanan levrek marin, soğan, hardal, zeytinyağı, elma sirkesi ve limon suyu gibi malzemelerle meydana gelmektedir.
Levreği marine ederek veya sade bir şekilde pişirebilirsiniz. Levrek balığı, fırında, kızartma, ızgara, güveç, haşlama ve buğulama yöntemleriyle pişirilebilir.
Levrek, özellikle Avrupa ülkeleri arasında en yaygın ve en fazla tüketilen deniz balıklarının başında gelir. Hem doğal avcılık hem de balık çiftliklerinde üretim yolu ile büyük miktarda levrek üretimi sağlanır.
Yarım çay bardağı zeytin yağı, 1 adet limonun suyu, 1 tatlı kaşığı kekik, 1 çay kaşığı karabiber, 1 çay kaşığı kırmızı toz biber, 1 tatlı kaşığı tuz. Bütün malzemeler güzelce karıştırılır. Güzelce temizlenen balıkların üzeri bıçakla çizikler atılır. Hazırlanan sos fırça yardımıyla balıkların her yerine sürülür.
Balık Marine Etmenin Püf Noktaları
Sosta kullanılan malzemeler yoğun olmamalı yoğun olursa balığın kendi kokusu ve lezzeti kaybolur o yüzden tadını bastırmamak gerekir. Ufak balıklar en fazla 35-45 dakika marine edilmeli. Yapısı kalın ve pullu olan balıklar ise en fazla 1-2 saat marine edilmelidir.
Marinasyon veya Marine etme, yiyecekleri pişirmeden önce genellikle asidik bir sıvıya daldırma işlemidir. Sıvı sirke, limon suyu, şarap, farklı soslar olabilir. Bu bileşenlere ek olarak, genellikle gıda maddelerini daha da lezzetlendirmek için yağlar, otlar ve baharatlar da eklenebilir.
Lüfer, levrek, trança, ton balığı, somon gibi balıklar da biraz daha fazla civa içermelerine rağmen besin değerleri oldukça fazladır. Bu gruptaki balıkların haftada en fazla 1 kez tüketilmesi önerilmektedir.
Levrek balığı soğuk ve ılık sularda yaşamayı seven bir balık türü olarak ifade edilmektedir. Levrek balıklarının derileri iri pullarla kaplı olmaktadır. Bu balıklar Türkiye'de Karadeniz, Marmara denizi ve Akdeniz'de kıyı kesimlerinde bulunmaktadır. Levrek balığı üreme zamanlarında sürüler şeklinde dolaşmaktadırlar.
Adeta bir protein deposu olarak nitelendirilebilen levrek havyarı, B12 vitamini bulunduruyor. Bu vitamin hafızayı ve beyni güçlendirmeye yardımcı oluyor. Gelişim çağındaki çocuklar için oldukça yararlı olduğundan sık sık tüketilmesi öneriliyor. Magnezyum ve iyot içeren levrekler eklem ağrılarına da ayrıca iyi geliyor.
Mayıs ayı deniz canlıları ve balıklar açısından çok zengin çeşitlilik gösteren bir aydır. Barbun, istakoz, levrek, tekir, dil balığı, pavurya, kılıç, kırlangıç, karides, iskorpit mayıs ayında lezzetle tüketilebilir.
Levreğin çok lezzetli bir balık olduğunu bilmeyen yoktur. Bu yüzden balık alırken levrek balığı sıkça tercih edilmektedir. Levreği fırında, ızgarada veya tavada pişirebilirsiniz. Bu balık türü her türlü pişirme yöntemi ile çok nefis olmaktadır.
Karadeniz'de kötek olarak da bilinen minekopta bu familyanın diğer bir türüdür. Eşkineye çok benzeyen minekoplar 30-80 cm arasında olur. 1 metreden büyük ve 20-25 kg olanlarına da rastlanmıştır. Erişkinler kıyıya yakın kayalık dipleri, yavrular ise akarsu ağızlarını tercih ederler.
Balıklar kış aylarında oda sıcaklığında yaklaşık bir gün tazeliklerini koruyabilir. Eğer daha uzun süre muhafaza edilecekse muhakkak temizlenip buzdolabına konulmalıdır. Buzdolabının +5 derecelik bölmesinde 3 güne kadar balıklarınızı saklayabilirsiniz.
1 limonun suyu, 1 çay kaşığı deniz tuzu, 4-5 yemek kaşığı zeytinyağı, ince kıyılmış dereotu ve biberiye bir kapta karıştırın. Marine etmek istediğiniz deniz ürünlerini, karışımın içerisine alın ve her tarafının sosa bulanmasını sağlayın. Bir süre dinlendirdikten sonra pişirebilirsiniz.
Son olarak zeytinyağı eklediğiniz fileto levreklerin üzerini yağlı kağıt ile kapattıktan sonra önceden ısıtılmış 180 derece fırında 30-40 dakika kadar pişirin.
Besleyici ve lezzetli bir balık olan levrek tezgahta tercih edilecek öncelikli bir balıktır. Nisan : Kırlangıç, levrek, mercan bolca çıkar. Tekir ve tekirin büyüğü diye sayılan barbunya da önemli miktarda tutulur. Barbunya (Ya da barbun) balığı en lezzetli balıklardandır.
Taze deniz levreği asla kötü kokmaz ve taze bir görünüme sahiptir. Balığın gözleri parlak ve temizdir. Derisi nemli ve parlak pulları olmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri