💡 Liderlik yetkinlik modeli, şirketinizdeki liderlerin sahip olması gereken temel becerileri, davranışları ve nitelikleri tanımlayan bir çerçevedir.
Liderlik vasfına sahip yöneticiler, genellikle kimlerin hangi yeteneklere sahip olduğunu ve bunu işlerinin yararına nasıl kullanabileceklerini öngörme yetisine sahiptir. Rekabetten korkmak yerine yetenekli ve motivasyonu yüksek çalışanların şirketin yeni liderlerine dönüşmesine yardımcı olurlar.
Liderler, Stratejik Zihniyet, Karar Verme, Problem Çözme, Planlama, Yönetim, Güven Oluşturma, İlham Verme ve Motive Etme, Etkili Delegasyon, Öğretme ve Mentorluk gibi pek çok beceriye sahip olmalıdır.
İlgili 27 soru bulundu
Liderlik çeşitleri dönüştürücü liderlik, etkileşimci liderlik, karizmatik liderlik, tam serbestlik tanıyan liderlik, etik liderlik, vizyoner liderlik ve kültürel liderlik olarak ayrılır.
Asli fonksiyonlar, rekreasyon liderliği içinde esas olan liderliğin icrasıyla ilgili olanlardır. Bunlar liderin, icracı, planlama, siyaset tayin edici, uz- manlık, temsil, iç ilişkiler kontrolörü, ödül ve ceza verici, isteklendirici, dostluğu geliştirici ve geliştirme fonksiyonlarıdır.
– Bütün davranışlarıyla tutarlı ve örnek duruş sergilemeli, temsil kabiliyeti yanında mutlaka; planlama, organizasyon oluşturma, yönlendirme, koordinasyon yapma ve rehberliği de sağlayan bir kontrol yetkinliğine sahip olmalıdır.
Liderlik, savunduğu bir düşünce veya hedefin gerçekleşmesi amacıyla kitlelere doğru bir şekilde hitap edebilen ve onları yönlendirebilecek stratejik zekaya sahip kişidir. Liderin yönlendirdiği fikre ya da hedefe kendisinin inanması ve öncülük edebiliyor olması çok önemlidir.
Yatırımcı sözlüğünde ise liderlik; şirket yönetiminin zorlu hedeflerini koyma ve bu hedeflere ulaşma; seri ve sonuç odaklı harekete geçme, rekabet edebilme ve diğer kişilere daha iyi performans göstermeleri için esin kaynağı olma kabiliyeti olarak tanımlanmaktadır.
Yetkinlik modellerini; Temel Yetkinlikler, Yönetsel Yetkinlikler ve Fonksiyonel Yetkinlikler olarak 3 kategoride ele alabiliriz.
Liderlik becerileri sadece yöneticiler ve müdürler için değil, aynı zamanda bir organizasyonun her seviyesindeki çalışanlar için de gereklidir. Liderlik, kişisel ve profesyonel yaşamlarında başarılı olmak isteyen herkes için çok önemli bir beceridir.
Bu durum organizasyonları ve insan kaynakları yönetimi uygulamalarını çalışanların yetkinlikleri üzerinde odaklanmaya yöneltmiştir. Bireyin işinde üstün performans göstermesine sebep olan bilgi, beceri, tutum ve yetenekleri, yetkinlikler olarak tanımlanmaktadır.
Temel Yetkinlik Kılavuzu
Değişim: Esneklik ve değişime açıklık, gelişim, yenilikçilik. İş Birliği: İletişim, iş birliği sağlama, takım çalışması, hizmet odaklılık. İş Yönetimi: Planlama ve organizasyon, sonuç odaklılık, problem çözme, dikkatli ve hatasız çalışma.
5. düzey liderler, ikili bir yapıya sahiptir. Ilımlı ama kararlı, alçakgönüllü ama korkusuz. Kendi çıkarları ya da ünleri yerine şirketin başarısı konusunda kafa yormaları ve şirkete olan tutkuları ile 5. düzey liderler, şirketlerinin kendilerinden sonraki neslin daha da başarılı olmasını isterler.
Başarılı liderlerin temel aracı farkındalıktır
Lider, ilişkilerinde farkındalığı temel alan kişidir. Bu durum onun tutum, davranış, konum ve sosyal ilişkilerini belirler. Başarılı bir lider sahip olduğu özelliklerle kendini gösterir ve bunu asla takım arkadaşlarına onlardan daha iyi olduğu izlenimi vererek yapmaz.
Liderlikte Güç Kaynakları
Bunlar; ödül gücü, zorlayıcı güç, yasal güç, uzmanlık gücü ile karizmatik güçtür.
Sonuç olarak, temel liderlik becerileri; iletişim, problem çözme, karar verme, takım çalışması, işbirliği, motive etme, ilham verme, esneklik ve değişim yönetimi gibi alanlarda kendini gösterir.
Liderin en önemli rolü, gruba ait faaliyetleri koordine etmesidir. Lider genellikle yapılması gerekli işleri grubun diğer üyelerinin sorumluluğuna verir. olabilir. Lider çoğu zaman grubun amaçlarına ulaşmasının yollarını kararlaştırmak suretiyle planlama rolünü üstlenir.
Lider ya da Önder, bulunduğu çevreye yarar sağlayan, süregelen gelenekte köklü değişiklikler yapan ve çevreyi yönetmek için sorumluluğu; sezgi, zeka ve bilgiye dayalı karar ve uygulamalarla taşıyan kişiye denir. Lider; elindeki gücü kullanabilme kapasitesine bağlı olarak, çevresini etkileyen kişidir.
Güç, diğerlerinin davranışlarını etkilemek için potansiyel yetenektir. Bir liderin etkileri ile kaynakları temsil eden güç iş gören davranışlarında değişiklik yapar. Örgütsel hiyerarşi tarafından sağlanan ve lidere örgüt içerisindeki statüsünden gelen güçtür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri