Liçi ağacının tohumdan çoğaltılması imkansız olmasa da çok zordur. Eğer tohumdan çoğaltılma yapılacaksa, taze meyveden çıkan tohumun hemen ekilmesi gerekir. Söz konusu tohumlar bekletilirse çimlenmesi söz konusu dahi olmaz. Tohumdan çoğaltılma başarıldığında ise meyve vermesi için 20 senelik bir süreye ihtiyaç vardır.
Sıcak iklimlerden hoşlanan liçi ağacını evde saksı da yetiştirmek için asgari 15-20 litrelik saksı kullanmamız yeterli olur. Güneşli alanlardan hoşlanan liçi ağacının iç mekanda sağlıklı bir şekilde yetişmesi için saksıyı güneş gören pencere önlerine koymamız gerekir.
Liçi geç gelişen bir ağaç olarak bilinir. Dikildikten 3 yıl sonra meyve vermeye başlar. Fakat tam verime 20 yaşında ulaşır. Yani 3 yaşında meyve vermeye başlasa da istenilen verime 20 yaşında ulaşır.
Liçi meyvesi Çin dışında, Hindistan, Vietnam, Filipinler, İsrail, ABD'nin Teksas, Florida, Hawaii eyaletleri ve Kaliforniya eyaletinin kıyı kesimleri ve Endonezya'da da yetişir. Türkiye'de ise şu anda yalnızca Mersin ve ilçelerinde yetiştirilmektedir.
Liçi meyvesi, çiçek açmasından yaklaşık 100 gün sonra, Temmuz - Ekim ayları arasında olgunlaşır. Liçi, C vitamini açısından oldukça zengindir.
İlgili 37 soru bulundu
Antalya ve Mersin'de gerekli şartlar sağlandığında ve nemlendirme konusunda sorun yaşanmadığı sürece orta halli de olsa liçi yetiştiriciliği verimli hale gelebilir. Zor bir süreç olsa da liçi Türkiye'de yetişir mi diye düşünen çiftçi okurlarımıza üzülerek, ülkemizde zor olacağını söylemek isteriz.
Liçi meyvesi beyaz üzümün tadını andırır, üzümden biraz daha tatlı diyebiliriz. İçerdiği yüksek orandaki C vitaminin yanı sıra; kalsiyum, bakır, fosfor, selenyum, magnezyum ve lif kaynağıdır.
Liçi, C vitamini açısından oldukça zengindir. Selenyum, bakır, fosfor, magnezyum ve kolin bulundurmasının yanı sıra, zeytinyağında da bulunan oleik asit ile metabolizma hızlandırıcı etkiye sahip ve kalp hastaları için faydalı bir süper meyve olarak karşımıza çıkıyor.
Lezzetiyle fark yaratan liçi meyvesi, kabuğu soyularak ve içindeki çekirdekleri çıkarılarak yenilir. Kabuğu serttir ve kolayca soyulabilir. Tek başına yenilebileceği gibi tatlılarla, salatalarla ve dondurmalarla da tüketilebilir.
Liçi, birçok vitamin ve minerali bir arada bulunduruyor. Öncelikle çok iyi bir C Vitamini kaynağı olan liçi, A ve B6 Vitamini ile doğal antidepresan görevi görüyor. Liçi aynı zamanda protein ve fiber kaynağı olarak kilo vermeye yardımcı oluyor. Özellikle diyet yapanların liçi yemesi tavsiye ediliyor.
Antiviral, kanser önleyici, damar genişletici etkileri bulunan liçinin aşırı miktarda tüketimi tahriş olmuş zarlara, kanamaya,karın kramplarına, ateşe ve boğaz ağrılarına neden olabilir.
Tropikal bir meyvedir. Liçi, başlıca olarak Çin'in güneyinde yetişen bir meyvedir. Kral meyvesi olarakta bilinir.
Tropik olması sebebiyle nasıl yendiğine dair birçok soru işareti vardır. Lezzetiyle fark yaratan liçi meyvesi, kabuğu soyularak ve içindeki çekirdekleri çıkarılarak yenilir. Kabuğu serttir ve kolayca soyulabilir. Tek başına yenilebileceği gibi tatlılarla, salatalarla ve dondurmalarla da tüketilebilir.
Liçi, kanama riskini arttıran bitki ve takviyelerle alındığında kanama riskini daha da arttırabilir. Ginkgo biloba ile birlikte kullanımı sonucunda çok sayıda kanama vakası bildirilmiştir. Litchi meyvesi önemli miktarda profilin içermektedir. Hassas bireylerde tüketimi ciddi anafilaktik reaksiyonlara neden olabilir.
Ejder meyvesi adıyla popülerleşen pitaya, bilimsel adı Hylocereus cinsi çeşitli kaktüs türlerinin meyvesidir. Ejder meyvesi aynı zamanda bazı çeşitli toplumlarca çilek armudu gibi adlarla da anılmaktadır. Meksika ve Orta Amerika kökenli olan tropikal meyvenin tadı kivi ve armutun karışımına benzetiliyor.
İçeriğindeki bolca C vitamini ile bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Vücudu hastalıklardan koruyor. Yüksek kalsiyum miktarı ile kemik gelişimine destek oluyor. Kan basıncını düşürme özelliğine sahip olan ejder meyvesi, yüksek tansiyon riskini önlüyor.
Öğütülmüş hali bal ile karıştırılarak tüketilebiliyor. Taze hali birçok tatlı tarifinde tıpkı diğer meyveler gibi kullanılıyor. Klasik çilek gibi reçeli, marmelatı da yapılabiliyor. Kocayemiş bitkisinin meyveleri dışında yaprakları da kurutularak bitki çayı olarak değerlendirilebiliyor.
Aşk meyvesi ya da tutku meyvesi adıyla bilinen çarkıfelek meyvesi, tropikal bir besindir. Dünya genelinde 500'den fazla türü bulunur ve bu türlerin besin değeri oldukça yüksektir. Tatlı, mor ve sarı çarkıfelek türleri en çok duyulan çeşitleridir.
Güney Amerika'da yetişen bu meyve, A ve C vitaminlerinden zengin oluşuyla antioksidan görevi görüyor. Bu özelliğiyle kilo vermenize yardımcı oluyor. Depresyon, stres ve uykusuzluğa iyi geliyor. Kalorisinin ve şeker seviyesinin düşük olması nedeniyle diyabet hastalarının da tüketebileceği bir meyvedir.
Bu ağaçlar dikildikten yalnızca 3 yıl sonra meyve vermeye başlar. Fakat verimli olarak meyve vermesi için ağacın en az 20 yaşında olması gerekir.
Ana vatanı Meksika, Orta ve Güner Amerika olan ejder meyvesini 2019 yılında eşinin merakı ile başladığı 2021 yılında a ilk dikimini gerçekleştirdiğini anlatan Ahmet Talih, "Merak ile başladığımız bu üretime meyveyi şuanda üretmiş olmanın mutluluğu içerisindeyim.
Sert,pembe ve kırmızı kabuk, çiçeksi ve hoş kokulu tatlı bir lezzet ile üzüm dokusuna benzer. Günümüzde taze ve konserve olarak yaygın bulunmaktadır ve dünyadaki birçok tropik iklimde yetiştirilmektedir. Gusse Liçi şurubu smoothie ve çay, limonata ve kokteyllerinize kokulu leziz bir tat katmaktadır.
Gazipaşa ve Alanya'da bir süredir üretilen longon ve meyvelerin kraliçesi olarak bilinen mangostan tezgahtaki fiyatlarıyla herkesi şaşkına çeviriyor.
1. Yubari kral kavunu. Yetiştirildiği yer Japonya olan bu kavun türü neredeyse araba fiyatına satılıyor. Bu kavunun iki tanesi ise yaklaşık olarak 26 bin dolar.
En çok muz, portakal yetişen ilimiz Antalya'dır. Mandalina, limon, greyfurt Antalya'nın başta gelen gelir kaynağıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri