Gıdanın kalınlığına bağlı olarak değişse de genellikle 10 saati geçer gıdaların tam olarak çözülmesi. Donmuş gıdanın soğuk suyun içine konarak ve suyun her 30 dakikada bir değiştirilmesi ile gerçekleştirilen çözdürme yöntemidir. Buzdolabında bekletmekten daha kısa sürer.
Mevsiminde bulunmayan meyve ve sebzeler gönül rahatlığıyla dondurulmuş şekli ile tüketilebilir. Bu aşamada dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta; dondurulmuş sebzelerin çözdürülmeden pişirilmesi gerektiğidir.
Şık, oda sıcaklığında çözülen et ürünlerinin bakteri üremesini hızlandırdığını belirtti. Dondurulmuş ürünlerin buzdolabında 4 derece sıcaklıktaki bölümde de çözülebileceğini aktaran Yrd.
Donmuş gıdanın tamamen çözülebilmesi için iç (merkez) sıcaklığı 0 oC' ve üstünde olmalıdır. Çözülen gıdanın iç (merkez) sıcaklığı 0C / +5°C ve altındaysa 48 saat içinde tüketilmek üzere soğuk depoya kaldırılır.
- Dondurucuya koyduğunuz meyveleri kullanmadan önce biraz çözdürmeniz gerekir. Meyveleri biraz çözdürdükten sonra tamamen çözülmesini beklemeden kullanabilirsiniz. - Yazın dondurduğunuz taze sebzeleri pişirecekseniz çözdürme işlemi yapmanız gerek yoktur.
İlgili 35 soru bulundu
Donmuş gıdanın soğuk suyun içine konarak ve suyun her 30 dakikada bir değiştirilmesi ile gerçekleştirilen çözdürme yöntemidir. Buzdolabında bekletmekten daha kısa sürer. İnce bir tabaka halinde dondurulmuş et, kıyma veya tavuk ortalama 1-1,5 saat içinde çözülür. Ancak çözülen gıdanın hemen pişirilmesi gerekir.
Birçok insan dondurulmuş ürünlerin taze ürünlerle aynı besin değerine sahip olmadığını düşünmektedir ancak hepsi sağlığı iyileştirebilen vitaminler, mineraller ve antioksidanlarla doludur. Dondurulmuş sebze ve meyveler daha uzun bir raf ömrüne sahiptir. Mevsiminin haricinde de keyifle tüketilebilmektedir.
Tezgahta çözülmüş eti tekrar dondurucuya kaldırmayın
Yani, etinizi tezgahta tamamen çözülene kadar beklettiyseniz, sonrasında tekrar dondurucuya koymamalısınız. Dahası kokusunda bir farklılık ya da garip bir renge dönüştüğünü fark ederseniz, güvenliğiniz için eti atmalısınız.
Etlerin dondurulduktan sonra tekrar çözünmesi bazı 'mikroorganizmalar' için üreme ortamı oluşturur ve bu da sağlığımızı tehdit eder. Çözünen et hemen pişirilmeli ve tekrar dondurulmamalıdır.
Çünkü dondurma işlemi doğru yapılmayan besinler (gıdalar) zamanla bakteri üretebilir ve sağlığımızı tehdit eder. Zehirlenmelere neden olur. Hatta ölümle sonuçlanabilir. Yanlış işlemler ile dondurulan besinlerin mineralleri, vitaminleri ve proteinleri dondurulma sürecince kaybolur.
En az etin pişirilmesi kadar kritik bir konu donuk etin çözdürülmesidir. Nasıl Pişirilir ? En az etin pişirilmesi kadar kritik bir konu donuk etin çözdürülmesidir. Donmuş eti doğru şekilde çözdürürseniz, etin lezzetinde de protein değerinde de bir kayıp olmaz.
Dondurma işlemi besinin yağ, protein, karbonhidrat gibi makro besin öğeleri içeriğini de değiştirmez. İçeriğinde trans yağlar bakımından zengin olan dondurulmuş besinler, kalp hastalığına yakalanma riskini arttırır. Dondurulmuş gıdada tazeliğini koruması için nişasta kullanılmış ise diyabet riskini tetikler.
Güvenli çözdürme yöntemlerinden en hızlı olanı mikrodalga fırın içerisinde çözdürmedir. Gıda paketinden çıkartılarak mikrodalgaya uygun bir kap içerisinde mikrodalgada çözdürülmektedir. Soğuk su içerisinde çözdürülen gıdalarda olduğu gibi burada da çözünmesinin hemen ardından gıdanın pişirilmesi gerekmektedir.
Et, oda sıcaklığında en fazla 3-4 saat tutulmalıdır. Daha fazla bekleyen ette şişme ve morarma meydana gelerek kısa sürede bozulabilir. Etten yapılan kıyma ise oda sıcaklığında en fazla 3-4 saat içinde bozulur.
"Dondurduktan sonra kullanılacak etler oda sıcaklığında değil buzdolabının alt kısmında bekletilerek çözdürülmelidir. Derin dondurucudan çıkarılarak buzları çözdürülen etler hemen tüketilmelidir.
Eğer sıcak etler dondurucuya alınırsa; besin değeri ve yapısı bozulacağı için etten tat alınmaz. Haşlanan etler bir süre dinlendirilir. Porsiyonluk poşetlere eklenir ve dondurucuda saklanabilir.
- Taze et, kırmızı ve parlak bir görünüme sahiptir. Eğer et bekletildikten sonra rengi mora dönmeye başlamış ise, bu etin bayatlamaya başladığına işarettir. Et üzerinde yeşil veya siyah noktalar belirdiyse, bu durum etin tamamen bozulduğunu gösterir. Bu durumda mutlaka eti çöpe atınız.
➽ Derin dondurucuda parça etleri 6-12 ay, kıymayı 3-4 ay, sakatatları 2-3 ay, tavuk ve hindi etini 3 ay, sucuk ve sosisi 1-2 ay saklayabilirsiniz. ➽ Kullanmak için derin dondurucudan çıkardığınız eti oda sıcaklığında değil, buzdolabının alt raflarında bekletin. Çözünen etin 1-2 günde tüketilmesi gerekir.
Buzlukta et ne kadar süre dayanır merak edenleriniz varsa akıllarındaki soru işaretlerini de giderelim. Buzdolabınız ya da derin dondurucunuz bozulmazsa, elektrik kesintisi gibi herhangi bir sebepten ısı değişimi olmazsa buzlukta etlerinizi 1 yıl kadar taze bir şekilde saklayabilirsiniz.
Tek yapmanız gereken şey et tekrar ısıtıldığında, ocakta hızlı bir şekilde kızarmaktır. Bifteği ılınan torbanın içinden çıkarın. Kağıt havluyla kurutun ve ince bir tabaka sıvı yağ ile yağlayın yüksek ısıda ısınmış tavanın içine koyun. Yaklaşık bir dakika boyunca her iki tarafını da pişirin.
Pişmiş tavuk ve köfteler de, buzlukta saklanmaya uygundur. Bekleme sürelerinin çok uzun olmaması gerekmektedir. Dikkat edilmesi gerekenler: -Pişmiş ya da çiğ, hiçbir gıdayı, dondurup çözdürdükten sonra yeniden dondurmamalısınız.
Ancak çözüldükten sonra yeniden dondurulursa, ikinci kez çözüldüğünde bakteriler çok hızla çoğaldığı için zehirlenme riski artıyor. Ancak dondurulup çözülen gıda pişirilmişse, örneğin çiğ tavuktan, tavuklu bir yemek yapılmışsa o zaman zararlı bakteriler ölüyor ve gıdanın yeniden dondurulması riskli olmuyor.
Süzgece konup yıkanır. Suyu süzdürüldükten sonra buzdolabı poşetine konup derin dondurucuda saklanır. Dilediğiniz zaman dilediğiniz miktarda çıkarıp yemek, pasta, tatlı ve salatalarda kullanılabilir.
Donmuş besinler alışverişin sonunda alınmalıdır. Çözünmemiş olmasına dikkat edilmelidir. Donmuş besinler çözünmeden dondurucuya konulmalı eğer çözünmüş ise hemen tüketilmelidir. Kırık, çatlak, kirli yumurta satın alınmamalı, yumurtalar yıkanmadan buzdolabına yer- leştirilmelidir.
Kullanacağınız zaman bir gece önceden veya aynı gün sabahtan dondurucudan alıp buzdolabında çözdürdükten sonra ısıtarak tüketebilirsiniz. Sulu yemekler çorbalarda olduğu gibi saklaması ve ısıtması kolay gıdalar kategorisindedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri